Συντεχνιακές αντιπαραθέσεις σε βάρος των βοσκότοπων

03-03-2013, 11:19
Συντεχνιακές αντιπαραθέσεις σε βάρος των βοσκότοπων

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

Για άτομα ή εταιρείες χωρίς κατάρτιση, άσχετες με το αντικείμενο, στις οποίες ανατίθεται για καθαρά «συντεχιακούς λόγους» έργο που διαχειρίζονται εδώ και πολλά χρόνια οι δασολόγοι, κάνει λόγο σε επιστολή της προς τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων.

Με την επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός τους Θανάσας Μποζινέκης, ζητείται η ακύρωση του διαγωνισμού για το Ανανεωμένο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων, καθώς, όπως επισημαίνει, με το έργο αυτό:

«1.α Καλείτε άτομα ή εταιρείες που δεν έχουν καμία προηγούμενη σχετική επιστημονική ή επαγγελματική εμπειρία στα θέματα φωτοερμηνείας και οριοθέτησης δασικών εκτάσεων να κάνουν μια δουλειά για την οποία δεν έχουν καμία θεσμική ή νομική κατοχύρωση, και

1.β Επιπλέον αυτού, από προφανώς συντεχνιακούς λόγους, παρακάμπτετε την ισχύουσα νομοθεσία και ζητάτε από αυτές τις άσχετες με το αντικείμενο εταιρείες να έχουν ως ελάχιστο προσωπικό στις Ομάδες Έργου που θα παρουσιάσουν επιστήμονες που δεν έχουν ούτε τις γνώσεις, αλλά ούτε και την αρμοδιότητα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να κάνουν τη δουλειά που τους ζητάτε.

2. Παράλληλα με τα παραπάνω, επιμένετε να παραβαίνετε κατάφορα την ισχύουσα νομοθεσία και στο ζήτημα της ουσίας αυτού του έργου: Όπως σας επισημάναμε και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ο όρος ‘‘βοσκότοπος’’ που χρησιμοποιείτε έχει καταργηθεί όταν καταργήθηκε ως αντισυνταγματικός ο σχετικός Νόμος που τον θεσμοθετούσε. Αυτό που εννοείτε ως ‘‘εντός των δασών βοσκότοποι’’ είναι προφανώς δασικές εκτάσεις, οι οποίες διαχειρίζονται από τη Δασική Υπηρεσία και προστατεύονται από το Σύνταγμα και την ισχύουσα Δασική Νομοθεσία».

Σύμφωνα με τους δασολόγους, «το ζήτημα της οριοθέτησης και της διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις είναι ένα ζήτημα που διαχειρίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι Δασολόγοι και, προφανώς, κανένας μας δεν είναι αντίθετος με το να βόσκονται όσες από αυτές τις εκτάσεις μπορούν να βοσκηθούν μέσα στις δασικές εκτάσεις. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, και όχι στο πλαίσιο κάποιου (άγνωστου σε εμάς) ‘‘σχεδίου δράσης’’ που συμφώνησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τις ‘‘Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης’’, όπως διευκρινίζεται στην προκήρυξη του συγκεκριμένου έργου».

 

Η επιχειρηματολογία

Τα επιχειρήματα των δασολόγων βασίζονται επιπλέον στο γεγονός ότι η προκήρυξη ζητούσε επί της ουσίας να φωτοερμηνεύσει και να προσδιορίσει επακριβώς πάνω σε ορθοφωτοχάρτες όλα τα πολύγωνα χρήσεων γης της χώρας (και μάλιστα μέσα σε 12 μόλις μήνες), αποδίδοντας σε αυτά χαρακτηρισμούς όπως «δάση», «δασικό μικτό», «δασικό-βοσκότοπος», «βοσκότοπος μεικτός» «θαμνώδεις εκτάσεις» κ.λπ. «Χρησιμοποιείτε μάλιστα και παραδείγματα με αποσπάσματα ορθοφωτοχαρτών για να δείξετε στους υποψηφίους αναδόχους πώς θα πρέπει να οριοθετηθούν τα δάση, οι δασικές και οι λοιπές εκτάσεις. Για να γίνει δε αυτή η δουλειά, καλείτε ως υποψηφίους τον οποιοδήποτε ιδιώτη ή εταιρεία επιθυμεί να την κάνει (χωρίς καμία απαίτηση μελετητικής εμπειρίας ή Πτυχίου Μελετών από αυτά που επίσημα απονέμει το Ελληνικό Κράτος στους καθ’ ύλην αρμόδιους και εξειδικευμένους επιστήμονες), αρκεί στην Ομάδα Έργου που θα παρουσιάσει να συμπεριλαμβάνει 10 Μηχανικούς με 2ετή εμπειρία στη Φωτογραμμετρία (αντικείμενο εντελώς άσχετο με αυτήν τη δουλειά), 10 ‘‘Γεωτέχνες’’ με 2ετή επίσης εμπειρία στη Φωτογραμμετρία και 2 ειδικούς επιστήμονες πληροφορικής» επισημαίνεται στην επιστολή.

Επιπλέον αναφέρει ότι στα τεύχη της προκήρυξης, με τον όρο ‘ ‘‘Γεωτέχνης’’ (έναν σαφώς αδόκιμο όρο), εκτός από τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Τοπογράφους, εννοείτε και οποιονδήποτε άλλο επιστήμονα ‘‘έχει κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο’’».

Οι δασολόγοι καταλήγουν ότι αρμόδιοι για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των δασικών και χορτολιβαδικών εν γένει εκτάσεων είναι αποκλειστικά και μόνο η Δασική Υπηρεσία (στο πλαίσιο της έκδοσης σχετικών διοικητικών πράξεων) και οι δασολόγοι μελετητές στο πλαίσιο των μελετών σύνταξης των δασικών χαρτών.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.04.2020 14:44

Στο φως κύκλωμα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα
Οι διαφυγόντες δασμοί για τα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 209.000 ευρώ.

06.04.2020 14:42

Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ για το Δώρο Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες για την καταβολή του επιδόματος.

06.04.2020 14:37

Κόκκαλης: Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα
« Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει την παράδοση το ΕΛΓΑ, δηλαδή της ασφαλιστικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<