Προς πτώχευση η ΕΒΖ

13-07-2018, 14:31
Προς πτώχευση η ΕΒΖ

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία χωρίς πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, έχει περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο.


Πληροφορίες θέλουν την τοποθέτηση νέου διευθύνοντα συμβούλου το ταχύτερο δυνατόν, πιθανώς και τη Δευτέρα, καθώς όλα τα ζητήματα που αφορούν καλλιεργητές, εργαζομένους και κάλυψη δαπανών βρίσκονται ανοικτά στο τραπέζι.

 

Αλλά δεν είναι μόνο τα τρέχοντα που απασχολούν τα εναπομείναντα μέλη της διοίκησης της ΕΒΖ, που πλέον κάνει τις συνεδριάσεις της στην Αθήνα. Είναι και η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, για να περισωθεί από την βιομηχανία, ό,τι ενδεχομένως μπορεί να περισωθεί ώστε να αποφευχθεί και τύποις η πτώχευση και το λουκέτο. Απόφαση του υπουργού που έχει αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, δηλαδή του αναπληρωτή ΥΠΟΙΑΝ Αλέξη Χαρίτση, είναι, να υπαχθεί η ΕΒΖ στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του μεγάλου πιστωτή που είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

 

Στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν λοιπόν τα 106β και 106δ, θα επιχειρηθεί το κούρεμα των τεραστίων υποχρεώσεων της ΕΒΖ και η διευκολυντική διαχείριση των όσων συνεχίσουν να υπάρχουν,  παράλληλα με δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από την εταιρεία στη βάση κάποιου business plan που θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να πείσει ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν η εταιρεία θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμη. To σχέδιο φυσικά προβλέπει, ότι με το «συμμάζεμα» που θα επιχειρηθεί, η ΕΒΖ θα βρει ιδιώτη αγοραστή.

 

Για να φτάσει όμως στο σημείο αυτό η τραγωδία που παίζεται εδώ και καιρό, θα πρέπει η ΕΒΖ να έχει διοίκηση και πιο συγκεκριμένα εκτελεστικό διευθύνοντα και, ακόμη καλύτερα και πρόεδρο δ.σ., γιατί σήμερα λειτουργεί με κουτσουρεμένο διοικητικό συμβούλιο, τα περισσότερα μέλη του οποίου είναι στην Αθήνα. Βεβαίως, σε περίπτωση όξυνσης του διοικητικού προβλήματος, υπάρχει και η δυνατότητα διορισμού προσωρινής διοίκησης από το Δικαστήριο.

 

Ωστόσο μάλλον θα υπάρξει λύση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα έχει ακουστεί και ένα όνομα για τη θέση του διευθύνοντα, το οποίο όμως δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα να επιβεβαιώσουμε. Πρόκειται για τον κ. Μιχάλη Καραβέλα, γεωπόνο, πρώην καθηγητή ΤΕΙ και της Συνεταιριστικής Σχολής της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο κ. Καραβέλας, Θεσσαλονικιός, κατάγεται από τον Άγιο Αθανάσιο, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και πιο πρόσφατα, υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τους ΑΝΕΛ.

 

Πιέσεις για να τελειώσει η Οδύσσεια της αβεβαιότητας της ΕΒΖ, ασκούνε τευτλοκαλλιεργητές αλλά και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιδιώκουν, πριν χειροτερέψουν και άλλο τα πράγματα, να επιτύχουν με κάποια νομοθετική ρύθμισή, τη μετάταξή τους σε άλλο φορέα ή επιχείρηση του δημοσίου  για όσους το επιλέξουν ή, και μέτρα υποστηρικτικά για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει στο παρελθόν, για εργαζομένους της ΕΒΖ, όταν περίπου 50 άτομα μετατάχθηκαν σε υπηρεσίες, ως επί το πλείστον, της Περιφέρειας.

 

Να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία έχει καταφέρει ως σήμερα, να μην αφήσει να δημιουργηθούν ανοίγματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων, καθώς οφείλει μόνο την εκκαθάριση του Ιουνίου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.29.2020 15:22

Χατζηδάκης: Xαμηλότερο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με το target model
Η χώρα μας έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ΕΕ, με σημαντικές παρενέργειες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

10.29.2020 15:20

Αναβάλλεται η έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD & LIFE 2020 του Μονάχου
Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί για πληροφορίες σχετικά με την FOOD & LIFE να απευθύνεται στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και...

10.29.2020 15:18

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές της ΠΕ Μαγνησίας
Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<