Νέοι κανόνες για τα αυγά ελεύθερης βοσκής, λόγω γρίπης των πτηνών

27-11-2017, 13:24
 Νέοι κανόνες για τα αυγά ελεύθερης βοσκής, λόγω γρίπης των πτηνών

Οι παραγωγοί αυγών ελεύθερης βοσκής μπορούν να συνεχίσουν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, έστω και αν οι όρνιθες τους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπαίθριες διαδρομές, λόγω εκδηλώσεων γρίπης μετά από αλλαγές στα πρότυπα εμπορίας των αυγών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Νοεμβρίου.

 

Όπως τονίζεται σχετικά, ένα αρχικό πρότυπο σε ολόκληρη την ΕΕ από το 2008 επέτρεψε στους παραγωγούς αυγών να συνεχίσουν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους ως ελεύθερης βοσκής, ακόμη και αν οι όρνιθες τους δεν είχαν πρόσβαση σε ανοιχτό χώρο για διάστημα έως 12 εβδομάδων. Η τελευταία αλλαγή, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 25 Νοεμβρίου 2017, παρατείνει την περίοδο αυτή σε 16 εβδομάδες.

 

Οι αλλαγές των κανόνων αποτελούν άμεση απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ανησυχίες των κτηνοτρόφων της ΕΕ σχετικά με τις πιθανές οικονομικές απώλειες για τις εκμεταλλεύσεις ελεύθερης βοσκής. Σε περιόδους υψηλού κινδύνου γρίπης των ορνίθων κτηνιατρικοί κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ απαιτούν οι όρνιθες να διατηρούνται σε κλειστό χώρο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων από τα αποδημητικά πτηνά, αλλά αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους κανόνες για τα αυγά ελεύθερης βοσκής, όπου δηλώνεται ότι οι όρνιθες ωοπαραγωγής πρέπει να έχουν συνεχή πρόσβαση σε υπαίθριες διαδρομές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Τα πρότυπα εμπορίας επέτρεψαν ήδη την ετικέτα των αυγών ως ελευθέρας βοσκής, ακόμη και αν τα πτηνά φυλάσσονταν σε εσωτερικούς χώρους ως αποτέλεσμα των μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά η παρέκκλιση των 12 εβδομάδων θεωρήθηκε υπερβολικά μικρή σε σχέση με την παρατεταμένη φύση της εκδήλωσης της γρίπης σε όλη την ΕΕ το 2016. Αυτό σήμαινε ότι τα αυγά που κυκλοφορούσαν κανονικά ως ελεύθερης βοσκής έπρεπε να πωλούνται ως «αυγά αχυρώνα» εάν οι όρνιθες φυλάσσονταν σε κλειστό χώρο για περισσότερο από 12 εβδομάδες, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες για τους αγρότες.

 

Με την πιθανότητα περαιτέρω παρατεταμένων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στο μέλλον και μετά από συζητήσεις με τις αρχές των κρατών μελών και τους ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας, ελήφθη η απόφαση να παραταθεί η περίοδος από 12 σε 16 εβδομάδες.

 

Οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν επίσης ότι η παρέκκλιση αυτή ισχύει στο επίπεδο των σμηνών (και όχι σε περιφέρειες ή αγροκτήματα). Αυτό επιτρέπει στις εκμεταλλεύσεις που εισήγαγαν νέα σμήνη κατά τη διάρκεια της περιόδου περιορισμού να επωφεληθούν από την πλήρη παρέκκλιση. τα αυγά από κάθε μεμονωμένο σμήνος στην ίδια εκμετάλλευση μπορούν να επισημαίνονται ως ελεύθερα εμβολιασμένα για ολόκληρη την περίοδο των 16 εβδομάδων, εάν η πρόσβαση στην υπαίθρια ατμόσφαιρα είναι περιορισμένη, ανεξάρτητα από το πότε τέθηκε η εκμετάλλευση υπό τους περιορισμούς.

 

Σήμερα υπάρχουν περίπου 390 εκατομμύρια όρνιθες στην ΕΕ, εκ των οποίων περίπου 54 εκατομμύρια (14%) διατηρούνται σε συστήματα ελεύθερης βοσκής.

Τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο (53% των ορνίθων διατηρούνται εκεί), στην Αυστρία (21%), στη Γαλλία (18%), στη Γερμανία (18%) και στην Ολλανδία (15%).

Όσον αφορά το μέγεθος του σμήνους, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού της ΕΕ σε όρνιθες ελεύθερης βοσκής (41%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (17%), τη Γαλλία (16%) και την Ολλανδία (10%).

 

Οι περιορισμοί της γρίπης των πτηνών που επιβλήθηκαν το 2016/17 είχαν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ιρλανδία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.20.2019 16:22

Ανάκληση φύλλου κρούστας από τον ΕΦΕΤ
Σε ανάκληση φύλλου κρούστας, λόγω ανάπτυξης εστιών μούχλας (ευρωτίαση) στην επιφάνεια του προϊόντος, προχωρά ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο...

09.20.2019 11:50

Στα «σκαριά» κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης των μόνιμων βοσκοτόπων
Την αξιοποίηση όλων των εκτάσεων που θεωρούνται επιλέξιμες για μόνιμους βοσκότοπους, δρομολογεί η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια...

09.19.2019 17:42

Στελέχη του ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν την πώληση της ΛΑΡΚΟ
Τελική επιδίωξη είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με πιθανή την ταυτόχρονη, χωριστή πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου. 

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<