Κουντούρα Χανίων: Συνεργασίες για την προώθηση των κηπευτικών

11-02-2013, 12:38
Κουντούρα Χανίων: Συνεργασίες για την προώθηση των κηπευτικών

ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ

Με ετήσια παραγωγή κηπευτικών που φτάνει τους 5.000 τόνους, οι 110 παραγωγοί από την Κουντούρα Χανίων, συντόνισαν τη δράση τους και ίδρυσαν την πρώτη ομάδα παραγωγών που κατάφερε να πιστοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Φέτος, την ώρα που η εσωτερική κατανάλωση κηπευτικών έχει πέσει στο 50%, δηλώνουν ‘‘παρών’’ στις διεθνείς αγορές και επιδιώκουν, μέσα από συνεργασίες και με άλλες ομάδες, να ανεβάσουν τα προϊόντα τους στη θέση που τους αξίζει.

«Ενώ τα προηγούμενα χρόνια πηγαίναμε πάρα πολύ καλά, τώρα πια τα βγάζουμε πέρα δύσκολα. Δυστυχώς μας έχει πάρει η μπάλα κι εμάς. Η εσωτερική κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα, γι’ αυτό ό,τι κάνουμε μόνο στο εξωτερικό» δηλώνει ο κ. Μανώλης Δαράκης, πρόεδρος στην Ομάδα Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας και προσθέτει ότι το εμπορικό ενδιαφέρον από τις χώρες του εξωτερικού είναι τεράστιο.

Οι ξένοι ζητούν εγγυήσεις

Παρόλο όμως που τα επίπεδα των εξαγωγών είναι ικανοποιητικά, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να «απογειώσουν» την περιοχή και τα προϊόντα της. «Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε όλες τις προδιαγραφές για να προχωρήσουμε σε συμφωνίες: τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, τους γεωπόνους που πραγματοποιούν διαρκείς ελέγχους και παρέχουν τεχνογνωσία στους παραγωγούς και ένα σύστημα πάρα πολύ οργανωμένο» τονίζει ο κ. Δαράκης.

Ωστόσο, πέρα από την ποιότητα, οι αγορές ζητούν και μεγάλες ποσότητες, σταθερή ροή, αλλά και ποικιλία οπωροκηπευτικών προϊόντων. «Για να τα πετύχουμε, πρέπει να αλλάξουν πολλά» επισημαίνει ο κ. Δαράκης, εξηγώντας ότι για να προσεγγίσει μεγάλους πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό «ο συνεταιρισμός κατάφερε και άλλαξε τις καλλιέργειες. Πριν δέκα χρόνια, οι παραγωγοί της περιοχής παρήγαγαν κατά 95% ντομάτα, ποσοστό που τώρα έχει πέσει στο 40%. Έχουμε βάλει και άλλα είδη κηπευτικών, όπως αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα και κολοκύθι. Έτσι, ο πελάτης μπορεί να βρει από ’μας όλα τα προϊόντα, χωρίς να ψάχνει και για άλλους προμηθευτές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Μονόδρομος οι συνεργασίες

Το θέμα της ποσότητας, ωστόσο, φαίνεται να παραμένει σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο της σύναψης συμφωνιών με μεγάλους πελάτες του εξωτερικού. Όπως εξηγεί ο κ. Δαράκης, κάποιοι επιχειρηματίες απέσυραν το ενδιαφέρον τους επειδή ο συνεταιρισμός δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει τις τεράστιες ποσότητες κηπευτικών που ζητούσαν.

«Από την αρχή επιδιώκαμε διαρκώς συνεργασίες και με άλλες ομάδες παραγωγών από άλλες περιοχές της Κρήτης. Τώρα έχουμε καταφέρει να συντονίσουμε τη δράση μας με έξι ομάδες παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή και κατεβαίνουμε από κοινού στις εκθέσεις. Έχουμε πάει μαζί σε όλο τον κόσμο. Αυτό πολλαπλασιάζει τη δυνατότητά μας. Το ίδιο είναι οι 5.000 τόνοι με τους 20.000;» επισημαίνει ο κ. Δαράκης.

Μ. Δαράκης: «Δεν περιμένουμε από το κράτος»

Στην ερώτηση τί είδους ενέργειες περιμένει να δει από την Πολιτεία το επόμενο διάστημα, ο κ. Δαράκης είναι απόλυτος: «Εμείς αναλαμβάνουμε δράση μόνοι μας, δεν καθόμαστε να περιμένουμε από κανένα. Διαρκώς επιδιώκουμε συνεργασίες και επεκτείνουμε το πεδίο της δράσης μας. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς και αξιόπιστοι» τονίζει.

Στροφή στα βιολογικά

Για τους παραγωγούς της Κουντούρας, η στροφή σε αποκλειστικά βιολογικές καλλιέργειες είναι επιβεβλημένη, για να ξεχωρίσει η τοπική παραγωγή. «Τα προϊόντα μας είναι ανώτερης ποιότητας, καθώς λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου λιπάσματα και χημικά. Σε αυτό πρέπει να πατήσουμε για να γίνουμε ανταγωνιστικοί» εξηγεί ο κ. Δαράκης.

Ήδη, στην περιοχή έχουν ξεκινήσει σε ορισμένη κλίμακα να καλλιεργούνται κηπευτικά με βιολογικές μεθόδους και μέχρι στιγμής το εγχείρημα πάει πολύ καλά.   

Ανάγκη για συμμετοχή

Η περιοχή της Κουντούρας, στη Νότια Κρήτη, είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου καλυμμένη από θερμοκήπια. Ωστόσο, τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν μόνο τα 500 από τα 1.600 στρέμματα κηπευτικών.

«Το ζητούμενο είναι να καταλάβει ο παραγωγός ότι το μέλλον του περνάει μέσα από τις ομάδες παραγωγών. Δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με τους παλιούς συνεταιρισμούς, ούτε με τις ενώσεις. Η δική μας δράση ξεκινάει από τον παραγωγό και καταλήγει στον παραγωγό. Προσπαθούμε να πάρουμε καλύτερες τιμές, να καταργήσουμε τους μεσάζοντες. Παρακρατούμε μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό για να συντηρήσουμε τον εξοπλισμό και να πληρώσουμε το προσωπικό μας. Όλο το Δ.Σ. είμαστε οι ίδιοι αγρότες και παραγωγοί και ενδιαφερόμαστε για το προϊόν μας, αλλά και τους συναδέλφους μας» επισημαίνει ο κ. Δαράκης.

«Γενικά, σε επίπεδο Ε.Ε. οι ομάδες παραγωγών και γενικότερα οι συνεργασίες για τον πρωτογενή τομέα ευνοούνται και χρηματοδοτούνται μέσω προγραμμάτων. Πρέπει να συνεννοηθούμε και να συντονίσουμε τη δράση μας για να καταφέρουμε να επωφεληθούμε κι εμείς από αυτά» τονίζει.

Στη Δυτική Κρήτη, το παράδειγμα της Κουντούρας έχουν ακολουθήσει και άλλοι παραγωγοί, στον Πλάτανο, στα Φαλάσαρνα και στο Λαφονήσι. Οι ομάδες αυτές βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ τους, καθώς όπως λένε, έχουν πλέον καταλάβει ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή εποχή.

Το προφίλ του Συνεταιρισμού

Η Ομάδα Παραγωγών Κουντούρας ιδρύθηκε το 2000 ως πρωτοβάθμια Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση. Έδρα του συνεταιρισμού είναι η Κουντούρα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, 7,2 χιλιόμετρα δυτικά της Παλαιόχωρας και 81 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων. Σήμερα τα μέλη της Ομάδας καλλιεργούν περίπου 500 στρέμματα σε σύνολο 1.600 στρεμμάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Κουντούρας.

Η παραγωγή των μελών της ομάδας αφορά αποκλειστικά την καλλιέργεια κηπευτικών υπό κάλυψη, δηλαδή σε θερμοκήπια. Το σύνολο της παραγωγής γίνεται στο πλαίσιο Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης που πληροί τις διατάξεις των προτύπων ποιότητας Agro 2.1 & Agro 2.2., ενώ συμπληρωματικά η ομάδα είναι πιστοποιημένη και με GlobalGAP. Διαθέτει ιδιόκτητο πιστοποιημένο με ISO συσκευαστήριο 1.000 τ.μ., ενώ οι εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα παραλαβής, διαλογής, συσκευασίας, και συντήρησης των κηπευτικών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.18.2019 16:59

Τα κριτήρια για τη χορήγηση συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας
Αναλυτικά οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

07.17.2019 20:11

Ποιες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας μετά από τις πλημμύρες
Για περιοχές της Λάρισας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ροδόπης και της Ξάνθης μετά από την έντονη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.

07.17.2019 19:19

Προ των πυλών νέες αυξήσεις τα τιμολόγια της ΔΕΗ;
«Εάν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων» το μήνυμα που βγήκε την Τετάρτη...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<