Ρέτσος: Η Β.Ελλάδα να επενδύσει στον αγροδιατροφικό τομέα και το πολιτιστικό της απόθεμα

12-07-2017, 15:15
Ρέτσος: Η Β.Ελλάδα να επενδύσει στον αγροδιατροφικό τομέα και το πολιτιστικό της απόθεμα

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντική τουριστική περιοχή, αλλά άλλης ταχύτητας, κομμάτι αυτής που λέμε άλλης Ελλάδας, με εξαίρεση τη Χαλκιδική, η οποία αποτελεί από μόνη της σημαντικό προορισμό όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.λπ.», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας με τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς και μέλη του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Η υπόλοιπη περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς εξαρτάτο κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος πέφτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ, συγχρόνως, ο εισερχόμενος τουρισμός -κυρίως από τα Βαλκάνια- δεν είναι της ίδιας αγοραστικής δύναμης με τη δυτική Ευρώπη», πρόσθεσε. Ωστόσο, το γεγονός της αύξησης της επισκεψιμότητας, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «είναι από μόνο του θετικό στοιχείο, καθώς την ίδια ώρα η περιοχή διαθέτει ανεπτυγμένο αγροδιατροφικό τομέα και πολιτιστικό απόθεμα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν».

Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις με τους φορείς και επαγγελματίες, ειδικά η Θεσσαλονίκη, τόσο σε επίπεδο city break, όσο και σε επίπεδο MICE (συνεδριακός τουρισμός), αξιοποιώντας την πολιτιστική και πολυπολιτισμική κληρονομιά της, τη γαστρονομία, τις υποδομές και την προσβασιμότητα, έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό προορισμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε πύλη για τις αναδυόμενες αγορές της Εγγύς και Άπω Ανατολής.

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και της κυβέρνησης, αλλά επισήμανε ορισμένα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος: Την υπερφορολόγηση, την κατάργηση των εκπτώσεων των νησιών και του φόρου διαμονής, ο οποίος θα επιβληθεί από 1/1/2018. «Αυτές οι επιβαρύνσεις στερούν από ανταγωνιστικότητα το τουριστικό προϊόν μας», σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Αναφορικά με τις αφίξεις, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, υπάρχει μία οριακή αυξητική τάση σε σχέση με πέρυσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, ενώ παραμένει ζητούμενο η αύξηση των εσόδων.
Στόχος της εν λόγω σύσκεψης ήταν να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τον πέμπτο σταθμό, μέχρι στιγμής, σειράς συναντήσεων που εγκαινίασε η νέα διοίκηση του ΣΕΤΕ (όπως προέκυψε από τις εκλογές της 18ης Μαΐου), προκειμένου να αφουγκραστεί τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του Συνδέσμου ανά την Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας και η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.12.2018 15:50

Από 15 Οκτωβρίου οι αιτήσεις από πολύτεκνες αγρότισσες για το επίδομα 1.000 ευρώ
Η υποβολή των αιτήσεων από τις δικαιούχους αγρότισσες γίνεται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.

10.12.2018 15:47

Διευκρινήσεις και παραδείγματα για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών σε νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ
Επισημαίνεται από τον Οργανισμό ότι ήδη έχει υλοποιηθεί η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2017 για ασφαλισμένους με μία ή...

10.12.2018 15:40

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 3,6% του δείκτη τιμών εισροών στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Αύγουστο
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2018, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2018, παρουσίασε μείωση 1,7%.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<