Έρχεται ρύθμιση για την αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα

02-08-2017, 11:25
Έρχεται ρύθμιση για την αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα

Εντός τριών εβδομάδων θα ολοκληρώσει τις γνωμοδοτήσεις της η Επιστημονική Επιτροπή, που σύστησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διερευνήσει τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στο τέλος Ιουλίου στην παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας και να αποφανθεί για τα ακριβή αίτια της καρπόπτωσης.

«Με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση θα προχωρήσουμε. Η Επιτροπή σε τρεις εβδομάδες θα μας έχει τεκμηριώσει την άποψή της και από εκεί και πέρα, η οποιαδήποτε άποψή της θα πάει στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ και εκεί θα αποφασίσουν για κάτι το οποίο είναι δύσκολο αυτή την ώρα να έχουν ως απόφαση» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Επειδή υπήρξαν διαφοροποιήσεις, όσον αφορά την προσέγγιση των συγκεκριμένων επιπτώσεων από τη βροχόπτωση, συστήσαμε μία ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται όχι μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες ή εκπροσώπους του χώρου, αλλά κυρίως επιστήμονες, καθηγητές από τα Πανεπιστήμια που έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο, ούτως ώστε και η γνωμοδότησή τους να είναι τεκμηριωμένη, λόγω της τεχνοκρατικής τους προσέγγισης αλλά και εκεί να μη χωράει οποιαδήποτε αμφισβήτηση» εξήγησε.

«Αν ο ασφαλιστικός κίνδυνος καλύπτεται, θα παρέμβει ο ΕΛΓΑ και θα δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις,ενώ παράλληλα θα κάνουμε και όλες τις υπόλοιπες εργασίες που έχουμε συμφωνήσει για να υπερασπίσουμε το εισόδημα των παραγωγών» τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις παρεμβάσεις του υπουργείου στον χώρο της κτηνοτροφίας, ο κ. Αποστόλου παρατήρησε ότι «υπήρξε μία μείωση των τιμών στην αγορά γάλακτος από τους κτηνοτρόφους, η οποία δεν δικαιολογούταν με τίποτε, γιατί η μείωση δεν αφορούσε το σύνολο, αφορούσε μερικές περιπτώσεις και κυρίως σε βάρος των μεμονωμένων παραγωγών κτηνοτρόφων, ενώ όπου υπήρξε οργανωμένη παρουσία μέσω συνεταιρισμών, μέσω ομάδων παραγωγών, οι τιμές όχι απλά κρατήθηκαν αλλά και αυξήθηκαν». Σημείωσε δε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασίες της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος «ούτως ώστε ο Έλληνας καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει και κυρίως για να υπερασπιστούμε τους Έλληνες παραγωγούς».

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των παραγωγών νωπών ή ευπαθών αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων από τους εμπόρους, το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία της συναλλαγής ο κ.Αποστόλου είπε πως «αυτό δεν άρεσε σε πολλούς».

Ερωτηθείς για την αποστολή της ομάδας εργασίας για το ελληνικό γιαούρτι, ο υπουργός διευκρίνισε: «Μπαίνουμε στη διαδικασία να προστατεύσουμε το γιαούρτι ως γεωγραφική ένδειξη, γιατί έχουμε πολλές επιθέσεις παραπλάνησης από πλευράς ξένων κρατών, δυστυχώς και από κράτη μέλη της ΕΕ, παρότι είναι ρητή η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν αναφέρεται σε γεωγραφικούς προσδιορισμούς, όταν σε μία συσκευασία αναφέρεται ελληνικό γιαούρτι, αυτό δεν αφορά τρόπο παρασκευής αλλά τη χώρα προέλευσης».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 14:17

Α. Λοβέρδος στο «xrimaonline.gr»: Με ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε επενδύσεις και χρέος
Για μία νέα Κεντροαριστερά, που θα επανακαταλάβει τον ιστορικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάνει λόγο στο xrimaonline.gr ο...

09.22.2017 14:09

Από 13.000 έως 14.000 οι επιλαχόντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών
Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα...

09.22.2017 13:27

Β. Κόκκαλης: «Ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα αγροτικά δάνεια»
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<