Πανικό προκαλεί η πτώχευση

24-02-2013, 12:00
Πανικό προκαλεί η πτώχευση

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@oaragogi.net)
 

Κίνηση-ματ κατάφερε εταιρεία εμπορίας καυσίμων, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης εναντίον της ΑΓΝΟ, φέρνοντας τη γαλακτοβιομηχανία ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση και εκατοντάδες εργαζόμενους και γαλακτοπαραγωγούς σε απόγνωση. Η αίτηση υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ, η οποία διεκδικεί την εξόφληση συσσωρευμένων οφειλών που αφορούν τροφοδοσία της ΑΓΝΟ με καύσιμα.

 

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από στελέχη της εταιρείας καυσίμων επιτακτική, λόγω της αίτησης της ΑΓΝΟ για υπαγωγή της στο άρθρο 99, το οποίο προστατεύει τη γαλακτοβιομηχανία από τους πιστωτές της. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης προς τη διοίκηση της ΑΓΝΟ προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος της προς την εταιρεία, πριν από τη συζήτηση του αιτήματος. Το εγχείρημα της εταιρείας καυσίμων φούντωσε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, και ενόψει του δικαστηρίου, σενάρια που ήθελαν και άλλους πιστωτές της εταιρείας να ακολουθούν την ίδια τακτική. Ωστόσο έως και την Πέμπτη δεν υπήρξαν ανάλογες κινήσεις.

 
Ως εκ τούτου, το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης θα εξετάσει αρχικά το αίτημα για βιωσιμότητα της ΑΓΝΟ υπό την προστασία του πτωχευτικού δικαίου και, σε περίπτωση που δεν απορριφθεί, θα εξεταστεί αμέσως το αίτημα της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, εφόσον δεν εξευρεθεί λύση μεταξύ των δύο εταιρειών για την καταβολή των οφειλών και δεν κατατεθεί εγγράφως ο συμβιβασμός στο δικαστήριο.   
 
Εκκαθαριστής και απολύσεις
 
Στην περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο βιωσιμότητας της ΑΓΝΟ και γίνει δεκτή η αίτηση της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, οι εξελίξεις για τη γαλακτοβιομηχανία θα είναι ραγδαίες. Το Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπο και θα αναλάβει την εκκαθάριση της εταιρείας. Οι συνήθεις διαδικασίες αφορούν κυρίως απολύσεις προσωπικού, ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές της σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και, ακολούθως, υποχρεώσεις σε τράπεζες και προμηθευτές, εφόσον υπάρξει υπόλοιπο.
 
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
 
Οι 400 περίπου εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία, που περιμένουν να πληρωθούν τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, έως την περασμένη Πέμπτη δεν είχαν καθορίσει τη στάση τους ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης, οι οποίοι, με τα νέα δεδομένα, βρίσκονται εκτεθειμένοι προς πάσα κατεύθυνση (πτώχευση και απολύσεις από τη μια και υπαγωγή στο 99 και πιθανές απολύσεις ή μειώσεις μισθών από την άλλη). Το καλύτερο σενάριο ωστόσο θα προκύψει από την έγκριση της αίτησης της ΑΓΝΟ, δεδομένου ότι στο σχέδιο βιωσιμότητας που έχει καταθέσει μαζί με την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 ζητάει την προστασία της από τους πιστωτές της, με την εξαίρεση όμως των οφειλών της προς τους εργαζόμενους. Από την άλλη, αν γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης από τη μεριά της εταιρείας καυσίμων σε βάρος της ΑΓΝΟ, το δικαστήριο θα ορίσει σύνδικο, που θα προχωρήσει σε απολύσεις και εκκαθάριση της γαλακτοβιομηχανίας.
 
Κτηνοτρόφοι: η ΑΓΝΟ… μας τελείωσε
 
Οι συνεργαζόμενοι με την ΑΓΝΟ κτηνοτρόφοι έχουν ήδη μία εβδομάδα που έχουν σταματήσει να προμηθεύουν την εταιρεία με γάλα. Οι ίδιοι δηλώνουν απογοητευμένοι από τη στάση της διοίκησης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα προσχηματική τη συμμετοχή του κ. Κολιού στις τελευταίες συναντήσεις που είχαν στόχο να εξευρεθεί λύση για την καταβολή των οφειλών. Σύμφωνα με τους γαλακτοπαραγωγούς, ο κ. Κολλιός επιδίωξε οριστική ρήξη στις σχέσεις τους, αφού όχι μόνο αρνήθηκε να καταβληθούν οι οφειλές από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά (οι οφειλές του 2012 έχουν παγώσει με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 τον περασμένο Δεκέμβριο), αλλά φέρεται να είπε «μη δίνετε γάλα, δεν με ενδιαφέρει». Οι ίδιοι θεωρούν την «υπόθεση ΑΓΝΟ τελειωμένη» με τη σημερινή της μορφή. «Δυστυχώς, έχουν μπει τίτλοι τέλους στην πρώτη βιομηχανία γάλακτος της χώρας. Εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι, γιατί, εάν η ΑΓΝΟ μπει στο άρθρο 99, θα χάσουμε το 85% αυτών που μας χρωστούν και, εάν γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας καυσίμων, θα χάσουμε τα πάντα» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι. Εκτιμούν δε ότι, εάν η εταιρεία συνεχίσει την παραγωγή της προστατευμένη από το πτωχευτικό δίκαιο, αυτό θα γίνει με υποκατάστατα γάλακτος και με την ανοχή του κράτους για ορισμένο διάστημα. Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ποτέ πάλι γάλα στην ΑΓΝΟ. Την τελευταία εβδομάδα το γάλα διατίθεται σε μικρές τυροκομικές μονάδες της περιοχής στην τιμή των 33-35 λεπτών το λίτρο. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις για την παράδοση του γάλακτος σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της περιοχής, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφηση του προϊόντος.  Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, πέραν της χαμηλής τιμής που πωλούν στα μικρά τυροκομεία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο κόστος των μονάδων, δεν είναι διατεθειμένοι να εξακολουθούν να βοηθούν την ΑΓΝΟ, καθώς έχει ήδη καταγγελθεί μεταπώληση του προϊόντος από τους τυροκόμους στην ΑΓΝΟ.


Νέα «βόμβα» στη γαλακτοβιομηχανία

 
Στα πρόθυρα της αίτησης για υπαγωγή στο Άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, φέρεται να βρίσκεται μεγάλη γαλακτοβιομηχανία που εδρεύει στη Θεσσαλία. Η είδηση, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε, έσκασε σαν «βόμβα» μια ημέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της ΑΓΝΟ, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των παραγωγικών τάξεων για τσουνάμι εξελίξεων και αλλαγές άμεσες στο χάρτη της αγοράς γάλακτος της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οικονομικά στελέχη της εταιρείας εξετάζουν τη δυνατότητα υπαγωγής της εταιρείας στο πτωχευτικό δίκαιο και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα ενημερώσουν τη διοίκηση, οπότε και θα αποφασίσει την κατάθεση της αίτησης το αμέσως προσεχές διάστημα. Η εταιρεία, αν και κατέγραψε σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2011, φαίνονταν να είχε ξεπεράσει τα προβλήματα. Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψε συμφωνία για τη διανομή ομοειδών προϊόντων στην αγορά, ενώ στις αρχές του 2012 και στην προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, προχώρησε σε μειώσεις μισθών. Παράλληλα, εφάρμοσε τη 10ωρη ημερήσια εργασία κατά τους μήνες που ο όγκος της παραγωγής αυξάνεται και με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας κατά τους μήνες που ο όγκος της παραγωγής είναι μειωμένος, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους.
 
 
Η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία, ξεκίνησε και αυτή ως συνεταιριστική και κατέληξε το μεγαλύτερο ποσοστό της να κατέχει η Αγροτική Τράπεζα το 2000, οπότε και πουλήθηκε στο σημερινό σχήμα. Μετά από 13 σχεδόν χρόνια παρουσίας στην αγορά γάλακτος, διατηρεί αρκετά μεγάλο μερίδιο αγοράς, ενώ σημαντική είναι η επενδυτική της παρουσία και σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Μάλιστα, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού είχε επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.20.2019 17:46

Με το 2020 το μεταφορικό ισοδύναμο και στα καύσιμα
Ξεκίνησε η έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια για τους κατοίκους των νησιών.

05.20.2019 15:15

Αίτημα προς την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κρήτη
Αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες Φεβρουαρίου 2019 στην Κρήτη κατατέθηκε στις 15...

05.20.2019 15:11

Δωρεάν παραχώρηση δύο ακινήτων στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας
Απόφαση για τη δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας δύο ακινήτων του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Παλαμά για κοινωφελή σκοπό...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<