Μίνι κυβερνητικό… «λίφτινγκ» με Δραγασάκη και Κουβέλη

28-02-2018, 19:19
Μίνι κυβερνητικό… «λίφτινγκ» με Δραγασάκη και Κουβέλη

Σε μίνι κυβερνητικό… «λίφτινγκ» με την τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον Φώτη Κουβέλη στο Πεντάγωνο προχώρησε ο πρωθυπουργός, μετά τις αποκαλύψεις για το σκανδαλώδες επίδομα ενοικίου, που έχουν λάβει πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες οδήγησαν στη διπλή αποχώρηση του πλούσιου ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου.

 

Οι υπόλοιπες «διορθωτικές» αλλαγές του Αλέξη Τσίπρα έχουν ως εξής:

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δημήτρης Βίτσας

Υφυπουργός Παιδείας: Μερόπη Τσούφη

Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας: Αθανάσιος Ηλιόπουλος

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Στρατής

 

Παρά τις μαραθώνιες συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, το ανακάτεμα της κυβερνητικής «τράπουλας» ήταν χαμηλών προσδοκιών, όπως ακριβώς είχε προεξοφληθεί. Πρόκειται για μη δομικό ανασχηματισμό, αφού πρόσωπα-κλειδιά δεν κουνήθηκαν από τις θέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Δραγασάκη τον απόλυτο έλεγχο μίας σειράς «καυτών» ζητημάτων της οικονομίας, καθώς ο νυν πια υπουργός Ανάπτυξης είναι συνάμα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Βέβαια, η «σφήνα» Κουβέλη στο νέο κυβερνητικό παζλ αποτελεί μία έκπληξη, η οποία σηματοδοτεί και την επιστροφή του ιδίου στον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία σχολίασε ευθύς αμέσως με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο η ΔΗΣΥ, δίνοντας «συγχαρητήρια στον υφιστάμενο του κ. Καμμένου».

 

Ερωτηματικά εγείρει, στο μεταξύ, το γεγονός πως τη θέση του Κώστα Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε στέλεχος των ΑΝΕΛ, όπως ακουγόταν, προκειμένου να τηρηθούν οι… επικοινωνιακές ισορροπίες.

Σημειώνεται πως η ορκωμοσία των νέων υπουργών έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.


Οι «κορώνες»

Στο background, ο πρωθυπουργός πάτησε το «κουμπί» του ανασχηματισμού, κρατώντας ψηλά στην ατζέντα το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος». Στην πραγματικότητα, το «λίφτινγκ» αποτελούσε ένα «χαρτί», που επεδίωκε να τραβήξει αργότερα.

Από την Τρίπολη, όπου βρέθηκε χθες για το συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο ίδιος έδωσε ένα ακόμη επικοινωνιακό «σόου» για την «ευθιξία» της Αριστεράς, την οποία μάλιστα διαχώρισε από την «ελίτ» της χώρας, κάνοντας λόγο δηκτικά για «πάρτι» στην Υγεία επί… προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ότι δηλαδή ένας ένας πρώην υπουργοί του (νυν αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας η Ράνια Αντωνοπούλου όταν «έσκασε» η πληροφορία) έπαιρναν «χρυσό» επίδομα ενοικίου, κάνοντας χρήση της σχετικής διάταξης νόμου του 2015, την οποία ο ίδιος «ξήλωσε» σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία έγινε γνωστό ότι Αντωνοπούλου, Μάρδας, Φωτάκης και Σγουρίδης αξιοποιούσαν ευνοϊκές διατάξεις, για να λαμβάνουν επίδομα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η εγχώρια πολιτική σκηνή θυμίζει «καζάνι που βράζει» για την υπόθεση της Novartis, με το Μέγαρο Μαξίμου να αμφισβητεί ακόμη και τη δήλωση-βόμβα του Τζέφρι Πάιατ. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα μέγιστα στο «παιχνίδι» της Novartis, με τον κ. Τσίπρα να θέτει ξανά και ξανά τις διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά, κάνοντας λόγο για ιδεολογικό χάσμα. «Ότι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες. Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για 23 δισ., διότι τόσο κόστισε το πάρτι στην Υγεία», δήλωσε… όλο νόημα χθες ο πρωθυπουργός, παρέχοντας απόλυτη κάλυψη στα «κόλπα» ακόμη και πρώην πια στελεχών του.


Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν από τις 11/11/2016 ως σήμερα Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα, είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επίσης έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 

Ο Κωνσταντίνος Στρατής είναι αρχαιολόγος, υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, είναι μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

 

Η νέα υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, γεννήθηκε στα Γιάννενα (καταγωγή από το Κεντρικό Ζαγόρι) και αποφοίτησε το 1976 από το Γυμνάσιο Τρικάλων. Από το 1985 κατοικεί μόνιμα στα Γιάννενα. Είναι παντρεμένη με τον Ευάγγελο Μακάριο, οικονομολόγο και έχουν δυο κόρες.

Η Μερόπη Τζούφη αποφοίτησε το 1982 από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνων (ΕΚΠΑ), ενώ στο πλαίσιο των φοιτητικών ανταλλαγών είχε μεταβεί για κλινική άσκηση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ann Arbor, Michigan, ΗΠΑ.

Εργάστηκε ως Αγροτικός Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας (1983-1985) και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (1985-1989), στο οποίο εργάσθηκε κατόπιν ως Επιμελήτρια του ΕΣΥ (1990-2002). Στη συνέχεια, μετέβη για μετεκπαίδευση στην Αγγλία, στο αντικείμενο της Παιδιατρικής Νευρολογίας (Τμήμα Παιδιατρικής Νευρολογίας – Παιδιατρικής Κλινικής Νευροφυσιολογίας, The Hospital for Sick Children, Great Ormond Street, London, UK, Τμήμα της Αναπτυξιακής Ιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου).

Εξελέγη Λέκτορας Παιδιατρικής (2002) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στον Τομέα Υγείας του Παιδιού, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια (2006-2012).

Σήμερα, μετά τη συμπληρωματική μετεκπαίδευσή της στο εξωτερικό (Τμήμα Παιδιατρικής και Περιγεννητικής Νευρολογίας, Hammermith Hospital, Imperial College & University College of London, Ηνωμένο Βασίλειο) εργάζεται (από το 2012) ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι υπεύθυνη της Παιδονευρολογικής Μονάδας, του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου, καθώς και του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας για παιδιά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, ενώ διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρίας (για 3 διετίες, έως το 2013). Επίσης είναι Επιστημονική Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για τη βελτίωση της φροντίδας, την επέκταση της λειτουργίας της και της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, νευρομυϊκά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αυτισμό, ΔΕΠΥ, κ.α.).

Τέλος, είναι γνώστης της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας.

Η Μερόπη Τζούφη κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ήταν μέλος της ΚΝΕ (1976-1983) και αργότερα του ΚΚΕ (1983-1985). Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου», ενώ το 2013 υπήρξε εκλεγμένη σύνεδρος στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, υπήρξε εκλεγμένο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής (Ν.Ε.) Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ (2013-2014), καθώς και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων στις Ελληνικές Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014, με το συνδυασμό Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή, με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση.

Στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Αγροτικών Ιατρών του Νομού Ιωαννίνων (1984-1985), του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων (1999-2001), του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (1999-2003), του Δ.Σ. του Συλλόγου Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2008-2014).

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Στην τρέχουσα περίοδο της Βουλής των Ελλήνων (ΙΖ’ Περίοδος) συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (μέλος), Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (γραμματέας), Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (μέλος), Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία (μέλος), Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<