«Βουτιά» σε χαμηλό 5μήνου για την ελληνική μεταποίηση

02-05-2018, 11:28
«Βουτιά» σε χαμηλό 5μήνου για την ελληνική μεταποίηση

«Βουτιά» στο κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα καταγράφηκε για τον Απρίλιο, με το σχετικό δείκτη που διαμορφώνει η Markit να διαμορφώνεται στις 52,9 μονάδες έναντι 55 μονάδων το Μάρτιο.

 

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

 

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Markit, οι νέες παραγγελίες από τους πελάτες του εξωτερικού και του εσωτερικού αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε μικρότερες αυξήσεις της παραγωγής και της απασχόλησης. Η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν με οριακό ρυθμό. Παρόλ’ αυτά, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε σύγκριση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας και πάλι τιμή-ρεκόρ στο πλαίσιο της έρευνας. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων επιταχύνθηκε παρά την ασθενέστερη άνοδο των μέσων τιμών εισροών.

 

Η ανάπτυξη ήταν ευρείας κλίμακας, ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε κάθε έναν από τους τρεις επιμέρους τομείς που εξετάζονται, και κυρίως στον τομέα παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από την ένατη συνεχή αύξηση των νέων παραγγελιών. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν και πάλι, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης των εξαγωγών σε επτά μήνες. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμοί αύξησης εξασθένησαν και στις δύο περιπτώσεις.

 

Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας μετριάστηκε ελαφρώς από την υψηλή τιμή-ρεκόρ του Μαρτίου. Παρόλ’ αυτά, ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.

 

Η εξασθενημένη ζήτηση των πελατών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν την αγοραστική δραστηριότητα με ασθενέστερο ρυθμό τον Απρίλιο, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα των τεσσάρων μηνών συνεχούς αύξησης.

 

Η παραγωγή αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, μολονότι στον ασθενέστερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, δεδομένης της μικρότερης αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. Η αύξηση ήταν ευρείας κλίμακας σε όλους του επιμέρους τομείς και κυρίως αναφέρθηκε από τους παραγωγούς ενδιάμεσων αγαθών. Παρά τη βραδύτερη αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017.

 

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών υποχώρησε για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Απριλίου, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός, δεδομένου ότι ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών. Αντιθέτως, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με επιταχυνόμενο ρυθμό, μολονότι παρέμεινε αισθητά ασθενέστερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του κόστους εισροών.

 

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη εξακολούθησε να αυξάνεται, καταγράφοντας και πάλι υψηλή τιμή-ρεκόρ τον Απρίλιο, δεδομένου ότι οι ενισχυμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η έντονη ζήτηση από το εξωτερικό αναφέρθηκαν ως παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο.

 

Ο Άλεξ Τζίλ, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: «Μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μετριάστηκε τον Απρίλιο, καταγράφοντας επίπεδα ανάλογα με αυτά που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

 

»Η επιβράδυνση ήταν ευρείας κλίμακας και παρατηρήθηκε στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες και στην αγοραστική δραστηριότητα που αυξήθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς. Παρόλ’ αυτά, οι δείκτες προσδοκώμενων μελλοντικών εξελίξεων εξακολούθησαν να υποδεικνύουν κάποια θετικά σημάδια,δεδομένου ότι η επιχειρηματική αισιοδοξία και η αύξηση της απασχόλησης ήταν, αντίστοιχα, η εντονότερη και η τρίτη ισχυρότερη αύξηση που έχει σημειωθεί, αφήνοντας ενδεχομένως να εννοηθεί ότι οι εταιρείες αναμένουν συνέχιση της ανάπτυξης μέσα στους επόμενους μήνες, μολονότι σε ασθενέστερο βαθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο.»

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<