Στον «αυτόματο» (και πάλι) ο κρατικός μηχανισμός!

16-11-2017, 12:23
Στον «αυτόματο» (και πάλι) ο κρατικός μηχανισμός!

Ένας εφιάλτης! Αυτό είναι για όλη την Ελλάδα και κυρίως για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής η κακοκαιρία «Ευρυδίκη», που πλήττει και θα εξακολουθεί να πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα έως την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

 

Οι εικόνες από το «σαρωτικό» και φονικό πέρασμα αυτής της «θεομηνίας» συγκλονίζουν. Κοιτάζοντας, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, ότι είναι το αποτύπωμα μίας κακοκαιρίας και όχι ενός ισχυρού σεισμού, που αφήνει πίσω του συντρίμμια και νεκρούς, συμπολίτες μας που τους «χτύπησαν» τα ορμητικά νερά, στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

 

Όλη η χώρα θρηνεί για τα θύματα της «βιβλικής καταστροφής» στην Μάνδρα, ενώ η περιοχή, όπως και η Νέα Πέραμος και η Μάγουλα θυμίζουν «βομβαρδισμένο τοπίο», με σπίτια που έχουν καταρρεύσει και δρόμους που έχουν «κοπεί» στα δύο.

 

Η ΕΜΥ μας θέτει σε «καραντίνα», καθώς οι προσεχείς μέρες είναι εξίσου κρίσιμες. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ακραία, ειδικά τις βραδινές ώρες, με τις σφοδρές καταιγίδες να συνοδεύονται από ισχυρές χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένα μποφόρ, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες. Οι μετεωρολόγοι έχουν από χθες προειδοποιήσει ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται και θα βρίσκεται στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας.

 

Μάλιστα, ο διευθυντής της ΕΜΥ χτύπησε καμπανάκι για τις περιοχές που κάηκαν κατά τους θερινούς μήνες από τις μαζικές πυρκαγιές, ενώ ο ίδιος επεσήμανε πως η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στην εκδήλωση τόσο έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, με τον τραγικό απολογισμό νεκρών, τραυματιών κι ανυπολόγιστων ζημιών, ο κρατικός μηχανισμός ήταν και σε αυτή τη «βιβλική καταστροφή» άφαντος, όπως ακριβώς και στην «πύρινη λαίλαπα» που σάρωσε όλη τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

 

Τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής όσο και ο Δήμος Μεγαρέων, όπου υπάγεται η Νέα Πέραμος, πιάστηκαν στον ύπνο, δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Αν και τα συντονιστικά όργανα διαβεβαίωναν και μάλιστα προ ολίγων ημερών πως είναι σε ετοιμότητα για την αντιπλημμυρική περίοδο και πως τα φρεάτια και τα ρέματα έχουν καθαριστεί, εντούτοις τόσο ο εντυπωσιακός αριθμός των θυμάτων όσο και οι εικόνες καταστροφής επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο!

 

Οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι», τα πολιτικά «καρφιά» κατά της κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν, το αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει. Η Ελλάδα τελεί υπό τριήμερο πένθος!

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο έσπευσε στις πληγείσες περιοχές, όμως αφού ήδη θρηνούσαμε τα πρώτα θύματα, το μεσημέρι πια της περασμένης Τετάρτης. Ο συντονισμός με τους τοπικούς φορείς για την λήψη των απαραίτητων μέτρων, με τα οποία θα αντιμετωπιστούν οι άνευ προηγουμένου καταστροφές της κακοκαιρίας, καθυστέρησε εμφανώς, όπως ακριβώς και η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των κκ. Σκουρλέτη, Τόσκα και Βίτσα. Υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη και περιφερειακά στελέχη… επίσης, άφαντοι!


Τι αποφασίστηκε

 

Στην Ηρώδου Αττικού έδωσαν σαφώς προτεραιότητα στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ διευκρίνισαν πως πρώτα θα γίνει η καταγραφή των υλικών ζημιών και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης.

 

Επίσης, έχει δοθεί η εντολή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

 

Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα αξιωματικών και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.


Το διάγγελμα Τσίπρα

 

Κηρύσσοντας τη χώρα σε τριήμερο πένθος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

 

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

 

-Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.

 

-Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

 

– Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

 

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

 

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι:

 

-Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί

 

-Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.

 

-Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

 

Επίσης ευχαρίστησε όσους κάτω από αντίξοες συνθήκες πάλεψαν και παλεύουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.


Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

 

“Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα.

 

Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή.

 

Ως αυτή την ώρα Θρηνούμε δεκατέσσερις νεκρούς στη Μάνδρα, και στη Νέα Πέραμο της Αττικής.

 

Και η ευχή όλων μας είναι ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει κι άλλο.

 

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειές των θυμάτων.

 

Και να δεσμευτώ ότι θα σταθούμε δίπλα τους με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Kαι πιστεύω ότι τούτη την ώρα, η κήρυξη εθνικού πένθους για τη μεγάλη αυτή τραγωδία, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

 

Πριν από λίγο συγκάλεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, τον αρχηγό της πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας.

 

Και θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω για τα άμεσα μέτρα στα οποία καταλήξαμε:

 

Η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

 

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

 

Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.

 

Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

 

Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

 

Καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

 

Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.

 

Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

 

Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, όπως και όλους όσους, μέσα από αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και παλεύουν αυτή την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές.

 

Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας, όσο και σε κείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<