Ελπίζουν σε δάνειο σωτηρίας οι οινοποιοί συνεταιριστές

25-02-2013, 12:00
Ελπίζουν σε δάνειο σωτηρίας οι οινοποιοί συνεταιριστές

ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Εντός δεκαημέρου αναμένεται να λήξει η αγωνία 100 οινοποιητικών επιχειρήσεων -με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αυτών να αφορά συνεταιριστικές επιχειρήσεις- όσον αφορά στη ρύθμιση του ατόκου δανείου περιόδου 2009/10 και τη μετατροπή του σε έντοκο μακροπρόθεσμο δάνειο χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω ρύθμιση αποτελεί αίτημα της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) προς το υπουργείο Οικονομικών και θεωρείται «βαρύνουσας σημασίας» για το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου.

 

Όπως επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Παρασκευάς Κορδοπάτης, η εισήγηση προς τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «διαφαίνεται ότι θα έχει θετικό χαρακτήρα», επισημαίνοντας πως αν και οι συνεταιριστικές εταιρείες βρίσκονται προς το παρόν σε στάση αναμονής, καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση, ωστόσο η ρύθμιση βαίνει προς σωστό δρόμο και μέσα στις επόμενες δέκα μέρες το αίτημα της Ένωσης θα λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργείο.

 

Ο κ. Κορδοπάτης έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη της μετατροπής του άτοκου δανείου σε μακροπρόθεσμο, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στο μεταίχμιο της επιβίωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κρατιούνται με τα δόντια για να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχούς επιδεινούμενης κρίσης και ανικανότητας αποπληρωμής από τους προμηθευτές». Ο κ. Κορδοπάτης χαρακτήρισε «ανάσα» την πιθανή έγκριση του αιτήματος της ΚΕΟΣΟΕ για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Όπως δήλωσε, δάνεια ύψους 1.200.000 ευρώ θα είναι ευκολότερο να εξυπηρετηθούν από τις διοικήσεις των συνεταιριστικών εταιρειών σε βάθος χρόνου.

 

Η ΚΕΟΣΟΕ θεωρεί ζωτικής σημασίας, να δοθεί παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης των άτοκων δανείων που ελήφθησαν πριν από περίπου μια διετία, καθώς η αδυναμία πρόσβασης των οινοποιητικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, απειλεί όχι μόνο τη λειτουργία τους, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη απλήρωτοι και οι 180.000 Έλληνες αμπελουργοί.

 

«Η κατάσταση θα χειροτερέψει, αν δεν μετατραπεί το άτοκο δάνειο σε μακροπρόθεσμο» τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των άτοκων δανείων που έχουν ληφθεί ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ.

 

Στα… τάρταρα η κατανάλωση

 

Η μειωμένη κατανάλωση αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο που καλούνται να προσπεράσουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις. Ο κ. Κορδοπάτης επικαλούμενος τη διαρκή πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών λόγω ύφεσης, δήλωσε πως η κατανάλωση του κρασιού έχει υποστεί σημαντική πτώση της τάξεως του 15% με 20%.

 

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αν ληφθεί υπόψη η στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στην αγορά των πρώτων ειδών ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και στην αποστροφή τους από εκείνα που πλέον μπαίνουν μοιραία στη δεύτερη γραμμή, όπως συμβαίνει με το κρασί.

 

Ο ίδιος, δε, επισήμανε το ισχυρό πλήγμα που δέχεται το εμφιαλωμένο κρασί, σχολιάζοντας πως οι Έλληνες καταναλωτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον τώρα για άλλες συσκευασίες που συμφέρουν πρωτίστως την τσέπη τους.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, το χύμα κρασί, το οποίο αποτελεί το 60% της κατανάλωσης, εμφανίζεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των εμφιαλωμένων, λόγω της χαμηλότερης τιμής του. Προς τούτο έχει συμβάλει και η διακίνησή του σε συσκευασία pet και σε «ασκούς».

 

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των οινοποιητικών επιχειρήσεων κατέγραψαν μείωση 7,7% σε όγκο και 7,3% σε αξία στα σουπερμάρκετ και 20% σε σημεία εστίασης.

 

Την ίδια ώρα παράγοντες από τον οινοποιητικό κλάδο τονίζουν την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση συγκράτησης των τιμών.

 

Η τιμή του λίτρου κυμαίνεται στα 70 λεπτά, όπου το αγοράζουν και οι επαγγελματίες μαζικής εστίασης, ο αμπελουργός πουλά το σταφύλι 30 λεπτά το κιλό και συνεπώς ο καταναλωτής το πληρώνει 8, 10 και 14 ευρώ.

 

Τρύγος

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ, είναι ακόμα πολύ πρώιμο να γίνουν εκτιμήσεις για το φετινό τρύγο. Οι βροχοπτώσεις είναι βέβαια ένα σημάδι για καλή συγκομιδή, ωστόσο εκτός των κλιματολογικών συνθηκών, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που επηρεάζουν.

Όσον αφορά για το 2012, η συγκομιδή για τον ελληνικό αμπελώνα εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές καλά.

Από άποψη όγκου παραγωγής, οι περιοχές που είχαν πληγεί από τον περονόσπορο την περασμένη χρονιά, παρουσίασαν μια «ελαφριά κόπωση» ως προς τον όγκο, ο οποίος μειώθηκε περαιτέρω εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα που επικράτησε τον Αύγουστο, αλλά και το Σεπτέμβριο, μειώνοντας την παραγωγή οίνου στα 3.250.000 HL.

 

Οι τιμές

 

Οι προβλέψεις για τις τιμές υπακούουν στο πλαίσιο που δημιουργεί η οικονομική κρίση σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, με τον κ. Κορδοπάτη να σημειώνει πως το ερώτημα δεν είναι οι τιμές αλλά ποιος θα μπορεί να πληρώσει τους αμπελουργούς, σε συνθήκες «μαύρης τρύπας» που έχει πέσει ο τομέας και η ίδια η Ελλάδα.

 

Το μεγάλο θέμα για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της παραγωγής.

 

Μερικοί συνεταιρισμοί χωρίς διαθέσιμα, χωρίς δυνατότητα ρευστοποίησης απαιτήσεων και χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ανεξάρτητα εάν έχουν ληξιπρόθεσμες ή όχι υποχρεώσεις, ή βλέπουν τους εμπόρους σταφυλιών να κλείνουν συμφωνίες με τους αμπελουργούς σε ανεκτές τιμές, χωρίς να μπορούν να παρέμβουν ακόμη και στα μέλη τους.

 

Οι παράμετροι που καθορίζουν τις τιμές, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ είναι οι εξής:

 

- Η ολοένα αυξανόμενη εξάντληση ρευστότητας των επιχειρήσεων.

 

- Η αδυναμία χρήσης παραδοσιακών πόρων χρηματοδότησης (δανεισμός, σπάσιμο επιταγών), που καθορίζεται από την προβληματική κατάσταση που βρίσκεται ο ελληνικός τραπεζικός τομέας.

 

- Ο περιορισμός των συναλλαγών στον τομέα, οι οποίες πλέον πραγματο-ποιούνται σε τμήμα της αγοράς (διεπιχειρησιακές συναλλαγές) μόνο τοις μετρητοίς και με τα σουπερμάρκετ να πληρώνουν ακόμα και μετά από ένα χρόνο.

 

- Η πτώση του κύκλου εργασιών των σουπερμάρκετ από 3-15% το 2011 και από 5-20% το 2012.

 

- Ο μικρός όγκος αποθεμάτων γενικά αλλά ιδίως σε λευκό κρασί, το οποίο ψάχνουν στην αγορά με το… ντουφέκι.

 

- Οι αυξανόμενες εξαγωγές χαμηλής κατηγορίας τιμής κρασιών και η «εγκατάλειψη» της εσωτερικής αναξιόπιστης αγοράς.

 

- Η δυσχέρεια στις συναλλαγές με τις χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τους επιχειρηματίες της ως υπό πτώχευση.

 

- Η υποχώρηση πωλήσεων εμφιαλωμένων κρασιών και η ραγδαία άνοδος φθηνών κρασιών σε bag in box, γεγονός που θα ασκήσει έντονες πιέσεις στον υγιή ανταγωνισμό.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.20.2019 17:46

Με το 2020 το μεταφορικό ισοδύναμο και στα καύσιμα
Ξεκίνησε η έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια για τους κατοίκους των νησιών.

05.20.2019 15:15

Αίτημα προς την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κρήτη
Αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες Φεβρουαρίου 2019 στην Κρήτη κατατέθηκε στις 15...

05.20.2019 15:11

Δωρεάν παραχώρηση δύο ακινήτων στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας
Απόφαση για τη δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας δύο ακινήτων του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Παλαμά για κοινωφελή σκοπό...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<