Πρόταση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ΤΟΕΒ για μείωση κόστους

18-06-2018, 10:46
Πρόταση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ΤΟΕΒ για μείωση κόστους

Ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 80% των αρδευτικών τελών προς τους τοπικούς οργανισμούς προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του διευθυντή Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Στουρνάρα, του προέδρου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας Δημήτρη Παπαμιχαήλ και στελεχών από ΤΟΕΒ της περιοχής.

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε το πράσινο φως από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, προκειμένου η Θεσσαλία να είναι η πρώτη που θα ευεργετηθεί από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δίνουν τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε από τις χρηματοδοτήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ήδη έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια και μία αγαστή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, ώστε να εκπονηθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την ένταξή τους, με την δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης».

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει –σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη- ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον ΓΟΕΒ και στους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού κόστους της άρδευσης. Έτσι, δεδομένου ότι οι αγρότες θα απαλλαγούν από το συγκεκριμένο οικονομικό βάρος και θα έχουν ως υποχρέωση μόνον το κόστος συντήρησης, αυτό θα σημάνει πως θα πληρώνουν περίπου 75% με 80% λιγότερα αρδευτικά τέλη. Το ίδιο θα ισχύει φυσικά και για τους κτηνοτρόφους που κάνουν χρήση του δικτύου.

 

«Σε μία περίοδο όπου οι παθογένειες του παρελθόντος μας έφεραν προ του χείλους της καταστροφής για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς νερό λόγω των χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε για τη χρηματοδότηση μέσω των εργαλείων που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εναλλακτικών – φιλικών προς το περιβάλλον – μορφών ενέργειας, αποτελούν μονόδρομο. Είμαι δε, διπλά ικανοποιημένος που η Θεσσαλία θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα προχωρήσει στις μελέτες εκείνες που θα της επιτρέψουν την ένταξη στο σχετικό μέτρο και θα ανοίξουν το δρόμο για μία ραγδαία αλλαγή προς το καλύτερο, για χιλιάδες αγρότες.

 

Σε μία περίοδο μάλιστα που η μείωση του κόστους παραγωγής είναι μέγιστο ζητούμενο, κατανοεί κανείς τι σημαίνει να πληρώνει ένας αγρότης έως και 80% λιγότερα τέλη προς τον ΤΟΕΒ του. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και τον κ. Παπαμιχαήλ, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται, ώστε με την προκήρυξη του μέτρου, να γίνει άμεσα η ένταξη της περιοχής. Δεδομένου πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η Περιφέρεια έχει την ευθύνη των ΤΟΕΒ, θεωρώ δεδομένη και τη συνέργεια και συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη σ’ αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο υφυπουργός.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.12.2019 16:38

Επίσημο ενδιαφέρον για την Creta Farms από επτά επενδυτές
Επτά επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει εγγράφως και επίσημα ενδιαφέρον για την Creta Farms.

09.10.2019 17:37

Μήνυμα Βορίδη στους παραγωγούς για τη χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε να ερευνήσει τον Λογαριασμό Σποροπαραγωγής και Φυτωρίων.

09.09.2019 12:37

«Φτάνει» η τροπολογία για τις αλλαγές στη ΔΕΠΑ
Με ταχείς ρυθμούς κινείται η κυβέρνηση προς την επανεκκίνηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<