Μεγάλος σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Κω -Σημαντικά προβλήματα στο νησί

21-07-2017, 11:58
Μεγάλος σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Κω -Σημαντικά προβλήματα στο νησί

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής η Κως μετά από το σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:30, με απολογισμό δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση αλλά εκτός κινδύνου.

Τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για νεαρά άτομα Τουρκικής και Σουδικής υπηκοότητας, 39 και 27 ετών αντίστοιχα.

Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος

Συνολικά τέσσερις από τους τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας έχει ακρωτηριαστεί, μεταφέρθηκαναπό την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. 

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ΄ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι.

Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.






Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι της Κω. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα του εσωτερικού λιμανιού.

Kανονικά θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Κω, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που έχει μεταβεί στο νησί.





Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε στο ρ/σ «Πρακτορείο» πως «η κανονικότητα στο νησί αποκαθίσταται πλήρως».

«Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει. Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο» είπε, προσθέτοντας: «Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ίδιο ρ/σ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η ομάδα των ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δε χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι».

«Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» σημείωσε ο κ. Καπάκης προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων που έχουν υποστεί ρηγματώσεις ή ζημιές.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Κω ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι δύτες εξετάζουν τις ζημιές που έχει υποστεί, ενώ αντίστοιχο έλεγχο θα κάνει και άλλο κλιμάκιο, με στόχο «πολύ γρήγορα τουλάχιστον ένα μέρος του λιμανιού να δοθεί στη λειτουργία», ενώ σημείωσε ότι «το αεροδρόμιο θα λειτουργεί κανονικά».

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός, συνεργεία μηχανικών βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της πόλης αλλά και σε ολόκληρο το νησί προκειμένου να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτήρια τα οποία έχουν πληγεί από τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Γλυνό και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτήρια λιθοδομών και τα νέα κτήρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.





Στην Κω κυβερνητικό κλιμάκιο

Mε αεροσκάφος C-130 έφθασαν τα ξημερώματα στο νησί ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στην Κω είναι και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Δύο πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι

Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. 

Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Ούτε το Blue Star Paros μπόρεσε να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.


 



Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<