«Ξέφυγε» η εξάπλωση της ευλογιάς στη Λέσβο, στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι

18-10-2017, 13:46
«Ξέφυγε» η εξάπλωση της ευλογιάς στη Λέσβο, στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι

«Σαρώνει» η ευλογιά των προβάτων στη Λέσβο, με τους κτηνοτρόφους να είναι στα «κάγκελα», δηλώνοντας πως ο ρυθμός εξάπλωσης έχει ξεφύγει του ελέγχου.

 

Μόλις χθες, Τρίτη επιβεβαιώθηκε ακόμη ένα κρούσμα ευλογιάς, μετά από εργαστηριακό έλεγχο σε κοπάδι στην περιοχή Φεράνες της Λέσβου, όπου μάλιστα απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέχρι σήμερα η ζωονόσος έχει επιβεβαιωθεί σε 12 εστίες σε εκτροφές και συνολικά έχουν θανατωθεί περίπου 2.200 πρόβατα.

 

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί στο Μανταμάδο στην περιοχή Πλάτανος και στην Αγία Παρασκευή στις περιοχές Φεράνες και Μέσσων.

 

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την υποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και τονίζουν ότι εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε ότι ο θεσμός του «ιδιώτη κτηνίατρου εκτροφής» δεν απέτρεψε την εμφάνιση της ζωονόσου.

 

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας αναφέρει τα εξής:

 

Τα όσα ειπώθηκαν και τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν τους φόβους για την εξάπλωση του ιού.

 

Η επικινδυνότητα της ευλογιάς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κτηνοτρόφους. Για αυτό και ζητάμε να ακολουθηθούν οι οδηγίες που εκδόθηκαν από αρμόδιες υπηρεσίες, YπΑΑΤ, ΔΑΟΚ κ.α για την απαγόρευση μετακινήσεων των κοπαδιών, προληπτικούς ψεκασμούς κ.α. Όσοι σχετικά δε γνωρίζουν να ενημερωθούν κι όσοι γνωρίζουν να ενημερώσουν κι άλλους.

 

Ως Σύλλογος θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απαιτούνται και θα συνεχίσουμε την ενημέρωση.

 

Επίσης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαραστάτη μας σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν τα κοπάδια τους σε Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή.

 

Δε μπορεί ωστόσο να παραληφθεί πως σε όλη την πορεία εξάπλωσης της ευλογιάς- οποιαδήποτε προέλευση κι αν είχε- σημαντικό ρόλο έπαιξαν:

 

1. Η υποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό,

 

2. Η απουσία προληπτικών ελέγχων και ψεκασμών στις εισόδους/ λιμάνια του νησιού, σε ζωοτροφές, αιγοπρόβατα, ανθρώπους.

 

Εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε ότι ο θεσμός του «ιδιώτη κτηνίατρου εκτροφής» που επιβλήθηκε εδώ και μερικά χρόνια και επιβαρύνει με μεγάλα χρηματικά ποσά τους κτηνοτρόφους δεν απέτρεψε την εμφάνιση αυτής και άλλων ζωονόσων. Ότι δεν μπορεί να προστατευτεί η δημόσια υγιεινή του νησιού μας.

 

Ενώνουμε τη φωνή μας με συλλόγους και κτηνοτρόφους του νησιού και απαιτούμε:

 

Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα στις θανατώθηκαν αναγκαστικά ή απεβίωσαν από την αρρώστια, η δε αποζημίωσή στις να λογισθεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.

Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, στις επιδοτήσεις, κλπ

Να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές έως την λήξη στις καραντίνας

Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και πανικού.

Στελέχωση στις Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.

Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού στις εκτροφές.

Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.17.2020 16:49

Σοφία και Μαριάννα Ερωτοκρίτου: «Δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε την Ελλάδα μας, ως έναν κορυφαίο προορισμό»
Μιλήσαμε με την Σοφία και την Μαριάννα Ερωτοκρίτου, προσπαθώντας να δούμε την πορεία τους στην Κίνα, την αγάπη τους για την Ελλάδα και...

09.10.2020 14:59

Τράπεζα Ηπείρου: Επίσημος χορηγός του Ioannina Lake Run
Η Τράπεζα Ηπείρου αποφάσισε να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της και από υποστηρικτής τα προηγούμενα τρία χρόνια γίνεται πλέον χορηγός του...

09.10.2020 14:57

Κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ από παραγωγούς
Σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στις Σέρρες προχώρησαν, σήμερα, τευτλοπαραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα,...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<