Πειραιώς: Θετικές οι προοπτικές για την αντιμετώπιση των NPLs

05-03-2018, 13:06
Πειραιώς: Θετικές οι προοπτικές για την αντιμετώπιση των NPLs

Σε καταλύτη για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία, αναδεικνύεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, καθώς απελευθερώνονται δυνάμεις και ενισχύεται η υγιής επιχειρηματικότητα, επισημαίνει ο ανώτερος γενικός διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόοδος στην μάχη κατά των "κόκκινων" δανείων είναι αξιοσημείωτη, αφού πέραν της ισχύος πλέον του κατάλληλου νομικού πλαισίου, και οι ίδιες οι τράπεζες κινούνται πιο δυναμικά, προσφέροντας δραστικές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναφορικά με τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές και πλέον αυτό που χρειάζεται είναι μια κανονικότητα στη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ επίσης ικανοποιητικό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ωριμάζει σταδιακά.

 

Είναι κρίσιμη παράμετρος το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών, αξιοποιώντας το εργαλείο των e - auctions που ασκούν καθοριστική πίεση, τόνισε ο ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Piraeus Legacy Unit του Ομίλου Πειραιώς, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζει η διαχείριση των "κόκκινων δανείων", επισημαίνοντας ότι εξελίξεις όπως η ωρίμανση του νομικού πλαισίου, η έναρξη λειτουργίας της αγοράς προβληματικών δανείων και η ενίσχυση της ικανότητας των ίδιων των τραπεζών να χειρίζονται το θέμα, σε συνδυασμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται, ενισχύουν τις θετικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την εγχώρια αγορά αποτυπώνεται στην συμμετοχή που υπάρχει στη διαδικασία πώλησης από την Τράπεζα Πειραιώς χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων. Το project Amoeba βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, τόσο λόγω του αριθμού των επενδυτών - υπερέβησαν τους 30 οι επενδυτές που υπέγραψαν σύμβαση εμπιστευτικότητας, όσο και της ποιότητάς τους καθώς πρόκειται για μεγάλα ονόματα της αγοράς.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, η σημασία του Amoeba είναι μεγάλη και μάλιστα θεωρείται καταλύτης για την εγχώρια αγορά. Πρόκειται για την πρώτη πώληση δανείων με εξασφάλιση εμπορικά ακίνητα, η οποία θα αποτελέσει βάση τιμολόγησης, επιπλέον δε, θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να εξετάσουν την αγορά μέσα από την ενδελεχή αξιολόγηση που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς, και να εμπεδωθεί το ενδιαφέρον τους γενικότερα.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πώληση χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων από την Τράπεζα, η οποία αποδίδει μεγάλη σημασία στις πωλήσεις ως μέσο μείωσης των προβληματικών δανείων και ως μοχλό εξυγίανσης των ισολογισμών.

 

Ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι η περίπτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας είναι η δυσκολότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις αρχές του 2009, καταγράφηκε στη χώρα βαθιά και διπλή ύφεση, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 30% και η ανεργία υπερέβη το 25% ενώ πολύ σοβαρή ήταν η κρίση στον τραπεζικό τομέα επίσης, με 12 τράπεζες να οδηγούνται σε εκκαθάριση, με σειρά ανακεφαλαιοποιήσεων, αβεβαιότητα και επιβολή capital controls.

 

Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 45%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται και η Κύπρος. Ελλάδα και Κύπρος άλλωστε είναι οι δύο χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν capital controls - όταν η επόμενη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει δείκτες NPEs μεταξύ 10% και 20%.

 

O κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία δημιουργίας του "οικοσυστήματος" που συνοδεύει μια αγορά προβληματικών δανείων, και αποτελείται, μεταξύ άλλων, από ειδικούς σε αναδιαρθρώσεις, διαχειριστές, επενδυτές, όπως και στην αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών που έχει πληγεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να προσφέρει βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, στηρίζοντας τόσο τους πελάτες της, όσο και την ελληνική οικονομία.

 

Καταγράφει δε, θετικές επιδόσεις, με επιταχυνόμενη πρόοδο τα τελευταία τρίμηνα, στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και προχωρά σε δραστικές ρυθμίσεις δανείων, σε βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις.

 

Οι αναδιαρθρώσεις των δανείων δεν είναι άνευ συνεπειών για τους δανειολήπτες, αφού ουσιαστικά συνεπάγονται το "πάγωμα" της σχέσης τους με το τραπεζικό σύστημα όσο καιρό εκκρεμεί η οφειλή τους, διευκρινίζει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<