Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων

17-02-2013, 10:48
Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Τροπολογία-ανάσα για δεκάδες αιρετούς του χώρου του αγροτοσυνδικαλισμού προωθεί η κυβέρνηση. Με τροπολογία των υπουργών Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης αναστέλλονται έως το τέλος του 2013 οι διώξεις κατά προέδρων και μελών δ.σ. συνεταιρισμών και ενώσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές των ενώσεων και των συνεταιρισμών, ενώ παύουν και οι κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

 

 

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ερμηνεύεται ως μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους αγρότες, και κυρίως απέναντι στους συνεταιριστές, αν και βεβαίως, ειδικά για τους τελευταίους, η τροπολογία έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού είχε προαναγγελθεί από το φθινόπωρο και στο μεταξύ διάστημα ουκ ολίγοι έχουν ταλαιπωρηθεί με συνεχείς συλλήψεις και δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Παράλληλα, εκλαμβάνεται ως μέσο πίεσης για εφαρμογή του νόμου για τις συγχωνεύσεις των συνεταιρισμών, καθώς το ακαταδίωχτο ισχύει μόνο για τους συνεταιρισμούς που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση ή μετατροπή τους σε ΑΕ ή πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.

 

Σημειώνεται ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 10 νυν ή πρώην πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν καθαρά με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν. Πρόκειται για συνεταιριστές που ηγούνται μεγάλων οργανώσεων, οι οποίες ωστόσο τον τελευταίο καιρό εμφανίζουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους έναντι φορέων Δημοσίου, όπως χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των συλλήψεων του νυν και του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το χρέος της Ένωσης ανέρχεται σε 335.755,24 ευρώ. Την ίδια περίοδο «μπλεξίματα» με τη δικαιοσύνη είχαν οι πρόεδροι των ΕΑΣ Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πρέβεζας και Καρδίτσας.

 

Η τροπολογία

 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Κύρωση της από 18 Δεκεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ‘‘Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας’’» (πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής) και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη.

 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική διάταξη, «από τη λήψη της απόφασης της γενικής συνέλευσης των ΑΣ, ΕΑΣ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ και ΣΕ για συγχώνευση ή μετατροπή και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής ή από την υποβολή του σχεδίου εξυγίανσης της υποπερίπτωσης εε της περίπτωσης γ της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του νόμου αυτού, στην πιστώτρια τράπεζα με το μεγαλύτερο ύψος απαιτήσεων και μέχρι την αποδοχή του ή μη από τους πιστωτές της ως άνω υποπερίπτωσης, ως και σε όσους ΑΣ και σε όσες ΕΑΣ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ και ΣΕ έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης ή πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης με οποιονδήποτε τρόπο και μέχρι την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2013, αναστέλλονται η ποινική δίωξη ή η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν σε β΄ βαθμό, καθώς και τα πάσης φύσεως διοικητικά και δικαστικά μέτρα βεβαίωσης, καταλογισμού, αναγκαστικής είσπραξης, προσωπικής κράτησης, έναρξης ή συνέχισης αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας των υπό μετατροπή ή συγχώνευση ή εξυγίανση ή εκκαθάριση ως άνω νομικών προσώπων, καθώς και των προέδρων ή λοιπών μελών της διοίκησής τους ή εντεταλμένων υπαλλήλων τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραμματείς και οι ταμίες, για ληξιπρόθεσμες οφειλές των ανωτέρω νομικών προσώπων προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης ή για οφειλές που πρόκειται να δημιουργηθούν από τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου. Η διάταξη περιλαμβάνει  όλα τα ως άνω φυσικά πρόσωπα τα οποία υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού όσο και εκείνα η θητεία των οποίων έχει λήξει  καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου. Ο χρόνος της ανωτέρω αναστολής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο κάθε είδους αστικής ή ποινικής παραγραφής τυχόν αδικημάτων, παραβιάσεων και απαιτήσεων του Δημοσίου. Η αναστολή εκτέλεσης ισχύει και για κατασχέσεις απαιτήσεων των ως άνω φυσικών προσώπων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων».

 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο (τέλος 2014), για μία όμως φορά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.19.2019 17:49

Στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη
Τι αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης όπως το παρουσίασε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

04.12.2019 14:41

Ανοιχτή η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο
Με τη «βούλα» άνοιξε η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής...

04.11.2019 14:32

Εντείνονται οι έλεγχοι τροφίμων στην αγορά εν όψει του Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<