«Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, 1916-2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα»

29-05-2018, 14:29
«Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, 1916-2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα»

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του δίτομου έργου και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, στην Αθήνα, στις 30 Μαΐου.

 

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου και θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αλλά και εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής.

 

Μία εκ των κορυφαίων δράσεων του ευρύτερου σχεδιασμού της Οργάνωσης, που εκπονήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, το 2016, αποτελεί το δίτομο λεύκωμα 1126 σελίδων με πλήρη αναφορά στην ιστορία του Συνεταιρισμού από το 1916 ως το 2016, το οποίο υπογράφουν οι Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και Διονύσιος Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ.

 

Μετά την παρουσίαση της έκδοσης θα ακολουθήσει προβολή σχετικής ταινίας, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο διαγωνιστικό τμήμα δύο διεθνών φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και Έρευνα- Κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη αποτυπώνει συνολικά την ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού όλα αυτά τα 100 χρόνια, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τοπικής και εθνικής ιστορίας. Επίσης ταξιδεύει τον θεατή μέσα στη φύση του Πηλίου που προσφέρει απλόχερα τα δώρα της στους αγρότες. Η μουσική του γνωστού Βολιώτη, Ανδρέα Κατσιγιάννη καθώς και η επιμέλεια των προφορικών μαρτυριών από τον Αντώνη Πολίτη σε συνδυασμό με το μοντάζ της Αθανασίας Ξαφάρα έδωσε στο ντοκιμαντέρ στοιχεία ποιότητας και άμεσης διάδρασης που κερδίζουν τον θεατή.

 

Χαρακτηριστική είναι και η παρουσία στην ταινία αιωνόβιας Ζαγοριανής γεννημένης λίγους μήνες πριν την ίδρυση της Οργάνωσης το 1916, που αναφέρεται στην εποχή μέσα από τα προσωπικά βιώματα 100 χρόνων. Παράλληλα στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται απόψεις και βιώματα των ίδιων των μελών του Συνεταιρισμού για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο της Οργάνωσης, αλλά και ολόκληρης της περιοχής καθώς ο Συνεταιρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής λειτουργίας και ανάπτυξης του τόπου.

 

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …» παραπέμπει στο μόχθο των αγροτών της Ζαγοράς και της γύρω περιοχής, που χωρίς μηχανικά μέσα και μηχανήματα μόνο με τα χέρια τους και δυο εργαλεία, δηλαδή το τσαπί και θκέλι (δικέλι), κατάφεραν να εκχερσώσουν απέραντες εκτάσεις από ήμερες και άγριες καστανιές, να δημιουργήσουν αναβαθμίδες χτίζοντας πεζούλες από χιλιάδες πέτρες στηρίζοντας τα επικλινή εδάφη της Ζαγοράς και να δημιουργήσουν προοδευτικά έναν απέραντο μηλεώνα.

 

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού, όπως και τα μέλη, στήριξαν το σύνολο των δράσεων που συνέβαλλαν στην ένταξη του Συνεταιρισμού στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, με έμφαση στον συνεργατισμό και την αλληλεγγύη που έχει αναπτύξει. Σταθερή προσήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ίδρυση ενός μουσείου μήλου και πολιτισμού της αγροτικής παραγωγής στη Ζαγορά, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης και εκπαίδευσης για επισκέπτες και κατοίκους.

 

Η παρουσίαση του δίτομου έργου και η προβολή που θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα στο DivaniCaravelHotel, την Τετάρτη, 30-05-2018, με ώρα έναρξης 18:30. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του DivaniCaravelHotelκαι τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, θα προσφέρει στους παριστάμενους γεύσεις από τη Ζαγορά που παράγονται από μήλα και πετιμέζι «ZAGORIN» και άλλα εδέσματα της τοπικής γαστρονομίας .

 

Στον χώρο της εκδήλωσης θα αναπτυχθεί έκθεση ζωγραφικής με τα έργα του Ζαγοριανού καλλιτέχνη Κώστα Κομνηνού, τα οποία κοσμούν το δίτομο έργο του Συνεταιρισμού. Ο ζωγράφος εμπνεύστηκε από καθημερινές εικόνες της αγροτικής παραγωγής και της συνεταιριστικής δραστηριότητας της Ζαγοράς και του Πηλίου ευρύτερα, στο παρελθόν αλλά και σήμερα.

 

info
Divani Caravel Hotel
Αίθουσα Horizon
Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018
Ώρα: 18:30

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<