Φονική κακοκαιρία στη Δ. Αττική με 14 μεκρούς!

15-11-2017, 12:09
Φονική κακοκαιρία στη Δ. Αττική με 14 μεκρούς!

Ανείπωτη τραγωδία σημειώνεται στη Μάνδρα Αττικής από το «φονικό» πέρασμα της κακοκαιρίας «Ευρυδίκη», με τους νεκρούς στην περιοχή να ανέρχονται στους δεκατέσσερις. 

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για απεγκλωβισμό ατόμων σε 80 σημεία, γεγονός που γεννά φόβους για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θυμάτων από αυτή τη “βιβλική καταστροφή” που έχει πλήξει κυρίως τη Δυτική Αττική.

Την ίδια δε ώρα, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν «πνιγεί» και οι περιοχές Νέας Περάμου και Μαγούλας, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ακόμη, η Πυροσβεστική κάνει λόγο για 2 με 3 αγνοούμενους και για δεκατρείς τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο Θριάσειο, εκ των οποίων μία γυναίκα είναι διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, στην περιοχή σπίτια έχουν πλημμυρίσει και δρόμοι έχουν καταρρεύσει.

Στο μεταξύ, η ΕΜΥ εκπέμπει SOS με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και για τις επόμενες μέρες, με τον διευθυντή της Υπηρεσίας να τονίζει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχίζουν να πλήττουν όλη τη χώρα έως και την ερχόμενη Κυριακή, γεγονός που γεννά περαιτέρω ανησυχίες. Σύσσωμοι οι μετεωρολόγοι συνιστούν προσοχή στις μετακινήσεις των πολιτών.

«Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες τρεις μέρες και τα προβλήματα θα είναι έντονα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Λάλος, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Στη Μάνδρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Πριν από λίγο έφτασαν τα συνεργεία στο σημείο, από όπου ανέσυραν νεκρή την άτυχη γυναίκα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 75-80 ετών, η οποία έμενε στην οδό Κοροπούλη.

Το δεύτερο θύμα είναι άνδρας ηλικίας 89 ετών, ο οποίος βρέθηκε πνιγμένος στο διαμέρισμά του, στην οδό Αγαμέμνονος, το οποίο πλημμύρισε από την σφοδρή βροχόπτωση.

Ο τρίτος νεκρός είναι και πάλι από τη Μάνδρα Αττικής. Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Στις 12 το μεσημέρι η κυρία Μαλλίρη ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε και τέταρτος νεκρός, στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, στο 2ο με 3ο χιλιόμετρο, σε αύλιο χώρο. Πρόκειται για έναν άντρα περίπου 50 ετών, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Πέμπτη εντοπίστηκε νεκρή μια 90χρονη γυναίκα, στην αυλή του σπιτιού της στην οδό Αίαντος.

Οι σοροί δύο ατόμων, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκαν πριν από λίγο στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Όπως έγινε γνωστό, ακόμη τρεις νεκροί έφτασαν στο Θριάσσειο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της κακοκαιρίας στα δέκα.

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

Την ίδια ώρα, με αρκετή καθυστέρηση κυβερνητικό κλιμάκιο έχει μεταβεί στις περιοχές της Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στο twitter, το κλιμάκιο έχει φτάσει στις πληγείσες περιοχές κατόπιν εντολής του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος θα κάνουν αποτίμηση της «βιβλικής καταστροφής» στη Δυτική Αττική, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος όπως αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά, μετά και τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, είναι «άφαντος».

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να γίνει συντονισμός των μέτρων.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρεί αυτή την ώρα με 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική, ενώ έχουν φτάσει άλλα πέντε οχήματα από την Κόρινθο. Αναμένονται ακόμη τρεις ομάδες ΕΜΑΚ, συνολικά 30 άτομα, με μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Νέο «κύμα» κακοκαιρίας

Στο μεταξύ, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίου επιδείνωσης καιρού, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ τις επόμενες μέρες τα φαινόμενα θα ενταθούν με κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (15-11-2017)
Το Ιόνιο, η Ηπειρος, η Δ. Στερεά, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Κ. Μακεδονία. Τη νύχτα θα επηρεαστούν επίσης οι Σποράδες και η Εύβοια και πιθανόν κατά διαστήματα και οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (16-11-2017)
κατά διαστήματα το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, η Ευβοια, οι Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα οι Δυτικές Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.

 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-11-2017)
Πιθανόν η Ηπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Ευβοια, οι Κυκλάδες, η Δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας).

 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (18-11-2017)
Αρχικά όλη η χώρα εκτός από την Ηπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (εκτός από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη)

 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (19-11-2017)
Πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η Αν. Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μάνδρα, Νέα Περάμος, Μαγούλα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνουν η περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η πρωτοφανής κακοκαιρία με τις καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές, με εγκλωβισμούς ανθρώπων σε κτίσματα και οχήματα.

Ήδη, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

 

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες. Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ηδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Από το πρωί, συνεργεία διάσωσης με τη χρήση και θαλάσσιων μέσων ενεργούσαν, υπό την εποπτεία του διοικητή Αττικής της Π.Υ Κων. Γιόβα, για την ανεύρεση «αγνοούμενης» σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες γυναίκας από τη Μάνδρα.

Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα, όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο».

 

Ο εκτελεστκός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα. Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

 

 

Προβλήματα στην εθνική οδό και σε οδικά δίκτυα
Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται στη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, όπου λόγω δυνατών βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι δρόμοι είναι ανύπαρκτοι καθώς έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους.

Η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, από τις 7 το πρωί, έχει μετατραπεί σε ποτάμι με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου πραγματοποιείται, εδώ και λίγη ώρα, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Ειδικότερα, στο 15,5ο χιλιόμετρο (ύψος Ασπροπύργου), στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 21ο χλμ (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας), στο ρεύμα προς Κόρινθο και στο 24ο χλμ (κόμβος Μάνδρας), στο ρεύμα προς Αθήνα.

 

Επίσης, λόγω της συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 2ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θήβας στην περιοχή Άγιος Σωτήρας Μάνδρας και στα δύο ρεύματα.

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι έχουν παγιδευτεί αρκετά αυτοκίνητα στα παραπάνω σημεία, όπου ήδη βρίσκονται συνεργεία και προσπαθούν να απομακρύνουν οδηγούς και επιβάτες.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων.

Περισσότερες από 340 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στις περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων, που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά στις συγκεκριμένες περιοχές 125 πυροσβέστες με 40 οχήματα.

 

Πριν από λίγο, απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας.

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιάννη Βασιλείου, τα σχολεία της Νέας Περάμου και της Μάνδρας, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, ενώ για αύριο θα επανεξεταστεί το ζήτημα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<