Ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα

14-02-2013, 18:07
Ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα

Συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας και των υπεύθυνων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Ν. Ευρώπης κατέληξαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Κίνας κ. Hui Liangyu.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Γεωργίας της Ιταλίας κ. Mario Catania, της Ισπανίας κ. Miguel Arias Canete και της Πορτογαλίας κα Cristas Assuncao, καθώς και Ανώτατοι Αξιωματούχοι της Κύπρου και της Μάλτας. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι συμμετέχοντες προέβησαν σε υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο εκφράζουν την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και τη σημασία υπεύθυνων επενδύσεων.

 

Τονίζεται η πρόθεση να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μετακίνηση των μη δασμολογικών εμποδίων στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και υποστηρίζεται η δέσμευση των δύο πλευρών για την προστασία των Προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη, θέματα τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, δεδομένης της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλεται για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, ποτών και αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε τη σημασία της συνάντησης αυτής για την ενίσχυση και την προώθηση των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας.

 

Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια προσπάθεια που έρχεται ως συνέχεια και των επιμέρους διμερών σχέσεων που αναπτύσσει κάθε μια από τις

 

συμμετέχουσες στη συνάντηση χώρες με την Κίνα. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν εξαιρετικό, γιατί έξι μεσογειακές χώρες που, λίγο-πολύ μοιράζονται τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, τα παραγωγικά συστήματα, καθώς και τα διατροφικά πρότυπα- γιατί έγινε αρκετή συζήτηση και για τη μεσογειακή διατροφή- βρέθηκαν μαζί για να ακούσουν το ενδιαφέρον της κινέζικης πλευράς, μια χώρα που ουσιαστικά εξέφραζε την αγωνία της για τη διατροφική επάρκεια.

 

Ειπώθηκε τόσο από τον Αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, όσο και από τον Υφυπουργό τους, ότι η Κίνα είναι μια χώρα που καλείται να θρέψει το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού έχοντας στη διάθεσή της μόνο το 9% των καλλιεργήσιμων εδαφών και λιγότερο από το 4% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Άρα, και για τους Κινέζους η επάρκεια αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Από την άλλη μεριά, έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Μεσογείου και φυσικά για τα προϊόντα της Ελλάδας. Μου έκανε εντύπωση που και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στο ελληνικό ελαιόλαδο και γενικά στο λάδι της Μεσογείου. Αναφέρθηκε ως δεύτερο προϊόν το βαμβάκι μας και ως τρίτο προϊόν τα ελληνικά κρασιά. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση των εισαγωγών τους από τις μεσογειακές χώρες και την Ελλάδα, καθώς και την επιθυμία τους για την απάλειψη γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων. Η διεύρυνση των εξαγωγών προς την Κίνα ήταν μια παράμετρος η οποία συζητήθηκε.

 

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στον τρόπο διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η Ελλάδα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη γιγάντια πρόοδο που επιτελείται στην Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αλλά και η Κίνα έδειξε ενδιαφέρον για την τεχνολογία που υπάρχει στην καλλιέργεια κάποιων ειδών όπως, για παράδειγμα, στην ελιά, στο βαμβάκι. Θα έλεγα ότι αυτή η συνάντηση ήταν περισσότερο το χτίσιμο ενός θεμελίου πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί στο μέλλον μια περαιτέρω συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κινέζικη αντιπροσωπεία μας προσκάλεσε για μια επόμενη συνάντηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην Κίνα. Από την πλευρά μας τονίστηκε το θέμα του περιβάλλοντος.

 

Παράλληλα εκφράστηκε η δέσμευση της Κίνας να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες ποιότητας δηλαδή τα αναγνωρισμένα σήματα ποιότητας. Βλέποντας τους τελευταίους μήνες τη ραγδαία άνοδο που δέχονται οι εξαγωγές των προϊόντων μας στην Κίνα- σας θυμίζω ότι τον τελευταίο χρόνο έχει διπλασιαστεί η εξαγωγή ελαιολάδου κατά 24%, καθώς και η εξαγωγή κρασιών, φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, με αγοραστική δύναμη. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος αμφοτέρων».

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.19.2019 17:49

Στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη
Τι αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης όπως το παρουσίασε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

04.12.2019 14:41

Ανοιχτή η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο
Με τη «βούλα» άνοιξε η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής...

04.11.2019 14:32

Εντείνονται οι έλεγχοι τροφίμων στην αγορά εν όψει του Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<