Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού «καίει» το ελληνικό πούρο

25-02-2013, 12:05
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού «καίει» το ελληνικό πούρο

Του ΚΩΣΤΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulos@paragogi.net)


Η είδηση πριν από οκτώ χρόνια ότι στην Ελασσόνα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Η Ποταμιά» προχώρησε στην παραγωγή πούρων με κουβανέζικη τεχνική αλλά με ελληνικά καπνά έγινε θέμα συζήτησης όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και στους φίλους των πούρων, που θα μπορούσαν να απολαύσουν ένα καλό χαρμάνι σε καλή τιμή.

 

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχει σταματήσει η δραστηριότητα του συνεταιρισμού, ο οποίος απασχολούσε 35 άτομα στην παραγωγή σιγαρίλος, μια και η μόνη επιλογή του για να επιβιώσει ήταν να βγει εκτός συνόρων. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννης Τσούτσος μιλώντας στο ΑΜΠΕ, «διαπιστώσαμε ότι μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή θα προχωρούσαμε σε εξαγωγές ή θα κλείναμε. Επειδή όμως δεν είχαμε άδεια εξαγωγών, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσούτσο, η επαναλειτουργία «σκοντάφτει» και στην εγγύηση των 300.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου που απαιτείται να κατατεθεί. «Η επιχείρησή μας δεν ήταν ούτε ζημιογόνα αλλά ούτε και κερδοφόρα, γιατί βάζαμε πολύ προσωπική εργασία», δηλώνει ο ίδιος. Ο αγροτικός συνεταιρισμός παρήγε από το 2004, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, 25.000 χειροποίητα πούρα ετησίως και 200.000 πουρίτος και σιγαρίλος το χρόνο, με την ονομασία «Domenico».

 

Στον αντίποδα, στην Κρύα Βρύση Πέλλας η οικογένεια Κωνσταντινίδη δημιούργησε την πρώτη οικογενειακή εταιρεία πούρων. Εκεί, τα δύο αδέρφια, Άρης και Κώστας Κωνσταντινίδης, ξεκίνησαν το εγχείρημα, μια και η ενασχόληση της οικογένειάς τους με τα καπνά και το μεράκι τους για κάτι νέο τους ώθησαν να ιδρύσουν την εταιρεία Vamma del Sol. Η Vamma del Sol (Απόσταγμα του Ήλιου) αποτελεί τον καρπό των κόπων δύο αδερφών, που έπειτα από προσπάθεια χρόνων κατάφεραν να παραγάγουν πούρα υψηλής ποιότητας και γευστικών χαρακτηριστικών, φτιαγμένα με αγνό τρόπο και χωρίς πρόσθετα χημικά.

 

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα της περιοχής της Κρύας Βρύσης, αποτελεί για την οικοτεχνία το μεγαλύτερο αρωγό στην παραγωγή χειροποίητων πούρων. Το ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής (αυξημένη ηλιοφάνεια και υγρασία) αποτελούν εγγύηση για ένα εξαιρετικό προϊόν, με υψηλών προδιαγραφών χαρακτηριστικά. «Μετά από δύο γενιές παράδοσης στην παραγωγή φύλλων καπνού, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην επεξεργασία τους, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα νέο τελικό προϊόν» δηλώνει ο κ. Άρης Κωνσταντινίδης και προσθέτει ότι «η οικοτεχνία, έχοντας τεχνογνωσία και αγάπη για την καλλιέργεια του καπνού, δημιουργεί μέσα από φυσικές διαδικασίες ωρίμανσης των φύλλων πούρα της κατηγορίας Premium, με στόχο την παρουσίαση μιας νέας γευστικής πρότασης για τους πιστούς φίλους του προϊόντος. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί μόλις το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής πούρων».

 

Η ιδέα της δημιουργίας της Vamma del Sol γεννήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια. Σήμερα είναι μια πλήρως αυτόνομη, κάθετη μονάδα παραγωγής (βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία, τυποποίηση, διανομή). «Βασική διαφορά του προϊόντος μας σε σχέση με είδη πούρων με προέλευση τον Άγιο Δομίνικο, τη Νικαράγουα ή την Κούβα είναι ότι παράγεται εξολοκλήρου στην ίδια ακριβώς περιοχή. Από το σπόρο στη γη μέχρι την τελική του μορφή, το προϊόν βρίσκεται υπό την πλήρη ευθύνη, εποπτεία και μεταποίησή του από εμάς» υπογραμμίζει ο κ. Άρης Κωνσταντινίδης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Vamma del Sol είναι τα πρώτα χειροποίητα premium πούρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Κατηγορίες πούρων Vamma del Sol

 

Cοrona: Πούρο με σύσταση τεσσάρων ποικιλιών καπνού. Το πούρο απευθύνεται σε όσους προτιμούν πολύ μεστές γεύσεις και δυνατή επίγευση. Διατίθεται στη διάσταση 15,6 x 1,8 εκ. σε συσκευασίες πέντε τεμαχίων στην τιμή των 30 ευρώ.

 

Petit Corona: Πούρο με σύσταση τριών ποικιλιών καπνού. Απευθύνεται σε όσους προτιμούν μεστή γεύση και ελαφριά επίγευση. Διατίθεται στη διάσταση 15,6 x 1,2 εκ. σε συσκευασία πέντε τεμαχίων στην τιμή των 25 ευρώ.

 

Η ιστορία του πούρου

 

Η λέξη πούρο προέρχεται από την ισπανική puro που σημαίνει καθαρός, γνήσιος και χρησιμοποιήθηκε ακριβώς για να δηλώσει τη διαφορά σε σχέση με το τσιγάρο. Η αγγλική λέξη για τα πούρα, cigar, προέρχεται από το sikar, που χρησιμοποιούσαν οι Μάγια για το κάπνισμα και η οποία έγινε cigarro στα ισπανικά. Τα πούρα, στο σχήμα σχεδόν που τα ξέρουμε σήμερα, κατασκευάστηκαν αρχικά στην Ισπανία, στις αρχές του 18ου αιώνα, χρησιμοποιώντας κουβανέζικα καπνά.

 

Ο καπνός πιθανότατα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς ιθαγενείς της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό, και αργότερα στη Νότια και Βόρεια Αμερική. Δεν γνωρίζουμε τη χρονολογία για το πότε πρωτοκαλλιεργήθηκε ο καπνός ή πότε ξεκίνησε το κάπνισμα, αλλά σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν γνώριζαν τον καπνό μέχρι το επικό ταξίδι του Κολόμβου. Το 1492 δύο από τους ναύτες του ανέφεραν ότι οι ιθαγενείς της Κούβας είχαν ένα πρωτόγονο είδος πούρου, με στριμμένο και ξεραμένο καπνό, τυλιγμένο μέσα σε φύλλα φοίνικα ή άλλων φυτών. Από εκεί πήραν τη συνήθεια οι Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι ναύτες, οι λεγόμενοι κονκισταδόρ, και το κάπνισμα διαδόθηκε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και αργότερα στη Γαλλία, πιθανότατα χάρη στον Ζαν Νικό, Γάλλο πρέσβη στην Πορτογαλία, ο οποίος έδωσε το όνομά του στη νικοτίνη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.20.2019 14:59

Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος
«Είναι απόφαση της ΔΕΗ» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόφαση μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές.

03.19.2019 14:55

Ο ΑΔΜΗΕ μπαίνει στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών
Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ, το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς

03.19.2019 14:17

Θάνατος ηλικιωμένου από αγροτικό μηχάνημα στην Εύβοια
Ο άτυχος άνδρας παγιδεύτηκε από φρέζα στην Παραλία Αυλίδος.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<