Κομισιόν: Απαράδεκτοι οι δασμοί των ΗΠΑ στις ισπανικές ελιές

22-06-2018, 11:51
Κομισιόν: Απαράδεκτοι οι δασμοί των ΗΠΑ στις ισπανικές ελιές

Στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ τέθηκε το ζήτημα της αύξησης των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ισπανικές μαύρες ελιές κατά 34,75%, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

Το εν λόγω μέτρο που επιβλήθηκε από την Ουάσιγκτον προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην Ισπανία και στις Βρυξέλλες, για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει όχι μόνο στον τομέα του ελαιολάδου, αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προϊόντα.

 

Από την πλευρά της, η Ισπανία πρόκειται να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). «Η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να επιβάλει αδικαιολόγητα υψηλούς δασμούς στις ισπανικές ελιές είναι απλά απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη και το εμπόριο, Ντανιέλ Ροζάριο.

 

Η Ισπανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι «πιο ενεργή» στο συγκεκριμένο ζήτημα και «να δώσει την κατάλληλη απάντηση» πριν οριστικοποιηθεί η απόφαση.

 

«Πρόκειται για ένα προστατευτικό μέτρο εναντίον ενός επιτυχημένου, υψηλής ποιότητας και δημοφιλούς προϊόντος μεταξύ των Αμερικανών καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Ροζάριο. Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σύστημα των επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις πιθανές επιπτώσεις» μιας τέτοιας απόφασης.

 

Η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Susana Díaz, απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προειδοποιήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το μέτρο αυτό «θα επιφέρει συνέπειες», προβλέποντας ότι «και άλλα προϊόντα θα επηρεαστούν στο εγγύς μέλλον».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.20.2018 15:37

Μέχρι 120 ευρώ το στρέμμα οι αποζημιώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια
Η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 27 Ιουλίου.

07.20.2018 15:29

Έως 18 Σεπτεμβρίου αιτήσεις για αντιχαλαζική προστασία
Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.

07.20.2018 15:25

Στα 70 λεπτά/κιλό η ελληνική επιτραπέζια ντομάτα
H αγορά κατακλύζεται από μεγάλες ποσότητες εισαγόμενης από χώρες όπως η Πολωνία και η Σερβία.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<