Στα πιο «καυτά» σημεία της Γης γίνονται οι μεγαλύτεροι σεισμοί

06-12-2012, 14:00
Στα πιο «καυτά» σημεία της Γης γίνονται οι μεγαλύτεροι σεισμοί

Οι ισχυρότεροι σεισμοί που πλήττουν τη Γη λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένα «καυτά» υποθαλάσσια σημεία του φλοιού του πλανήτη, κατά μήκος των λεγόμενων ζωνών καταβύθισης, όπου η μία τεκτονική πλάκα γλιστράει κάτω από την άλλη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντίτμαρ Μίλερ της Σχολής Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών "Solid Earth", ανέφεραν ότι οι 13 από τους 15 μεγαλύτερους σεισμούς άνω των 8,6 βαθμών (ποσοστό 87%), καθώς και οι 25 από τους 50 σεισμούς άνω των 8,4 βαθμών (ποσοστό 50%), κατά τον τελευταίο αιώνα, συνέβησαν στα βάθη των ωκεανών.

 

Σε ορισμένες περιοχές του βυθού δημιουργείται νέος φλοιός και τελικά νέα βουνά με την ανάδυση λάβας ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες (ιδίως στις μεσοωκεάνιες ράχες όπως στον Ατλαντικό), ενώ σε άλλες περιοχές του βυθού η μία τεκτονική πλάκα καταβυθίζεται κάτω από την άλλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που μελέτησαν δεδομένα περίπου 1.500 σεισμών σε όλη τη Γη μετά το 1900, στις υποθαλάσσιες ζώνες καταβύθισης, με το πέρασμα του χρόνου, συσσωρεύονται τεράστιες γεωλογικές πιέσεις που τελικά απελευθερώνονται μέσω της τεράστιας ισχύος των σεισμών.

 

Σε διάστημα χιλιάδων ετών, τα υποθαλάσσια όρη που σχηματίζονται κοντά στις μεσοωκεάνιες ράχες, μετακινούνται αργά (εξαιτίας της κίνησης της τεκτονικής πλάκας στην οποία ανήκουν) προς μια ζώνη καταβύθισης, όπου όμως «σκαλώνουν» και έτσι υφίστανται ολοένα αυξανόμενη πίεση για να καταβυθιστούν κάτω από την άλλη τεκτονική πλάκα. Σε αυτά ακριβώς τα σημεία και ειδικότερα εκεί όπου οι ζώνες καταβύθισης διασταυρώνονται με τις ωκεάνιες ζώνες διάρρηξης, κάθε λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, προκαλούνται περιοδικά μεγα-σεισμοί.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένες από αυτές τις «καυτές» περιοχές, οι οποίες εμφανίζουν ένα σχεδόν χιλιετή κύκλο σούπερ-σεισμικής δραστηριότητας, δεν είναι σήμερα γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, επειδή οι χάρτες σεισμικού κινδύνου έχουν κατασκευαστεί με πιο πρόσφατα στοιχεία, που έχουν συλλεχθεί μετά το 1900. Έτσι, για παράδειγμα, ο θανατηφόρος σεισμός 9 βαθμών στην Ιαπωνία το 2011 δεν προβλεπόταν με βάση τους προϋπάρχοντες σεισμικούς χάρτες.

 

Η νέα μέθοδος στατιστικής ανάλυσης δεδομένων προσπαθεί να αποκαλύψει ακριβώς αυτές τις περιοχές αφανούς κινδύνου, όπου στο μέλλον μπορεί να συμβεί κάποιος μεγα-σεισμός. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα «καυτά» σημεία δεν αφορούν τους μικρότερους σεισμούς. Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.solid-earth.net/3/447/2012/se-3-447-2012.html

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.13.2019 14:48

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο στο αστικό και περιαστικό πράσινο
Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

04.25.2018 13:45

Το ΥΠΑΑΤ φέρνει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ιπποειδή
Οι εργασίες της ομάδας θα ολοκληρωθούν εντός τριμήνου, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Βαγγέλη Αποστόλου.

03.02.2018 13:19

Φάμελλος: Πολύ σημαντικό δυναμικό στη βιοποικιλότητα της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της πολιτικής για το φυσικό κεφάλαιο, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<