Οι προτάσεις των βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργίας για τα εργασιακά

30-11-2017, 14:58
Οι προτάσεις των βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργίας για τα εργασιακά

Υπόμνημα στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας, Ελευθέριος Κούρταλης, με τις θέσεις και προτάσεις των φορέων του κλάδου, αναφερόμενος στην επίδραση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

 

Ειδικότερα, το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση, και το οποίο ενδέχεται να έχει δυσμενή επίπτωση στις επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, σας καταθέτουμε τις απόψεις μας:

 

  • Η ελληνική Κλωστοϋφαντουργία ήταν για πολλές δεκαετίες η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή εθνικού πλούτου, από τους μεγαλύτερους μεταποιητικούς & εξαγωγικούς κλάδους της χώρας αλλά και εργατοβόρους αφού απασχολούσε περίπου 200.000 χιλιάδες εργαζομένους. Ακόμη και σήμερα, ο κλάδος μας εξάγει το 70% της παραγωγής του, μολονότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

 

  • Tην τελευταία εικοσαετία, η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, κατά συνέπεια και του παραδοσιακού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού και ενεργειακού κόστους οδήγησε στην απαξίωση ολόκληρου του κλάδου και στο κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, στέλνοντας το εργατικό δυναμικό τους στην ανεργία.

 

  • Για τον κλάδο μας όπως και για πολλούς άλλους κλάδους της μεταποίησης, το εργασιακό κόστος υπεισέρχεται σε ποσοστό 25%-30% στο κόστος παραγωγής.

 

  • Η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, έναντι των αντίστοιχων ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, υπολείπεται σημαντικά λόγω του υψηλότερου εργασιακού κόστους στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από στοιχεία της WΕRNER-INTERNATIONAL (διεθνούς οργανισμού συμβουλευτικής πρακτικής για τον τομέα ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας), βάσει των οποίων μας τοποθετούν στη λίστα των ακριβότερων χωρών του κόσμου αλλά και στην Ε.Ε., σε εργασιακό κόστος.

 

  • Οι υψηλές ασφαλιστικές & εργοδοτικές εισφορές που φτάνουν μέχρι 50%, είναι οι υψηλότερες όχι μόνο σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. και βασικές ανταγωνίστριες του κλάδου.

 

– Η άμεση εναρμόνιση του ύψους των εργοδοτικών εισφορών στο 21,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ, θα επιφέρει ενίσχυση στην απασχόληση – θα εισρεύσουν περισσότερες εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς.

 

– Εναρμόνιση της εργατικής Νομοθεσίας για τις Βιομηχανίες συνεχούς λειτουργίας όλου του 24ωρου, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε καθεστώς 6 βαρδιών από καθεστώς 4 βαρδιών που είναι σήμερα. Επισημαίνεται η μεγάλη επιβάρυνση στο εργασιακό κόστος από τις Κυριακές και τις αργίες που ανέρχεται στο 1,75 της καθημερινής εργασίας.

 

Κατά την κατάθεση για ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχέδιο, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τα κάτωθι:

1) Για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την λήψη αποφάσεων για τις απεργίες, η οποία προβλέπει το 50+1% των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα πρέπει να επεκταθεί και στα Δευτεροβάθμια.

 

2) Να περιορισθούν τα προκλητικά προνόμια των συνδικαλιστών, καθότι επιβαρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις.

 

3) Μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου (20-8-2018) και την επιστροφή της χώρας στην «εργασιακή κανονικότητα», με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, προβλέπεται ότι θα πάψει να ισχύει η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

 

Με τη ρύθμιση αυτή είναι πιθανόν να οδηγηθούμε στην επαναφορά της υπεροχής των κλαδικών, έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, γεγονός που ενδέχεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες για μονάδες μας που θα αδυνατούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

 

Ο Σύνδεσμός μας αναζητεί μια λύση στο θέμα αυτό, η οποία, χωρίς να αγνοεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων, δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία βιώσιμων κλωστοϋφαντουργιών.

 

Ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στην θετική σας παρέμβαση και την υιοθέτηση των θέσεων και προτάσεών μας, και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να μην αποβούν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε να μην εξαφανιστεί ο μεγάλος αυτός παραδοσιακός κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<