Κρίνεται η τύχη της ΑΓΝΟ

18-02-2013, 11:04
Κρίνεται η τύχη της ΑΓΝΟ

ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Σε διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή επιδίδονται οι γαλακτοπαραγωγοί με τη διοίκηση της ΑΓΝΟ προκειμένου να βρεθεί τρόπος να καταβληθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους παραγωγούς, πριν από τη συζήτηση της αίτησης που έχει υποβάλει η εταιρεία για υπαγωγή στο άρθρο 99.

 

Οι  συζητήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, με τους παραγωγούς να διαμηνύουν ότι «το μέλλον της ΑΓΝΟ θα κριθεί έως τις 22 Φεβρουαρίου και όχι στις 22 Φεβρουαρίου», οπότε και συζητείται η αίτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

 

Στόχος των παραγωγών είναι να υπάρξει ξεκαθάρισμα για το τι θα γίνει με τις οφειλές της ΑΓΝΟ προτού αποφανθεί το δικαστήριο για την ένταξη ή όχι της βιομηχανίας στο πτωχευτικό δίκαιο. Αν και εκτιμούν ότι η δικαιοσύνη θα απορρίψει τελικώς το αίτημα της εταιρείας, στο ενδεχόμενο που συμβεί το αντίθετο εκτιμούν ότι όχι μόνο θα χάσουν περί τα 3 εκατ. ευρώ, όσο έχουν φτάσει σήμερα οι οφειλές, αλλά κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν δικαστικά ως προμηθευτές, παρ’ ότι είχαν άμεση εργασιακή σχέση με την ΑΓΝΟ και παρέδιδαν καθημερινά το γάλα τους.

 

Αν και εξοργισμένοι, οι παραγωγοί επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΑΓΝΟ, δηλώνουν ωστόσο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν άνευ όρων στο επιχειρηματικό πλάνο που περιγράφεται στο αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99, το οποίο «φεσώνει» τους παραγωγούς. Αυτό που προβλέπεται άλλωστε είναι κούρεμα 85% στις οφειλές της εταιρείας προς τους παραγωγούς και εξόφληση του υπολοίπου 15% σε βάθος 10ετίας! Στις συζητήσεις που ήδη γίνονται οι παραγωγοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει θετική έκβαση από τη μεριά του κ. Νίκου Κολιού, οπότε δεν αποκλείουν να ενεργοποιήσουν αυτόματα το «πρώτο όπλο», δηλαδή να σταματήσουν να παραδίδουν πρώτη ύλη. «Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά δεν είχαμε καμία απάντηση, ακόμα και σε προτάσεις που καταθέσαμε και εγγυημένα καθιστούσαν την εταιρεία βιώσιμη» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί. Ο ίδιοι εκτιμούν ότι η εταιρεία είναι αδύνατο να μπει στο άρθρο 99, δεδομένου ότι οι οφειλές πελατών και Δημοσίου προς την εταιρεία προσεγγίζουν τα 14 εκατ. ευρώ. Σημειώνουν μάλιστα ότι έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα οικονομικά του ομίλου, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια για τη σταδιακή αποπληρωμή τους.

 

Το επιχειρησιακό πλάνο της ΑΓΝΟ

 

Μεσοσταθμικό κούρεμα  60%

 

Η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ με το αίτημά της για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα προτείνει «κούρεμα», που μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 60% επί των οφειλών της προς τους πιστωτές, συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι παραγωγοί, το κυρίως βάρος της «διάσωσης της ΑΓΝΟ» καλούνται να το επωμιστούν οι προμηθευτές, από τους οποίους ζητείται να δεχτούν απομείωση των απαιτήσεών τους σε ποσοστό 85%. Την ίδια στιγμή, για τους πιστωτές (τράπεζες) το κούρεμα περιορίζεται σε 35% της απαίτησής τους, ενώ Δημόσιο, ασφαλιστικοί φορείς και εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν πλήρως από τη διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στο φάκελο του αιτήματος υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99, οι οφειλές στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ, στο ελληνικό Δημόσιο σε 500.000 ευρώ και προς τους εργαζόμενους 900.000 ευρώ έως το Σεπτέμβριο του 2012. Με βάση τα ίδια οικονομικά στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 οι απαιτήσεις της γαλακτοβιομηχανίας από πελάτες και τρίτους ήταν στα 14,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ανέρχονταν σε 12,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 11,6 εκατ. ευρώ στη μητρική «Κολιός» και το 1,4 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους. Έκτοτε, βέβαια, οι υποχρεώσεις ειδικά προς τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί και σήμερα εκτιμάται ότι ίσως και να προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.

 

Σε απόγνωση οι γαλακτοπαραγωγοί

 

Την ίδια ώρα στα όρια της απελπισίας είναι οι 112 αγελαδοτρόφοι που έδιναν γάλα στη βιομηχανία ΑΓΝΟ,  αφού η στάση πληρωμών της εταιρείας έχει δρομολογήσει ντόμινο εξελίξεων. Το πιο «καυτό» πρόβλημά τους παραμένει η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες που έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να στηρίξουν τις εκμεταλλεύσεις τους. «Το κράτος δεν είναι αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγών να επιβιώσουν. Ζητά στο ακέραιο τις υποχρεώσεις των παραγωγών, κι ενώ γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζομε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, προχωρούν σε κατασχέσεις καταθέσεων» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδάκης Δημήτριος, αγελαδοτρόφος προμηθευτής της ΑΓΝΟ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.12.2019 13:02

Πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Το αργότερο μέχρι νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να έχει επανέρθει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

07.12.2019 13:01

Ενισχυμένη η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα για τον Απρίλιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο των κατασκευών.

07.11.2019 12:56

Χαλκιδική: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός, κατεβάζει το στρατό ο Παναγιωτόπουλος
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<