Ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ στο 17ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο

19-09-2017, 13:53
Ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ στο 17ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο

Στην έναρξη των εργασιών του 17ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου, που ξεκίνησε σήμερα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ, ο υφυπουργός στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τη σπουδαιότητα των εντόμων στην άσκηση της γεωργίας, στην επάρκεια τροφίμων, στην υγεία των ανθρώπων και στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, την βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Επεσήμανε ότι στις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου σε θέματα εντομολογικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται η παρακολούθηση των εντόμων ξενιστών της Ξυλέλα (Xylella fastidiosa), ο σχεδιασμός για την αναμόρφωση του προγράμματος δακοκτονίας, η εκτέλεση και επέκταση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus), η μάχη εναντίον των κουνουπιών καθώς και η καταγραφή των αιτημάτων των αγροτών, ώστε στην προσεχή τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης αποζημίωσης από εντομολογικές προσβολές.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σήμερα το Υπουργείο αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων ώστε να παρέχει τα θεσμικά εργαλεία για την ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών και την ενίσχυση των καταναλωτών και εν γένει των πολιτών.

Η προσέγγιση στη διαχείριση των εντόμων πρέπει να είναι ολιστική. Ο όρος «καταπολέμηση» δεν είναι ο πλέον εύστοχος. Κατ’ αρχήν υπάρχουν τα ωφέλιμα έντομα τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, στην επιτυχία της γονιμοποίησης, αλλά και στον έλεγχο των πληθυσμών των εντόμων-εχθρών. Η προστασία τους οδηγεί στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση του κόστους καλλιέργειας αλλά και στην προστασία των καταναλωτών από την αλόγιστη και μη ορθολογική χρήση φαρμάκων. Ίσως το πιο ωφέλιμο έντομο από όλα είναι η μέλισσα τροφός του ανθρώπου, άμεσα με το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης και έμμεσα με τη συμβολή της στη γονιμοποίηση των καλλιεργειών.

Οι μάχες που δίνουμε και εκείνες στις οποίες θα κληθούμε στο μέλλον απαιτούν εγρήγορση, σωστή ανάλυση, πρόβλεψη και σχεδιασμένη αντίδραση. Σύμμαχός μας σε αυτές τις μάχες είναι οι νέες και νέοι επιστήμονες εντομολόγοι μέσω της άρτιας εκπαίδευσής και με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων τεχνικών που παράγονται ως αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης έρευνας όπως για παράδειγμα η χρήση προϊόντων βιοτεχνολογίας στη διαχείριση προβλημάτων εντομολογικής φύσεως.»

Ο Υφυπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό του με αναφορά στη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των παραγωγών και κάλεσε τους εντομολόγους να «βγουν» στα χωράφια, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάθε δίαυλο επικοινωνίας ώστε να συμβάλλουν στην εκπαίδευση και δημιουργία του νέου σύγχρονου γεωργού και κτηνοτρόφου.

Τέλος, απεύθυνε πρόσκληση προς τους επιστήμονες να επισκεφτούν το Υπουργείο και να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα της εφαρμοσμένης έρευνάς τους ώστε να ενσωματωθούν σε πολιτικές προς όφελος των πολιτών, παραγωγών ή καταναλωτών. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα στηρίζεται στην εκπαίδευση των αγροτών μας και στη δημιουργία γεφυρών συνέργειας, σύμπραξης και επικοινωνίας με την επιστημονική κοινότητα»

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.29.2020 15:22

Χατζηδάκης: Xαμηλότερο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με το target model
Η χώρα μας έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ΕΕ, με σημαντικές παρενέργειες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

10.29.2020 15:20

Αναβάλλεται η έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD & LIFE 2020 του Μονάχου
Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί για πληροφορίες σχετικά με την FOOD & LIFE να απευθύνεται στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και...

10.29.2020 15:18

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές της ΠΕ Μαγνησίας
Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<