Θετικά σινιάλα και τον Οκτώβριο από τη μεταποίηση

01-11-2017, 12:24
Θετικά σινιάλα και τον Οκτώβριο από τη μεταποίηση

Θετικά μηνύματα και τον Οκτώβριο από την ελληνική μεταποίηση, η οποία αν και κινήθηκε με ασθενέστερο ρυθμό σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο συνέχισε σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Markit, η ανάπτυξη τονώθηκε από την έντονη ζήτηση από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, η οποία οδήγησε σε αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της παραγωγής. Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών συνέβαλαν στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών, ενώ οι συνθήκες έντονης ζήτησης έδωσαν τη δυνατότητα σε ορισμένες εταιρείες να αυξήσουν τις χρεώσεις τους.

 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’Index–PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας πέμπτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από τις 52,8 μονάδες του Σεπτεμβρίου, η τελευταία τιμή των 52,1 μονάδων παρέμεινε ενδεικτική του γενικά σταθερού ρυθμού ανάπτυξης.

 

Κινητήρια δύναμη της γενικής ανάπτυξης ήταν η νέα αύξηση των νέων παραγγελιών. Παρότι μέτριος και βραδύτερος από τον προηγούμενο μήνα, ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε ανάμεσα στους εντονότερους που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, η αύξηση παρατηρήθηκε ευρέως τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι παραγγελίες εξαγωγών ανέκαμψαν σε σύγκριση με τη συρρίκνωση του προηγούμενου μήνα, ενώ κατέγραψαν τον εντονότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2016.

 

Στηριζόμενοι στις συνθήκες έντονης ζήτησης, οι εταιρείες προσέλαβαν πρόσθετο αριθμό εργαζομένων τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο δημιουργίας θέσεων εργασίας σε έξι μήνες.

 

Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε και ήταν ανάμεσα στους εντονότερους που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων, τον Μάιο του 1999. Ταυτόχρονα, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών εξακολούθησε να μειώνεται, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό σε διάστημα 16 μηνών.

 

Οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα, έχοντας να αντιμετωπίσουν αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής. Ο ρυθμός αύξησης ήταν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αγορές εισροών αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, τα αποθέματα προμηθειών εξακολούθησαν να μειώνονται, καθώς οι πρώτες ύλες χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή.

 

Η έντονη ζήτηση και η ενισχυμένη παραγωγική ικανότητα οδήγησαν στην πέμπτη συνεχή αύξηση της παραγωγής. Ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε από το υψηλό πολλών ετών του Σεπτεμβρίου, παρέμεινε ωστόσο σταθερός σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Εντούτοις, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων εξακολούθησαν να υποχωρούν, καθώς οι παραγγελίες καλύφθηκαν με τα υπάρχοντα αποθέματα. Εν τω μεταξύ, η εμπιστοσύνη των εταιρειών βελτιώθηκε καταγράφοντας υψηλό τριάμισι ετών.

 

Ως προς τις τιμές, η αύξηση του κόστους εισροών εντάθηκε δεδομένου ότι υπήρξαν αναφορές για υψηλότερες τιμές πρώτων υλών ενώ η έντονη ζήτηση των πελατών επέτρεψε σε ορισμένες εταιρείες να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις αυτές με την άνοδο των τιμών τους.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.15.2021 15:50

Ανάκληση της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων της χώρας ζητά με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής...

10.15.2021 15:45

ΥΠΑΑΤ: Καταβλήθηκαν 12 εκατ. ευρώ σε 83 δικαιούχους για το μέτρο της απόσταξης κρίσης
Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 83 δικαιούχων οι οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 12.075.642,90 ευρώ, σε εφαρμογή του μέτρου της...

10.15.2021 15:40

«Euphoria»: Προώθηση και προβολή των ποιοτικών προϊόντων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους προσφέρονται ώστε να πετύχουν αύξηση της εξωστρέφειας και ενίσχυση του εισοδήματός τους, κάλεσε...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<