Καταστροφικό πέρασμα της «Ευρυδίκης» από τη Σύμη (photos, video)

14-11-2017, 12:23
Καταστροφικό πέρασμα της «Ευρυδίκης» από τη Σύμη (photos, video)

Δραματική είναι η κατάσταση στην Σύμη με αυτοκίνητα να έχουν πέσει στο λιμάνι, ενώ η θάλασσα έχει αλλάξει χρώμα από την λάσπη λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, λόγω του φαινομένου «Ευρυδίκη».

 

Το νησί, εξάλλου, κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο, ωστόσο ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για 10 -12 οχήματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ευριδικη συμη

Στο σημείο έχει σπεύσει πλωτό του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος, ενώ αναμένονται και δύτες.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής «λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν χθες, Δευτέρα, κατά τις απογευματινές ώρες, στο νησί της Σύμης, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου, η Υπηρεσία μας μεταβαίνει με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή από τη Ρόδο με 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και 9 αντλητικά μέσα, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ζημιών. Επίσης σε ετοιμότητα βρίσκεται μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό τους».

 

Τόνοι από μπάζα έχουν κλείσει τους δρόμους, ενώ συνεργείο του δήμου προσπαθεί με το μηχάνημα που διαθέτει να ανοίξει κάποιους από αυτούς για την διευκόλυνση των κατοίκων και των μέσων που σπεύδουν για βοήθεια.


«Προσπαθούμε με μηχάνημα του δήμου να ανοίξουμε κάποιους δρόμους όπως μπορούμε αλλά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Τόνοι από μπάζα έχουν κλείσει τους δρόμους και χρειάζεται πολλή δουλειά. Πιστεύω ότι θα περάσει μήνας ολόκληρος για να καθαριστούν και να ανοίξουν οι δρόμοι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακαλοδούκας.

 

Μάλιστα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Paros», δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στο λιμάνι της Σύμης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και συνέχισε το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Ρόδου.

 

Στο νησί εκτάκτως ο Ν. Σαντορινιός
Στη Σύμη μετέβη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στον γιαλό, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερών και λάσπης. Δήλωσε επίσης, ότι μηχανήματα του στρατού από τη Ρόδο αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα με το πλοίο της γραμμής στη Σύμη προκειμένου να συνδράμουν στα έργα αποκατάστασης, μετά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για εγκλωβισμένους μέσα στα αυτοκίνητα, ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται για κάθε ενδεχόμενο.

 

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, νωρίς το απόγευμα, με τον Δήμαρχο Σύμης, κ. Παπακαλοδούκα και τον Λιμενάρχη του νησιού, κ. Αλεξίου, κατέστη σαφές ότι το νησί βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν.

 

Άμεσα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για την κατάσταση και την ανάγκη παρουσίας κυβερνητικού στελέχους στο νησί. Παράλληλα ο Νεκτάριος Σαντορινιός μετέφερε τις πληροφορίες για τις ζημιές στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Τζανακόπουλο, ενώ ενημέρωσε και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Τόσκα.

 

Περαιτέρω, και για την εκτίμηση της κατάστασης αλλά και για τον συντονισμό των δυνάμεων που θα συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Δέδε και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής.

 

Στην όλη ανάλυση της κατάστασης ο Υφυπουργός ήταν συνεχώς σε συνεργασία με τον Αρχηγό του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, κ. Ράπτη.

 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναμένεται να συμμετέχει σε συσκέψεις για εκτίμηση της κατάστασης και να συντονίσει τις επιχειρήσεις αποκατάστασης των ζημιών.

 

Ζημιές σε όλη την Ελλάδα
Η «Ευρυδίκη» έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στην Αργολίδα με πλημμυρισμένους δρόμους από την καταρρακτώδη βροχή.

Χωρίς ρεύμα από τις 6 το απόγευμα παραμένει το νησί της Σύμης λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν το νησί και που προκάλεσαν αρκετά προβλήματα.

 

Στην περιοχή των Λευκακίων στο Ναύπλιο, ο δρόμος πλημμύρισε με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία. Στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι για τους πεζούς και μόνο με αυτοκίνητο μπορούσε κάποιος να τους διασχίσει.

 

Επίσης, στην περιοχή Κατεβασιά, πίσω από το στρατόπεδο Ναυπλίου προς Νέα Τίρυνθα, έχει φουσκώσει και εκεί το ρέμα, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην διέλευση των οχημάτων.

 

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας μπήκε και η Κέρκυρα, στοιχίζοντας μάλιστα την ζωή ενός 56χρονου άνδρα του οποίου το όχημα παρασύρθηκε από τα ρεύματα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό και να πνιγεί.

Μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται ότι έχει υποστεί το νότιο τμήμα του νησιού καθώς από την κακοκαιρία ξεριζώθηκαν δέντρα, παρασύρθηκαν στέγες, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ «σήκωσε» ακόμη και τάφους, ξεκολλώντας τα μάρμαρα.

 

Μάλιστα, η «Ευρυδίκη», όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες πέντε ημέρες (έως και την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου).

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<