Αποστόλου: Απαιτείται νομοθεσία σε ενωσιακό επίπεδο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη διακίνηση τροφίμων

16-04-2018, 16:56
Αποστόλου: Απαιτείται νομοθεσία σε ενωσιακό επίπεδο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη διακίνηση τροφίμων

Η θέσπιση νομοθεσίας σε ενωσιακό επίπεδο για την απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων είναι η καλύτερη και ίσως και η μοναδική μας επιλογή.

 

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε αφήσει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο ελευθερίας στις αγορές, θεωρώντας βέβαιο ότι μπορούν να αυτορυθμίζονται. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι η αυτορρύθμιση, τελικά, ωφελεί μόνο τους λίγους και ισχυρούς και συμπιέζει τους πολλούς που είναι λιγότερο οργανωμένοι και αδύναμοι».

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Αποστόλου στη συζήτηση του θέματος έχει ως εξής:

 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Γεωργίας προσωπικά, για την πρόταση Οδηγίας για την απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων που μας παρουσίασε σήμερα.

 

Η πρόταση αυτή, σε συνέχεια πολυετών προσπαθειών και συζητήσεων, αποτελεί πραγματικά ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τους γεωργούς και τους παραγωγούς τροφίμων αλλά και τους καταναλωτές μας. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έχουν θεωρηθεί ως η βασική αιτία των προβλημάτων που βιώνουν οι γεωργοί και γενικά οι παραγωγοί τροφίμων στην εμπορική διάθεση των προϊόντων τους. Όπως σωστά επισημαίνει και ο Επίτροπος η αντοχή μιας αλυσίδας καθορίζεται από τον πιο αδύναμο κρίκο της. Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση οι γεωργοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων αποτελούν το πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού τον οποίο οφείλουμε να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε ώστε να διατηρήσουμε υγιή και αποδοτική για όλους αυτήν την αλυσίδα.

 

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και σε προηγούμενες συναντήσεις μας οι πρακτικές αυτές αποτελούν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για το οποίο απαιτείται και μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση. Συνεπώς, κατά την άποψη μας, η θέσπιση νομοθεσίας σε ενωσιακό επίπεδο είναι η καλύτερη και ίσως και η μοναδική μας επιλογή.

 

Οι εθελοντικές προσπάθειες και οι προσπάθειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο σίγουρα είναι σημαντικές, ωστόσο έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς.

 

Είναι αλήθεια ότι έχουμε αφήσει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο ελευθερίας στις αγορές, θεωρώντας βέβαιο ότι μπορούν να αυτορυθμίζονται. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι η αυτορρύθμιση, τελικά, ωφελεί μόνο τους λίγους και ισχυρούς και συμπιέζει τους πολλούς που είναι λιγότερο οργανωμένοι και αδύναμοι.

 

Στόχος μας πρέπει να είναι η δικαιότερη κατανομή της προστιθέμενης αξίας μεταξύ των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού και ελκυστικού για τους γεωργούς και τους ανθρώπους της παραγωγής ώστε να καταστήσουμε τον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων πιο ανταγωνιστικό και προσοδοφόρο.

 

Αγαπητέ Phil

 

Θα εξετάσουμε διεξοδικά τις προτάσεις σας και θα είμαστε εποικοδομητικοί σε αυτή τη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που μόλις ξεκινά».

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

06.12.2019 14:08

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Αύξηση ή κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου λένε στο ΥΠΕΝ
Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά από το όριο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

06.12.2019 10:43

Νηρέα-Σελόντα: Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για τα προς πώληση assets
Στους τρεις ανέρχονται οι «μνηστήρες», που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<