Κεράσι: Προβλήματα στην ποιότητα και στην τιμή λόγω βροχών

31-05-2018, 13:57
Κεράσι: Προβλήματα στην ποιότητα και στην τιμή λόγω βροχών

Κακό... ποδαρικό έκανε η φετινή εµπορική σεζόν για το κεράσι σε πολλά παραγωγικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι βροχές που δεν λένε να σταµατήσουν τοπικά, προκάλεσαν προβλήµατα ποιότητας και καθήλωσαν τις τιµές σε χαµηλά επίπεδα, που για τον παραγωγό δεν ξεπερνούν τα 1,90 ευρώ για το πιο ποιοτικό προϊόν.

 

Μαλακοί καρποί και σκισίματα μείωσαν το ενδιαφέρον των εμπόρων, ενώ κάποιοι παραγωγοί τα αφήνουν πάνω στα δέντρα

Καλύτερη η κατάσταση για τους καλλιεργητές στη Ράχη Πιερίας, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δηµιουργήσει σηµαντικές επιπλοκές µε αποτέλεσµα οι τιµές, σήµερα, στο συσκευασµένο προϊόν προς εξαγωγή, να παίζουν από 1,5 έως 3,5 ευρώ, µε άγνωστο, όµως, ακόµη τι θα δώσει η τελική εκκαθάριση για τον παραγωγό, στο τέλος Ιουλίου.

 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Agrenda, σε δυσκολότερη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι κερασοπαραγωγοί στις περιοχές της Πέλλας (σ. σ. είναι ο κύριος πυρήνας της καλλιέργειας στη χώρα) και της Ροδόπης, όπου, εκτός από τις µειωµένες από πέρυσι, ως 50% τιµές, για κάποιες ποικιλίες, παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις µε κεράσια πάνω στα δέντρα.

 

Πέλλα
Στην κοινότητα της Φούστανης, ένα χωριό της Πέλλας όπου σχεδόν 70% του κάµπου καλλιεργείται µε κερασιές, όπως µας ανέφερε ο κ. Λάζαρος Γαραντίδης, κερασοκαλλιεργητής και πρόεδρος του τοπικού οικισµού, η χρονιά ξεκίνησε τραγικά. Στις υπερπρώιµες και πρώιµες ποικιλίες, όπως είναι οι Early Lorry, Sweat Early, τα Μπουρλά κι άλλες, πολλά κτήµατα δεν συγκοµίστηκαν καν, αναφέρει και προσθέτει πως και σε αυτά όµως που µαζεύτηκαν τα κεράσια φεύγουν µε χαµηλή τιµή.

 

«Οι βροχές µαλάκωσαν τον καρπό, ενώ είχαµε και σκισίµατα, µε συνέπεια να µην έρχεται το εµπόριο και οι παραγωγοί να τα αφήσουν ακόµη και πάνω στα δέντρα. Κάποιες πράξεις που έγιναν µε εµπόρους από Βουλγαρία και από Ρουµανία, κυµάνθηκαν από 50 έως 80 λεπτά», επεσήµανε ο κ. Γαραντίδης, προσθέτοντας πως υπάρχει έντονος προβληµατισµός στους παραγωγούς, διότι οι συγκεκριµένες ποικιλίες αντιπροσωπεύουν το 30% της τοπικής παραγωγής.

 

Στις µεσοπρώιµες ποικιλίες της Φούστανης, σύµφωνα µε τον Νικόδηµο Γαραντίδη, η εικόνα εµφανίζεται αρκετά καλύτερη, αλλά όχι ικανοποιητική όσο το 2017. Όπως µας είπε οι πράξεις που γίνονται αυτές τις ηµέρες κυµαίνονται από 1,40 ευρώ το κιλό και έχουν «ταβάνι» στα 1,70 ευρώ, για τις πιο ποιοτικές κατηγορίες, ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό τα ποιοτικά κεράσια έφευγαν και µε 2,5 ευρώ το κιλό.

 

Μετ’ εµποδίων εξελίσσεται η χρονιά, όµως, και για τους παραγωγούς στο χωριό Κερασιά της Έδεσσας, όπου καλλιεργούνται περί τα 11.000 στρέµµατα και η παραγωγή φέτος είναι γύρω στο 20% µεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι. «Στις υπερπρώιµες ποικιλίες ανοίξαµε µε 2 ευρώ το κιλό, για λίγες ποσότητες, αλλά γρήγορα η τιµή άρχισε να πέφτει, λόγω θεµάτων µε την ποιότητα, σε σηµείο ώστε κάποιες ποσότητες πήγαν για χυµό και πληρώθηκαν µε 30 λεπτά το κιλό», περιγράφει στην Agrenda ο Χρήστος Γιώργου, παραγωγός της περιοχής µε φυτείες 85 στρεµµάτων κερασιάς.

 

Με τη συγκοµιδή να έχει προχωρήσει πλέον στις µεσοπρώιµες ποικιλίες το προϊόν «παίζει», από άποψη τιµής παραγωγού, από 1,50 έως και τα 1,70 ευρώ το κιλό, αλλά όπως σηµειώνει ο κ. Γιώργου οι βροχές έχουν κάνει ζηµιά, καθώς τα κεράσια παρουσιάζουν σκισίµατα και χάνονται ποσότητες λόγω ανυπαρξίας εµπορικού ενδιαφέροντος. Η ζηµιά, εξηγεί ο ίδιος, ήταν µεγαλύτερη στις υπερπρώιµες και τις πρώιµες ποικιλίες, ενώ στις µεσοπρώιµες κινείται στο σχεδόν 20% του συνόλου.

 

«Υπάρχει ανησυχία», παραδέχεται ο ίδιος, διότι οι βροχές συνεχίζονται και το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής είναι ακόµη στα δέντρα, αφού οι µεσοπρώιµες ποικιλίες (κρυσταλλίνες, τσολακέικα κλπ) καλύπτουν το σχεδόν 30% των τοπικών φυτειών και οι όψιµες (σ. σ. γερµανιδοειδή, µπακιρτζέικα κλπ) γύρω στο 40%.

 

Μεσοπρώιμες ποικιλίες
Πολύ δύσκολη είναι η εµπορική συµπεριφορά για τα κεράσια της ποικιλίας Μπουρλά στη Ροδόπη, λέει ο καλλιεργητής από τα χωριά του Γιακά, Γκαλίπ Χουσεΐν, επισηµαίνοντας πως είναι σχεδόν 50% χαµηλότερες οι τιµές από ότι την ίδια περίοδο του 2017. Για τις µεσοπρώιµες ποικιλίες, λέει ο παραγωγός, το εµπόριο πληρώνει το ανώτερο 1,40 ευρώ το κιλό, ενώ γίνονται και πράξεις στο 1 ευρώ το κιλό, τη στιγµή που πέρυσι κυµαινόταν µεταξύ 1,30 - 1,50 ευρώ. «Είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές η φετινή», τόνισε και συµπλήρωσε πως «ο παραγωγός συνήθως µπαίνει µέσα, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν είναι σε κάποια οργάνωση, διότι το εµπόριο του δίνει ό,τι θέλει και εκείνος δεν µπορεί να αντιδράσει».

 

Άγρα
Απογοητευµένος δηλώνει για την εµπορική πορεία των υπερπρώιµων και των πρώιµων ποικιλιών κερασιού και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άγρα στην Πέλλα, Χρήστος Πέτκος, καθώς όπως τονίζει «το ξεκίνηµα ήταν χάλια. Οι πράξεις που έγιναν ήταν στα 70-80 λεπτά». Παραγωγός και ο ίδιος, µε 210 στρέµµατα κερασιάς, λέει ότι τώρα συγκοµίζονται µεσοπρώιµες ποικιλίες, αλλά οι ποσότητες που βγήκαν στην αγορά είναι ακόµη λίγες, διότι συνεχίζει να βρέχει. «Οι τιµές για τα µεσοπρώιµα κυµαίνονται στα 1,60 ευρώ µέχρι και 1,90 ευρώ το κιλό και είναι περί τα 30-40 λεπτά χαµηλότερα από ό,τι πουλούσαµε πέρσι τέτοια εποχή».

 

Ροδόπη
Για δύσκολη χρονιά µιλούν οι παραγωγοί και στη Ροδόπη, µε τον κερασοκαλλιεργητή Γκαλίπ Χουσεΐν από τα χωριά του Γιακά να λέει ότι οι καιρικές συνθήκες τα έκαναν µούσκεµα και σε συνδυασµό µε τη µεγάλη παραγωγή που έφερε µικροκαρπία, έσπρωξαν τις τιµές προς τα κάτω. «Με τις υπερπρώιµες ποικιλίες αρχίσαµε στις 10 Μαΐου κι ενώ τις πρώτες ηµέρες οι τιµές πήγαιναν καλά, στη συνέχεια υποχώρησαν σηµαντικά. Τώρα, για τα ποιοτικά κεράσια που πάνε προς εξαγωγή, η υψηλότερη τιµή είναι 1,80 ευρώ, αλλά αγοράζουν και µε 1,60 ευρώ», εξήγησε, τονίζοντας πως αυτά τα επίπεδα υπολείπονται 20% από πέρυσι.

 

Ράχη Πιερίας
Την παράµετρο του συνεργατισµού εκµεταλλεύονται οι 300 κερασοπαραγωγοί από τη Ράχη Πιερίας, που µετέχουν στον Αγροτικό Συνεταιρισµό «Ο Άγιος Λουκάς» και µπορούν, έως ένα βαθµό, να έχουν την τύχη του προϊόντος τους στα χέρια τους. Μέσα στην εβδοµάδα ολοκληρώθηκε η συγκοµιδή των υπερπρώιµων και πρώιµων ποικιλιών (αντιπροσωπεύουν το 35-40% της ετήσιας παραγωγής) από τα µέλη του συνεταιρισµού. «Προβλήµατα µε τις βροχές δεν είχαµε ιδιαίτερα, ενώ και οι στρεµµατικές αποδόσεις είναι καλές», µας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», ∆ηµήτρης Ντούρος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, το µεγαλύτερο µέρος από τους περίπου 500 τόνους που έχουν συγκοµιστεί έως σήµερα, εξήχθησαν στις αγορές της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, ενώ λίγες ποσότητες κατευθύνθηκαν και στις Βουλγαρία, Ρουµανία, όπως και προς την ελληνική αγορά.

 

«Οι τιµές µε τις οποίες πουλάει ο συνεταιρισµός, µιλάµε για προϊόν που είναι συσκευασµένο, κυµαίνονται από 1,5 έως και 3,5 ευρώ», εξήγησε ο κ. Ντούρος, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει τί ποσό αντιστοιχεί από την τιµή αυτή στον παραγωγό, παραπέµποντας στην τελική εκκαθάριση, στο τέλος Ιουλίου.

 

Για το υπόλοιπο της εµπορικής σεζόν ο έµπειρος συνεταιριστής περιµένει σταθερότητα στις τιµές, καθώς και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που παράγουν κεράσια, έχουν προβλήµατα στην παραγωγή τους λόγω µικροκαρπίας. Τονίζει ακόµη ότι η προσδοκώµενη παραγωγή των όψιµων ποικιλιών του συνεταιρισµού, που αντιστοιχεί στο 60% των περίπου 2.500 στρεµµάτων του, θα είναι ίσως και 30% µειωµένη λόγω καρπόπτωσης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<