Έρχεται «τσουνάμι» από φόρους, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς

06-07-2017, 11:52
Έρχεται «τσουνάμι» από φόρους, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς

Του Αλέξη Ρωμανού

Τα χειρότερα είναι μπροστά για την ελληνική κοινωνία, η οποία τους επόμενους μήνες καλείται να επωμισθεί το βάρος μίας σειράς από μεγάλες ανατροπές σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, οι οποίες απορρέουν αφενός από τη συμφωνία, που "κλείδωσε" στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και αφετέρου από τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την τρίτη αξιολόγηση του ερχόμενου φθινοπώρου.

Εκτός από τη φοροκαταιγίδα των 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, όπως έγραφε και χθες το "Χ", αναμένεται "τσουνάμι" τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων για όσους χρωστούν στην εφορία.

Μάλιστα, οι ρυθμοί των κατασχέσεων έχουν πλέον επιταχυνθεί ραγδαίως, φτάνοντας τις 1.000 την ημέρα για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ από τη αρχή τους έτους έφταναν τις 730 σε καθημερινή βάση, την ώρα που ο συνδυασμός δηλώσεων και ΕΝΦΙΑ "πνίγουν" πολλούς φορολογούμενους και οδηγούν στην απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά. 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, "άγγιξαν" τα 4,75 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, ενώ η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες με τους φόρους, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, να πέφτουν βροχή. 

Σημειώνεται πως από τις αρχές τους 2017 έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο (1.093 κάθε εργάσιμη ημέρα). Οι οφειλέτες, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις, έφτασαν ήδη τους 930.160, ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 1.619.875 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Στο μεταξύ, οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη από τις τράπεζες, αλλά και το δημόσιο, καθώς αυτός ο εφιάλτης-και μάλιστα δίχως προστασία για την πρώτη κατοικία-χτυπά την πόρτα χιλιάδων ιδιοκτητών. 

Ακόμη και για χρέη μόλις των 2.500 ευρώ οι οφειλέτες θα κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους σε ένα "τσουνάμι" πλειστηριασμών, το οποίο αναμένεται να "φουντώσει" τις επόμενες ημέρες και να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οικίες θα βγαίνουν στο σφυρί με διαδικασίες εξπρές.

Στην "καυτή" λίστα, που βρίσκεται στα Ειρηνοδικεία και η οποία αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κάθε κατηγορίας ακινήτων για οφειλές δανειοληπτών προς τις τράπεζες, αλλά και για οφειλές μεταξύ ιδιωτών.

Πρόκειται για 3.500 περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίοι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, τους επόμενους μήνες θα εκτοξευτούν και θα ξεπεράσουν τις 20.000, καθώς οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα, έτσι ώστε να πιάσουν τους στόχους της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Η κωλυσιεργία πλήττει την οικονομία

Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις έχουν στοιχίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία. Πριν από λίγους μήνες ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 τοποθετούνταν από την κυβέρνηση στο 2,7% και από την Τράπεζα της Ελλάδος σε παρεμφερή επίπεδα. Μετά τη μνημειώδη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών πρώτο κατέβασε τον πήχη στο 1,8% και τώρα και η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψή της στο 1,6%.

Προκειμένου να ξεκολλήσει με τρόπο βιώσιμο η ελληνική οικονομία από την ύφεση, θεωρείται απαραίτητη η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Οπως προκύπτει από ειδική ανάλυση, η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση της ΤτΕ, σήμερα υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές.

Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.25.2018 15:29

Έως τις 11 Ιουνίου οι αιτήσεις για την Αγροτική Εστία
Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

05.25.2018 15:22

Τον Ιούνιο αιτήσεις γεωπόνων στο νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ
Γεωπόνοι και δασολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωφελούς απασχόλησης,...

05.25.2018 15:19

Έως 5 Ιουλίου η πρώτη οριστικοποίηση αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης
H καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία νέων υποβολών παραμένει η 5η Ιουνίου 2018.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<