Ημερολόγιο καλλιεργητή 2/2 – 8/3/2013

01-03-2013, 13:55
Ημερολόγιο καλλιεργητή  2/2 – 8/3/2013

Γράφουν οι γεωπόνοι


ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

ΗΛΙΑΣ ΤΡΑΥΛΟΣ


Άνοιξη πια και η εποχή είναι κατάλληλη για την προετοιμασία του εδάφους για την καλλιέργεια του αραβόσιτου. Στους ελαιοπαραγωγούς συνιστάται η καταπολέμηση του καρκίνου των δέντρων. Ενώ η καταπολέμηση της μονίλας είναι το ζητούμενο για ροδακινιά, δαμασκηνιά και νεκταρινιά.

 

ΑΡΑΒOΣΙΤΟΣ

 

Εποχή κατάλληλη για την προετοιμασία του εδάφους προκειμένου να ακολουθήσει η φύτευση για παραγωγή σπόρου, που κλιμακώνεται από τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου μέχρι τον Ιούνιο. Ο χρόνος σποράς εξαρτάται από την περιοχή, την ακολουθούμενη αμειψισπορά και την εφαρμοζόμενη τεχνική καλλιέργειας. Επισημαίνεται ότι η πρώιμη σπορά επιφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις για συγκεκριμένους λόγους και γι’ αυτό επιλέγεται σε σχέση με την όψιμη. Οι καλλιεργητικές φροντίδες που προηγούνται της σποράς αποσκοπούν στην καταστροφή των ζιζανίων, των μεγάλων βόλων, την αφρατοποίηση και όχι τη συμπίεση του εδάφους, καθώς και τη δημιουργία κατάλληλης κλίνης του σπόρου, με στόχο να επιτευχθούν οι καλύτερες συνθήκες φυτρώματος και πρώτης εγκατάστασης των νεαρών φυταρίων.

 

Προσοχή πρέπει να δίνεται στο ελαφρύ όργωμα με δίσκους ή με υνιοφόρο άροτρο, στο σβάρνισμα με δισκοσβάρνα ή οδοντωτή σβάρνα, έτσι ώστε να μην φτάνει η κατεργασία του εδάφους σε μεγάλο βάθος και να χάνεται πολύτιμη υγρασία που είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του σπόρου. Πρέπει να αποφεύγεται ο ψιλοχωματισμός του εδάφους, επειδή ο αραβόσιτος, λόγω του μεγέθους του σπόρου του, όχι μόνο δεν την έχει ανάγκη, αλλά αντίθετα προκαλεί κακή δομή στο έδαφος. ΕΛΙΑ Συνιστάται η αντιμετώπιση του βακτηρίου της ελιάς (καρκίνος) με ένα συγκεκριμένο, κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα, μετά τη δημιουργία τραυμάτων που προκαλούνται κυρίως από τα κλαδέματα, τον καθαρισμό των δένΤρων, τον παγετό ή τη συγκομιδή. Υπενθυμίζεται ότι η Κορωνέικη ποικιλία είναι η πλέον ευαίσθητη στο βακτήριο, η δε καπνιά οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται από τα μελιτώδη εκκρίματα των διαφόρων κοκκοειδών και κυρίως από το λεκάνιο. Ενδείκνυται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα για την αντιμετώπιση του λεκανίου, καθώς και ο καθαρισμός των δέντρων από την καπνιά και τις λειχήνες. Επίσης, ένα καλό κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των ελαιοδένδρων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των προσβολών τους από το λεκάνιο.

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ – ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

 

Απαιτείται άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση της μονίλιας στις υπερπρώιμες ποικιλίες της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς, επειδή η ευαισθησία τους στις προσβολές της μυκητολογικής αυτής ασθένειας ξεκινά από το στάδιο του ροζ μπουμπουκιού (αμέσως μετά την άνθηση) και συνεχίζεται μέχρι και την πτώση των φύλλων, γεγονός που απαιτεί την προστασία τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Συνιστάται να γίνει ψεκασμός με το κατάλληλο εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή του θα γίνει το αργότερο μέχρι το στάδιο του ροζ μπουμπουκιού. Οι οπωρώνες της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς πρέπει επίσης να προστατευθούν την περίοδο αυτή από τον εξώασκο, αφού το διάστημα μεταξύ της έκπτυξης του ακραίου φυλλοφόρου οφθαλμού μέχρι να αποκτήσουν τα φύλλα το τελικό τους μέγεθος είναι αρκετά κρίσιμο.

 

Προτείνεται για την αντιμετώπιση του εξώασκου η χρήση χαλκούχου σκευάσματος, όπως και για την αντιμετώπιση της μονίλιας που προηγείται χρονικά. Συστήνεται για την αποφυγή ανθεκτικότητας στις ασθένειες στα διάφορα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, να γίνεται εναλλαγή μεταξύ τους. Ο ψεκασμός πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνεται όταν μετά τον πρώτο ακολουθήσει βροχή. Στις καλλιέργειες της δαμασκηνιάς, της νεκταρινιάς και της ροδακινιάς που εμφανίζονται προσβολές άσπρης ψώρας, πρέπει να γίνεται επέμβαση με χειμερινό ή θερινό πολτό και μάλιστα για το χειμερινό πολτό στο στάδιο του ληθάργου και όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 4οC και δεν υπάρχει παγετός. Το ίδιο αποτελεί προϋπόθεση και για την εφαρμογή του θερινού πολτού. Όταν γίνεται ψεκασμός με τους πολτούς οι κορμοί των δέντρων πρέπει να λούζονται ολόκληροι, κάτι που βοηθά επίσης στην καταπολέμηση πολλών άλλων εντόμων.

 

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ

 

Συνιστάται ο ψεκασμός των δέντρων της βερικοκιάς για την αντιμετώπιση του κορύνεου με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και πριν τη διόγκωση των οφθαλμών τους. Ενδείκνυται η επέμβαση να γίνεται σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές κάθε χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι για τη χρήση των διαφόρων φυτοπροστατευτικών ουσιών πρέπει να ακολουθούνται υποχρεωτικά οι οδηγίες της ετικέτας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<