Σε υψηλό άνω των 10 ετών η ελληνική μεταποίηση

01-02-2018, 12:34
Σε υψηλό άνω των 10 ετών η ελληνική μεταποίηση

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 123 μηνών αναρριχήθηκε ο κλάδος της ελληνικής μεταποίησης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Markit. 

 

Ειδικότερα, ο PMI μεταποίησης που καταρτίζει η Markit για την Ελλάδα ανήλθε στις 55,2 μονάδες για τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 123 μηνών.

 

Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελεί την υψηλότερη επίδοση μεταξύ όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

 

Η αύξηση ήταν η όγδοη σε ισάριθμους μήνες, υποδεικνύοντας την μεγαλύτερη, με μεγάλη διαφορά, περίοδο συνεχούς αύξησης που έχει καταγραφεί από το 2008.

 

Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιοι στους τρεις επιμέρους τομείς καταναλωτικών, ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών που εξετάζονται.

 

Η γενική άνοδος ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των νέων παραγγελιών, η οποία ήταν πράγματι η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Έντονη ζήτηση πελατών καταγράφηκε τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα δέκα και μισό ετών.

 

Οι συνθήκες υψηλής ζήτησης ενθάρρυναν τις εταιρείες να προσλάβουν επιπλέον εργαζομένους με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας, εδώ και 18 χρόνια. Παρόλ’αυτά, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες αυξήθηκαν, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο εννιάμισι ετών συνεχούς μείωσης.

 

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007, γεγονός το οποίο με τη σειρά του, συνέβαλε στην πρώτη αύξηση των προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.

 

Το ενισχυμένο εργατικό δυναμικό έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε οκτώ μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννιάμισι ετών. Παρά το γεγονός αυτό, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων καθώς προσπάθησαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών.

 

Οι θετικές αυτές τάσεις ενίσχυσαν την επιχειρηματική αισιοδοξία, η οποία βελτιώθηκε καταγράφοντας υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, λόγω των προσδοκιών σχετικά με αυξημένες επενδύσεις και βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

 

Η αύξηση των τιμών εισροών εντάθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω των αναφορών υψηλότερου κόστους πρώτων υλών. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών πώλησης καθώς ορισμένες εταιρείες μετέφεραν την επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο των τιμών εισροών, υποδεικνύοντας πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

 

Ο Άλεξ Γκιλ, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:

 

«Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας ξεκίνησε το 2018 με γοργούς ρυθμούς, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών.

 

Η έντονη ζήτηση των πελατών τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού ενθάρρυναν τις εταιρείες να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό με τον δεύτερο εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, ώθησε την αύξηση της παραγωγής σε υψηλό εννιάμισι ετών. Εν τω μεταξύ, η πρώτη αύξηση των ανεκτέλεστων εργασιών μετά τον Ιούνιο του 2008 και τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις υποδεικνύουν ότι ο τομέας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στους επόμενους μήνες» σημείωσε.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.21.2021 15:34

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση της 9ης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ από την ΕΕ αποτελεί το επισφράγισμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλλαμε...

12.21.2021 15:29

Πιστοποίηση έντεκα φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τη στήριξη των εξαγωγών
Έντεκα φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές που θα ενισχύσουν την εξαγωγή φρέσκων φρούτων προς την αγορά των ΗΠΑ πιστοποιήθηκαν από το Τμήμα...

12.21.2021 15:26

Συμφωνία Λιβανού με επαγγελματίες για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα
Η τιμή απόσυρσης ορίστηκε στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το κιλό και «θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την αύξηση της τιμής των εξαγωγών με...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<