Το παράνομο τσίπουρο στερεί από την αγορά έσοδα 300 εκατ. ευρώ

03-03-2013, 11:26
Το παράνομο τσίπουρο στερεί από την αγορά έσοδα 300 εκατ. ευρώ

ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ποτοποιοί για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο διακίνησης παράνομου χύμα τσίπουρου στη χώρα, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Την ώρα που η εγχώρια αγορά προσπαθεί ακόμα να «χωνέψει» τις διαδοχικές αυξήσεις στη φορολογία των αλκοολούχων ποτών, επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως το ελληνικό κράτος χάνει ετησίως περίπου 300 εκατ. ευρώ από τη διακίνηση παράνομου τσίπουρου. Σημειώνεται ότι, από τα 300 εκατ. ευρώ, τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν τη μη απόδοση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, τα 40 εκατ. ευρώ αφορούν τη μη απόδοση ΦΠΑ και τα υπόλοιπα αφορούν λοιπές εισφορές που δεν δηλώνονται.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) Παρασκευάς Κορδοπάτης αποκάλυψε πως από αποσταγματοποιούς διακινούνται περίπου 2.900.000 λίτρα παράνομου τσίπουρου, από διήμερους παραγωγούς διακινούνται περίπου 6.000.000 λίτρα και, τέλος, από εισαγωγές διακινούνται περίπου 30.000.000 λίτρα.

 

Οι συνέπειες

Επικαλούμενος τα παραπάνω στοιχεία, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κάνει λόγο για τεράστιες ποσότητες αφορολόγητου τσίπουρου, γεγονός που, πρώτον, πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις εμφιαλωμένου τσίπουρου, δεύτερον, «παραβιάζει» τις υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού με τα αλκοολούχα ποτά και, τρίτον, προκαλεί διαστρεβλώσεις στην ευρύτερη αγορά οινοπνευματωδών ποτών.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) επισημαίνει πως το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης τσίπουρου έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε μια περίοδο που η κατανάλωση ολοένα και υποχωρεί και οι επιχειρήσεις υποφέρουν. Όπως αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατακόρυφης μείωσης του εισοδήματος, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ποτά που βρίσκονται σε προσιτές τιμές, κάτι που έχει εξελιχθεί στο βασικό κριτήριο των αγορών των Ελλήνων καταναλωτών εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κορδοπάτης τονίζει τη δυναμική που παρουσιάζει το τσίπουρο στην εγχώρια αγορά, δεδομένης της στροφής των καταναλωτών στα παραδοσιακά προϊόντα.

 

Φταίνε οι διήμεροι παραγωγοί

Σύμφωνα με παράγοντες από το χώρο της ποτοποιίας, κύριοι υπαίτιοι της διακίνησης παράνομου τσίπουρο στην Ελλάδα είναι οι διήμεροι παραγωγοί, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως δεν φορολογούνται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, παραβιάζουν συστηματικά τη νομοθεσία για την παραγωγή τσίπουρου, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν, οι διήμεροι παράγουν το προϊόν τους από μη ελεγχόμενη πρώτη ύλη, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την απόδοση της απόσταξης, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη, δεδομένης της διαφοράς του φόρου κατανάλωσης. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως η ίδια η νομοθεσία ωθεί τους διήμερους παραγωγούς στην παρανομία, επικαλούμενοι την έλλειψη ελέγχων στις ποσότητες τσίπουρου που παράγονται και διακινούνται. Αποτέλεσμα, όπως σχολιάζει ο ΣΕΑΟΠ, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται με τους επίσημους αποσταγματοποιούς, που παράγουν ελεγχόμενης ποιότητας προϊόν, με συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους για την ποιότητα και για την ποσότητα, τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους όσο και από το τελωνείο.

 

Μπάχαλο με τον ΕΦΚ

Σε έσοδα από 3 εκατ. ευρώ έως 3,5 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αντιστοιχούν τα παραγόμενα 5-6 εκατ. κιλά έτοιμου προϊόντος που δηλώνονται κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, στοιχεία της ΣΕΑΟΠ, τα οποία επιβεβαιώνονται από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες, κάνουν λόγο για παραγωγή 30.000.000 λίτρων χύμα τσίπουρου το 2012. Όπως υπολογίζεται, ο κανονικός ΕΦΚ που αντιστοιχεί ετησίως στα προϊόντα αυτά θα έπρεπε να είναι από 100 έως 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον περίπου 40 εκατ. ευρώ ο αναλογών ΦΠΑ.

Στην Ελλάδα σήμερα ο ΕΦΚ είναι 24,50 ευρώ ανά λίτρο ανύδρου (Λ.Α.) αλκοόλης, ενώ με τον υπολογισμό και των λοιπών επιβαρύνσεων, όπως Δικαιώματα Εκτέλεσης Χημικών Εργασιών (ΔΕΧΕ) κ.λπ., φτάνει τα 25,50 ευρώ ανά Λ.Α. αλκοόλης. Κανονικά, λοιπόν, ο φόρος του τσίπουρου διημέρων θα έπρεπε να είναι κατ’ ελάχιστον στο ήμισυ των ανωτέρω.

Αντίθετα, ο φόρος του τσίπουρου διημέρων είναι 0,59 ευρώ ανά κιλό τελικού προϊόντος 35% Vol, το οποίο προσεγγιστικά αντιστοιχεί σε 1,70 ευρώ ανά Λ.Α. αλκοόλης.

 

Αυξάνονται οι παράνομες εισαγωγές από Αλβανία και Βουλγαρία

Στο μεταξύ, σχετική έρευνα της Hellastat επισημαίνει την κλιμάκωση του λαθρεμπόριου και της νοθείας με παράνομες εισαγωγές χύμα τσίπουρου από γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως Βουλγαρία και Αλβανία. Σύμφωνα με την έρευνα, αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου η αύξηση του ΕΦΚ είναι οι κυριότεροι λόγοι επιδείνωσης του φαινομένου. Όπως προκύπτει από την έρευνα, την κατιούσα πήραν το 2011 τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<