Χαρακόπουλος στην "Παραγωγή": "Ανάσες ρευστότητας στους αγρότες"

18-02-2013, 11:43
Χαρακόπουλος στην

Συνέντευξη στον Νίκο Φιλιππίδη

(filippidis@paragogi.net)

 

«Ανάσες» ρευστότητας προς τους Έλληνες αγρότες προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Π». Ήδη, όπως λέει, ξεκίνησε η χορήγηση των ανοικτών καλλιεργητικών δανείων από το διάδοχο σχήμα της Αγροτικής Τράπεζας, την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ, ενώ το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί η σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το γνωστό ως αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο, ενισχυμένο με 300 εκατ. ευρώ, θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια για τη συμμετοχή των αγροτών στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει πραγματική έγνοια για αυτούς, ωστόσο διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν «τάζει λαγούς με πετραχήλια». Παράλληλα, τοποθετείται για πρώτη φορά σχετικά με τις φήμες για κακές σχέσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους θέματα. Το ζητούμενο, ωστόσο, όπως λέει, είναι να γίνεται δουλειά.

 

Είναι γνωστό ότι είστε παιδί αγροτών. Εκτιμάτε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι παράλογα; Αν βρισκόσασταν στη θέση τους, θα είχατε ικανοποιηθεί από το πακέτο μέτρων; Σας θυμίζω ότι παλαιότερα είχατε παραιτηθεί από τομεάρχης αγροτικού της ΝΔ λόγω των αγροτικών προβλημάτων.

 

Πράγματι προέρχομαι από αγροτική οικογένεια. Όχι απλώς κατανοώ, αλλά συναισθάνομαι τις αγωνίες και το μόχθο των αγροτών. Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκομαι αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν με κάνει να λησμονώ τα βιώματά μου. Αντιθέτως, είναι πρωτίστως αυτά που κάνουν ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη και την επιθυμία μου να δώσω λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Γιατί, αναμφισβήτητα, τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Όμως εξίσου αναμφισβήτητα είναι και τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να δώσουμε λύσεις στο μέτρου του εφικτού. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και υλοποιούμε βήμα βήμα δεν επιλύουν όλα τα προβλήματα. Όμως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

 

Τηρούμε μια έντιμη στάση απέναντι στους αγρότες. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Αυτές είναι οι οικονομικές αντοχές της χώρας. Το φορτίο είναι βαρύ, αλλά ευελπιστούμε πως με τα πρώτα σημάδια ανόρθωσης της οικονομίας θα μπορούμε να πάρουμε πιο γενναία μέτρα στήριξης και του αγροτικού κλάδου και του αγροτικού εισοδήματος.

 

Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να δεχτεί τους αγρότες;

 

Ο πρωθυπουργός έχει πραγματική έγνοια για τους αγρότες. Γι’ αυτό και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξής τους, αρκεί να μη θέτει σε δοκιμασία τη συνολικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα υπέρ των αγροτών πριν από μία βδομάδα. Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά σε θεσμικό επίπεδο ώστε οι χρόνιες παθογένειες να εκλείψουν. Τις αλλαγές αυτές θα τις καθορίσουμε στο υπουργείο, σε συνεργασία με τους αγρότες. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους. Τις τελευταίες μέρες είχα μια σειρά συσκέψεων με αγρότες. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους. Οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά έχουμε και τις ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ και τα εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για να σχεδιάσουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας.

 

Ξεκινούν οι εαρινές καλλιέργειες και οι αγρότες δεν μπορούν να βρουν ρευστότητα από πουθενά για τα αναγκαία εφόδια, δεδομένης και της αδυναμίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Πείτε τους πού θα βρουν χρήματα.

 

Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πράγματι έντονο. Ήδη όμως το διάδοχο σχήμα της Αγροτικής, η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ, άρχισε να χορηγεί τα λεγόμενα ΑΔΑ, τα Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών, στους αγρότες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εκτέλεσης ενός σφιχτού προϋπολογισμού για φέτος, έχει δρομολογήσει μέτρα που έχουν στόχο την ανακούφιση των παραγωγών. Άμεσα καταβάλλεται εντός του Φεβρουαρίου η πρώτη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ «χτίζεται» δημοσιονομικό ισοδύναμο για την καταβολή ισόποσης δεύτερης δόσης το Σεπτέμβριο. Αν και αρχικά είχε προϋπολογιστεί η δεύτερη δόση να είναι μειωμένη κατά 30 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, πιστεύουμε πως τελικά θα μπορέσουμε να δώσουμε τα ίδια χρήματα λόγω της μη απορρόφησης από τους καταναλωτές του επιδόματος θέρμανσης.

 

Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς που καλλιέργησαν και συγκόμισαν παραγωγή. Παράλληλα, η ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για πρώτη φορά για τους κτηνοτρόφους αποτελεί ένεση ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Ενώ οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και οι απομειώσεις ή και διαγραφές υποθηκών αγροτικής γης συμβάλλουν στη λύση ενός ακόμη βρόχου στη ρευστότητα των παραγωγών.

 

Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο έχει καθυστερήσει, και πώς θα λειτουργεί;

 

Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του ταμείου δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Το ΤΑΕ θα έχει κεφάλαια πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διευκολύνουν τη ρευστότητα που χρειάζονται ιδιαίτερα οι αγρότες που μπαίνουν στα Σχέδια Βελτίωσης, όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης, όσοι κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής προώθησης των ελληνικών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ αλλά και στις αγορές των τρίτων χωρών, το ΤΑΕ θα παίξει καίριο ρόλο. Η λειτουργία του, σε συνδυασμό με τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων που ήδη τρέχουν, θα δώσει νέα πνοή στην εξωστρέφεια της ποιοτικής πρωτογενούς μας παραγωγής.

 

Σε περίπτωση που οι αγρότες κλείσουν εθνικούς δρόμους, θα συμφωνούσατε σε παρέμβαση των ΜΑΤ;

 

Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των αγροτών να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Βλέπω τη στάση τους, που είναι νηφάλια και υπεύθυνη. Ευελπιστώ πως θα συνεχίσουν να επικρατούν οι φωνές της λογικής και της σύνεσης. Η χώρα δεν αντέχει άλλες κοινωνικές εντάσεις. Με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα, όχι με κλείσιμο των δρόμων.

 

Πώς είναι στην πράξη η συνύπαρξή σας, στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, δύο υπουργών από διαφορετικές κομματικές παρατάξεις και πόσο εύκολη είναι η λήψη αποφάσεων; Σας το λέω αυτό καθώς έχουν ακουστεί πολλά για τις «κακές» σας σχέσεις με τον κ. Τσαυτάρη.

 

Όπως ξέρετε, ακόμη και στις μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος υπήρχαν φήμες για τριβές ανάμεσα σε υπουργούς. Νομίζω ότι είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους θέματα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν στελέχη κομμάτων με διαφορετικές πολιτικές θέσεις και προγράμματα. Το ζητούμενο είναι να γίνεται δουλειά. Δεν έχουμε περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Μπορεί στο παρελθόν μια τρικομματική κυβέρνηση να ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως προβάλλει ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση για τα προβλήματα της χώρας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.19.2019 17:49

Στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη
Τι αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης όπως το παρουσίασε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

04.12.2019 14:41

Ανοιχτή η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο
Με τη «βούλα» άνοιξε η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής...

04.11.2019 14:32

Εντείνονται οι έλεγχοι τροφίμων στην αγορά εν όψει του Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<