«Πολλά υποσχόμενη» η καλλιέργεια ιπποφαούς ρωσικών ποικιλιών

08-11-2017, 12:31
«Πολλά υποσχόμενη» η καλλιέργεια ιπποφαούς ρωσικών ποικιλιών

Ως «πολλά υποσχόμενη», με εγγυημένη πώληση παραγωγής, χαρακτηρίζει την καλλιέργεια ιπποφαούς ρωσικών ποικιλιών η ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, που αριθμεί σήμερα 93 Έλληνες παραγωγούς-μέλη, με στόχο αυτοί να αυξηθούν σε τουλάχιστον 112 έως το τέλος του 2017.

 

Η ομάδα αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο αντιπρόσωπο του ιπποφαούς ρωσικών ποικιλιών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ιταλία.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, Νίκος Δούκας, τόνισε ότι η τιμή ανά κιλό της ρωσικής ποικιλίας έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 ευρώ, που πωλείται παγκοσμίως το ιπποφαές άλλων ποικιλιών και διευκρίνισε: «Παραγωγός που εγκατέστησε τέσσερα στρέμματα ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς πληρώθηκε την τέταρτη χρονιά με 4.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα το λαμβάνει από τον πέμπτο χρόνο ετησίως, ενώ θα το αυξήσει σημαντικά τον έβδομο, οπότε και η καλλιέργεια θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή».

 

Η καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γίνεται στην παρούσα περίοδο μόνο στην Ελλάδα. Ο κ. Δούκας εξήγησε: «Το γεγονός ότι δεν εντοπίζονται σε καμία άλλη χώρα, τουλάχιστον της Ευρώπης, δίνει στους Έλληνες καλλιεργητές τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά». Μεταξύ άλλων, στα σχέδια της εταιρείας είναι η επιχειρηματική της ανάπτυξη στις αγορές, όπου έχει δικαιοδοσία αν και, όπως παραδέχθηκε, «πρωταρχικό μέλημα παραμένει η ανάπτυξη εντός ελληνικών συνόρων».

 

Η καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών σε αριθμούς

 

Η προσπάθεια της καλλιέργειας, στην Ελλάδα, των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς ξεκίνησε το 2012, με την εγκατάσταση των πρώτων 200 στρεμμάτων. Στόχος, όπως επισήμανε ο κ. Δούκας, παραμένει η εγκατάσταση 6.000 στρεμμάτων ρώσικων ποικιλιών. «Με το που θα πιάσουμε τα 3.000 στρέμματα, θα εξετάσουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας του πρώτου εργοστασίου τυποποίησης και μεταποίησης στην Ελλάδα που θα χωροθετηθεί σε τοποθεσία μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης» είπε και διευκρίνισε: «Ήδη έχουμε έτοιμο το business plan για το συγκεκριμένο project και εξασφαλισμένους τους επενδυτές, ενώ το κόστος έχει υπολογιστεί στα 5 εκατ. ευρώ».

 

Στην Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ» συμμετέχουν σήμερα 93 παραγωγοί ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς χωρίς αγκάθια. Σήμερα, είναι εγκατεστημένα 1.450 στρέμματα. Οι καλλιέργειες της Ομάδας εκτείνονται σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στη Θεσσαλία και ακολουθούν η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θράκη και η Πελοπόννησος.

 

Μέρος της μικρής ακόμη ελληνικής παραγωγής ιπποφαούς ρωσικών ποικιλιών, διεκδικούν ξένοι «αγοραστές» από Αμερική, Ιταλία και Αγγλία, οι οποίοι ωστόσο είναι σε …αναμονή, αφού η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας θα ξεκινήσει το 2019.

 

Όπως επανέλαβε ο κ. Δούκας, η εταιρεία δεν είναι ακόμη σε θέση να εξυπηρετήσει ξένους ενδιαφερόμενους βάσει των ποσοτήτων που παράγονται σήμερα στη χώρα, αλλά σύμφωνα με το πλάνο που έχει καταρτιστεί -όπως λέει- «το 2019 που θα πιάσουμε τους 500 τόνους, αυτό θα καταστεί εφικτό και πρώτος εξαγωγικός μας σταθμός αναμένεται να είναι η Ιταλία».

 

Εάν κάποιος καλλιεργητής ενδιαφέρεται για συνεργασία με την εταιρεία, μπορεί να την επιτύχει με δύο τρόπους: με ένταξή του στην Ομάδα και με υποχρέωση την εγκατάσταση τουλάχιστον επτά στρεμμάτων, ή ως ανεξάρτητος καλλιεργητής με συμβόλαιο απορρόφησης, με ελάχιστη υποχρεωτικά εγκατάσταση τρία στρέμματα. Το κόστος για την εγκατάσταση δενδρυλλίων ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 700-1.000 ευρώ, ενώ το κόστος των υλικών, υπολογίζεται στα 150 ευρώ/στρέμμα/ετησίως. Κάθε παραγωγός που επιλέγει να συνεργαστεί με την εταιρεία, έχει στη διάθεσή του το δικό του business plan που γίνεται από κοινού και με στόχο να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τη σχέση δαπανών/αποδόσεων.

 

Υπογραμμίζεται ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα της καλλιέργειας ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς στην Ελλάδα, οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς να αναθέσει στη χώρα -για πρώτη φορά σε χώρα του νότου- τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου, το 2020, που πιθανόν θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

 

Η δομή και η διαφοροποίηση των ρωσικών ποικιλιών
Σχετικά με τη δομή και τη διαφοροποίηση που χαρακτηρίζουν την Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, ώστε να την καθιστούν πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική όχι μόνο για τους υφιστάμενους αγρότες, αλλά και για νέους επενδυτές που αναζητούν λύσεις στην καλλιέργεια της γης, ο κ. Δούκας ανέφερε: Οι συγκεκριμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες ιπποφαούς προέρχονται με συμφωνία αποκλειστικότητας από το MA Lisavenko Institute of Russia, «ίσως το σημαντικότερο ινστιτούτο παγκοσμίως στην έρευνα της καλλιέργειας του ιπποφαούς και η ιστορία του ξεκινάει το 1963».

 

Οι ποικιλίες που εισάγονται από το ινστιτούτο και καλλιεργούνται από τους παραγωγούς παρέχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, μιας και ο καρπός τους είναι σχεδόν τριπλάσιος σε μέγεθος από το γνωστό ιπποφαές, με πολύ χαμηλή οξύτητα και πολύ ωραία γεύση λόγω και των σακχάρων του. Όλα αυτά, με χαμηλό κόστος παραγωγής «μιας και η έλλειψη αγκαθιών από τα δενδρύλλια μειώνουν στο 1/10 το κόστος συλλογής». Το ιπποφαές με αγκάθια δίνει παραγωγή 800 κιλών/στρέμμα κατά μέσο όρο και ανά διετία, ενώ αυτό χωρίς αγκάθια 1,5 τόνο/χρόνο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<