ΕΑΣ Ζακύνθου: Κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή σταφίδας του νησιού

11-09-2017, 12:04
ΕΑΣ Ζακύνθου: Κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή σταφίδας του νησιού

Πολύ μεγάλα προβλήματα έχουν προκαλέσει στους παραγωγούς σταφίδας της Ζακύνθου οι καύσωνες αλλά και οι βροχές που επικράτησαν στο νησί του Ιονίου κατά το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος, μείωση της παραγωγής στο νησί θα φτάσει το 40%.

Στη μεγάλη μείωση της παραγωγής αναφέρεται σε σχετική επιστολή της που απέστειλε πρόσφατα στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με την οποία ζητά την λήψη άμεσων μέτρων για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας έκανε γνωστό ότι η φετινή παραγωγή σταφίδας θα μειωθεί κατά 50%, από τα τερτίπια του καιρού. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε και μάλιστα παρατεταμένα τις ημέρες του καύσωνα και οι βροχοπτώσεις που συνέβησαν πριν από μερικές εβδομάδες έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή σταφίδας, εξήγησε ο κ. Βερτζάγιας.

Αν δεν ληφθούν μέτρα πραγματικής στήριξης για ένα δυναμικό και ιστορικό προϊόν της χώρας και της Ζακύνθου τότε η καλλιέργεια θα οδηγηθεί προς εξαφάνιση.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αναπληρώσει και να αποζημιώσει τους παραγωγούς σύμφωνα με το πραγματικό ύψος της ζημιάς και ήδη στο νομό μας έχουν γίνει επαφές για ελέγχους σε διάφορα προϊόντα και καλλιέργειες που επλήγησαν από τον καύσωνα.

 Η χρηματοδότηση

Για το θέμα της χρηματοδότησης του Συνεταιρισμού από πιστωτικό ίδρυμα ο Πρόεδρος Αντώνης Αντίοχος δήλωσε ότι είναι σε επικοινωνία με το Βουλευτή και Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η παρέμβαση του οποίου χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η πίστωση.

«Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουμε να δώσουμε προκαταβολή στους αγρότες που μας φέρνουν τη σταφίδα τους και αναφέρομαι στην φετινή χρονιά», συμπλήρωσε ο κ. Αντίοχος.

Καλή ποιοτικά η φετινή σοδειά

Εντωμεταξύ, την καλύτερη σε ποιότητα σοδειά μαύρης σταφίδας ΠΟΠ Ζακύνθου αναμένουν φέτος οι παραγωγοί αλλά και οι υπάλληλοι του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου. Καιρικές συνθήκες αλλά και άλλοι παράγοντες, κάνουν τους γνώστες του προϊόντος να μιλούν ίσως για την καλύτερη ποιότητα καρπού που έχει να παραχθεί στο νησί εδώ και πολλά χρόνια.

 «Μιλάμε για μία από τις καλύτερες χρονιές σε ό,τι αφορά την ποιότητα του προϊόντος», λέει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου της Ένωσης, Νίκος Λεονταρίτης.

 Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως έπαιξαν το ρόλο τους, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο της αποξήρανσης (λιασίματος) του προϊόντος στα σταφιδάλωνα. Το μόνο πρόβλημα που επηρέασε το μέγεθος της σταφύλης ήταν μία έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει στο παραμικρό το τελικό αποτέλεσμα, πάντα σε ό,τι αφορά την ποιότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι καλλιεργητές που υπέστησαν ζημίες από τη συγκεκριμένη χαλαζόπτωση, δηλώνουν πως εμφανίζεται μείωση της παραγωγής τους σε ποσοστό 30% έως 40%. Πρόκειται για σημαντική ποσότητα ωστόσο, όπως τονίζεται σε καμία περίπτωση η μείωση αυτή δεν επηρεάζει την κορυφαία ποιότητα του προϊόντος.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι περισσότεροι σταφιδοκαλλιεργητές οι οποίοι αναμένουν βέβαια και την ανάλογη άνοδο της τιμής του προϊόντος που με τόσο κόπο, δυσκολίες και υπό αστάθμητους παράγοντες καλλιεργούν για μία ολόκληρη χρονιά.

Οι παραλαβές, αν και με αραιούς ακόμη ρυθμούς, έχουν ξεκινήσει στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου. Οι ρυθμοί ακόμη είναι αραιοί και το Σταφιδεργοστάσιο δεν έχει βάλει «φουλ τις μηχανές» για την τελική επεξεργασία του προϊόντος (καθαρισμοί, διαλογή, συσκευασία κ.ά.), διαδικασία η οποία αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής από όλους τους συνεργαζόμενους με την Ένωση παραγωγούς, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ακριβής φετινή ποσότητα παραγωγής. Σίγουρα θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Ένωσης, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ποιότητα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.23.2019 16:24

Εντείνονται οι έλεγχοι για τις αγορές του Πάσχα
Μέχρι σήμερα, διενεργήθηκαν 382 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και διακινούμενα φορτία και διαπιστώθηκαν 156 μη συμμορφώσεις,

04.23.2019 16:08

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση επί 4 χρόνια αφήνει την ΕΒΖ να αργοπεθαίνει
Επίκαιρη ερώτηση του αντιπρόεδρου της ΝΔ στη Βουλή προς τους Τσακαλώτο, Δραγασάκη και Αραχωβίτη.

04.23.2019 15:54

Στα 93 ευρώ το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι του 2019
Αύξηση των τιμών στα  οπωροκηπευτικά προϊόντα κατά 28%, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<