Πετρελαιοκηλίδα: Τώρα φταίει το μέγεθος του ΕMSA για τον Σαντορινιό

21-09-2017, 13:46
Πετρελαιοκηλίδα: Τώρα φταίει το μέγεθος του ΕMSA για τον Σαντορινιό

Έχουν περάσει 11 μέρες από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την εμφάνιση της πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή του Σαρωνικού κι ακόμα η κυβέρνηση δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα για μία ανυπολόγιστη ρύπανση των υδάτων από μαζούτ, η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές ζημίες σε κοινωνία και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας είναι «αστεία», με τον Παναγιώτη Κορουμπλή αντί να εξηγεί, πώς από τη βύθιση ενός μικρού δεξαμενόπλοιου φτάσαμε σε μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, να δηλώνει πως σε 40 κιόλας ημέρες οι μολυσμένες ακτές θα έχουν καθαρίσει και πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εκείνη, που «μεγαλοποιεί» το γεγονός.

Χθες, μάλιστα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή ο κ. Κουρουμπλής επιτέθηκε ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ για το νόμο Μανιάτη το 1998. Όλα τα έχουμε δει και ακούσει, ακόμα και τον κ. Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ να δηλώνει πως ο ίδιος πήγε και κολύμπησε στη Βούλα και δεν είδε ίχνος πετρελαιοκηλίδας!

Οι πληροφορίες λένε πως το μήνυμα Μαξίμου είναι «μην πυροβολείτε» τον Κουρουμπλή, όταν στην Κουμουνδούροου επικρατεί έντονη δυσφορία για τη στάση του υπουργού: να προβεί σε ενημερωτικές δηλώσεις, προτού δώσει εξηγήσεις στο κόμμα.

Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κόμματος Καμμένου προκαλούν και μετά αναδιπλώνονται. Σήμερα, Πέμπτη, μάλιστα ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκάριος Σαντορινιός απάντησε στις «βολές» για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της οικολογικής «βόμβας», με τη δικαιολογία ότι το EMSA είναι ένα μεγάλο σκάφος, οπότε δεν μπορεί να κινηθεί ταχύτατα!

Μιλώντας στο ρ/σ «Πρακτορείο», ο ίδιος έδωσε τη δική του οπτική: «Ένα μεγάλο σκάφος, όπως αυτό του EMSA, δεν μπορεί να επιχειρήσει». «Για πρώτη φορά βλέπουμε την κηλίδα να έρχεται την Τρίτη το μεσημέρι. Την Τρίτη το βράδυ καλούμε το σκάφος του EMSA, αφού προηγουμένως από τη Δευτέρα γνωρίζαμε ότι βρισκόταν σε αποστολή. Το πλησιέστερο σκάφος βρισκόταν στη Μάλτα. Με την ταχύτητα των 10 κόμβων ένα σκάφος θα κάνει 3 μέρες να έλθει, άρα και την Κυριακή να το είχαμε καλέσει δε θα ερχόταν πριν την Τετάρτη. Την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε να επιχειρεί το σκάφος του EMSA».

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, «δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση» εξηγώντας: «Όταν παίρνεις σήμα 2.31 -όχι από το πλοίο, αλλά από άλλο σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά- και 2.35 στέλνεις δύο περιπολικά να πάνε στο σημείο και ουσιαστικά 16 λεπτά μετά, κηρύσσεις την έναρξη εθνικού σχεδίου απορρύπανσης και έχεις συνέχεια σκάφη και ρυμουλκά, που βρίσκονται εκεί, νομίζω ότι στην αρχική αντίδραση δεν έχεις κάνει λάθος. Όταν βυθίστηκε στις 4 η ώρα το πλοίο, στις 6 η ώρα ξεκίνησε η πόντιση του φράγματος, καθώς δεν μπορείς να ποντίσεις φράγμα ή να κάνεις οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, μέχρι να βυθιστεί ολοκληρωτικά το πλοίο. Από εκεί και πέρα μπαίνουν απορρυπαντικά σκάφη -και του λιμενικού σώματος και των ιδιωτών- και αυτά διαρκώς κλιμακώνονται».

Για τη διαδικασία απάντλησης τωνπετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ», σημείωσε πως έχει προχωρήσει και ήδη έχουν απαντληθεί πάνω από τα 2/3 (1.533 κυβικά).

Ο κ. Σαντορινιός γνωστοποίησε ότι πιθανόν και εντός της ημέρας θα έχει έλθει νέο δεξαμενόπλοιο, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία της απάντλησης, ενώ σε ό,τι αφορά το δεξαμενόπλοιο «Lassea», που μέχρι την περασμένη Τρίτη έκανε απάντληση διευκρίνισε: «Βρέθηκε όντως με κάποια ποσότητα λαθραίων καυσίμων και -ακριβώς αυτό δείχνει ότι εμείς δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, δεν εξαρτόμαστε ούτε καν από σκοπιμότητες- μόλις ανακαλύψαμε ότι υπάρχει αυτό, διατάξαμε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί όλα τα φέρνουμε στο φως».

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως «το υπουργείο κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι -με αποδεικτικά- έχουν πληγεί θα μπορέσουν να αποζημιωθούν», εξηγώντας πως ένας τρόπος απόδειξης των απωλειών για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν (αλιείς, επιχειρηματίες εστίασης, ξενοδόχοι κ.λπ.) είναι η σύγκριση του τρέχοντος κύκλου εργασιών με τον αντίστοιχο περσινό. «Πρόθεση είναι να αποζημιωθούν. Αυτό θα γίνει μέσα από τη διαδικασία των διεθνών αποζημιώσεων από την ασφαλιστική εταιρεία και άλλα διεθνή κεφάλαια, που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η Ν.Δ., ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Σαντορινιός σχολίασε: «Αν κάτσουμε και μετρήσουμε πόσες παραιτήσεις υπουργών ζήτησε η Ν.Δ. -και ο κ. Κικίλιας προσωπικά- νομίζω ότι θα έπρεπε περίπου το μισό υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Την απόδοση ευθυνών θα την κάνει η κοινωνία πρώτιστα και ο πρωθυπουργός, όταν θα πρέπει να την κάνει».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<