Αίτημα πτηνοτρόφων για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

02-03-2018, 13:57
Αίτημα πτηνοτρόφων για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά ακίνητα ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία οι πτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας.

 

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών-Π.Ε.Ο.Π.Π, υπενθυμίζει ότι ενόψει  του  καθορισμού  των  νέων  αντικειμενικών  αξιών  βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2018, τα αγροτοκτηνοτροφικά  κτίσματα ναι μεν απαλλάσσονται από την επιβολή του κύριου φόρου (ΕΝΦΙΑ), δεν απαλλάσσονται όμως από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον κύριο φόρο, δεδομένου του ότι οι αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαιτούν κτίρια με μεγάλο εμβαδό, με αποτέλεσμα η αντικειμενική του αξία να ξεπερνά μαζί με τα τυχόν υπάρχοντα αστικά ακίνητα το όριο της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου.

 

«Ειδικότερα  θα πρέπει να λάβετε υπ΄ όψιν σας ότι κάθε αγροκτηνοτρόφος πέραν των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων έχει ένα σπιτάκι κι ένα οικοπεδάκι για την στέγασή του, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς (Τσακαλώτο, Παπανάτσιου, Αποστόλου και Πιτσιλή) και τον διοικητή Α.Α.Δ.Ε.

 

Ολόκληρη η επιστολή

 

ΠΡΟΣ,

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

•             ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΕΥΚΛΕΙΔΗ  ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

 

•             ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ  κα. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

 

•             ΔΙΟΙΚΗΤΗ  Α.Α.Δ.Ε  κ. ΓΕΩΡΓΙΟ  ΠΙΤΣΙΛΗ

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ   

 

•             ΥΠΟΥΡΓΟ  κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

 

Ενόψει  του  καθορισμού  των  νέων  αντικειμενικών  αξιών  βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2018, σας υπενθυμίζουμε ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά  κτίσματα ναι μεν απαλλάσσονται από την επιβολή του κύριου φόρου (ΕΝΦΙΑ), δεν απαλλάσσονται όμως από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον κύριο φόρο, δεδομένου του ότι οι αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαιτούν κτίρια με μεγάλο εμβαδό, με αποτέλεσμα η αντικειμενική του αξία να ξεπερνά μαζί με τα τυχόν υπάρχοντα αστικά ακίνητα το όριο της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου.

 

Ειδικότερα  θα πρέπει να λάβετε υπ΄ όψιν σας ότι κάθε αγροκτηνοτρόφος πέραν των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων έχει ένα σπιτάκι κι ένα οικοπεδάκι για την στέγασή του, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.

 

Ιδιαίτερα πλήττεται ο κλάδος της πτηνοτροφίας ο οποίος απαιτεί μεγάλες επιφάνειες τόσο για την εκτροφή των πουλερικών όσο και για την αποθήκη και συντήρηση των απαραίτητων εφοδίων για την εκτροφή, (ζωοτροφές, άχυρα στρωμνής  κ.λ.π),μήπως κρίνετε σκόπιμο η αποθήκευση των απαραίτητων εφοδίων να γίνετε σε πρόχειρα καταλύματα σκεπασμένα με νάιλον και να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όχι μόνον να υποβαθμιστούν αλλά και να καταστραφούν  και κατά συνέπεια να επιφέρουν κίνδυνο στην κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων από τον πληθυσμό της χώρας.

 

Πρέπει λοιπόν να γίνει σε όλους σας κατανοητό ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα αποτελούν εργαλεία δουλειάς και χωρίς αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει παραγωγή την οποία έχει ανάγκη η χώρα για την έξοδό της από την κρίση.

 

 Επίσης  θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τις δεσμεύσεις της πολιτείας κατά τις συνεχείς παραστάσεις των κεντρικών μας οργάνων τόσο στον αρμόδιο Υπουργό, όσο και στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από τον συμπληρωματικό φόρο αλλά και την πλήρη απαλλαγή αυτών από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ όπως ίσχυε και κατά την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ στους λογ/σμούς της Δ.Ε.Η, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 

 Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες ανακοινώσεις από μεριάς σας, η χώρα βγαίνει από την κρίση καθώς επίσης η ύπαρξη πλεονασμού στον προϋπολογισμό σας δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας και να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτοκτηνοτροφικά ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.

 

 Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά ακίνητα θα επιφέρει ανάσα για όλους τους αγρότες, οι οποίοι έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια τεράστια επιβάρυνση τόσο από την φορολογική νομοθεσία όσο και την ασφαλιστική νομοθεσία αλλά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε σύγκριση με τις τιμές διάθεσης οι οποίες συνεχώς βαίνουν μειωμένες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να δίνουν αγώνα επιβίωσης.

 

 Με την υπομονή μας και προσδοκώντας στην κατανόησή σας, ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

ΜΕ  ΕΝΤΟΛΗ   Δ.Σ.

 

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΙΩΓΑΣ

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.21.2021 15:34

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση της 9ης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ από την ΕΕ αποτελεί το επισφράγισμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλλαμε...

12.21.2021 15:29

Πιστοποίηση έντεκα φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τη στήριξη των εξαγωγών
Έντεκα φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές που θα ενισχύσουν την εξαγωγή φρέσκων φρούτων προς την αγορά των ΗΠΑ πιστοποιήθηκαν από το Τμήμα...

12.21.2021 15:26

Συμφωνία Λιβανού με επαγγελματίες για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα
Η τιμή απόσυρσης ορίστηκε στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το κιλό και «θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την αύξηση της τιμής των εξαγωγών με...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<