Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ): Ενισχύθηκε το «μαξιλάρι» από τις πρόσφατα deals, καμία ανησυχία για τα stress tests

04-07-2017, 11:56
Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ): Ενισχύθηκε το «μαξιλάρι» από τις πρόσφατα deals, καμία ανησυχία για τα stress tests

Ήσυχος για τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ δηλώνει ο CEO της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επικαλούμενος το σημαντικό «μαξιλάρι», που έχει εξασφαλίσει η Τράπεζα από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Finansbank, της NBGI, της Αστήρ Παλάς, της UBB, των δραστηριοτήτων στη Ν. Αφρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραπάνω ενέργειες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ κοντά στο 18%.

«Αυτό παρέχει στην Εθνική ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ενόψει του επόμενου γύρου των πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ του χρόνου», είπε στο Reuters, σημειώνοντας πως «οπωσδήποτε δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για τον όμιλο».

Όπως τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Τράπεζα θα πουλήσει περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca», δήλωσε. «Η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, θα είναι θετική κεφαλαιακά και θα ωφελήσει τη ρευστότητα», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Credit Suisse συμβουλεύει τον όμιλο για την πώληση.

Ο αγοραστής της θυγατρικής στη Ρουμανία, η οποία διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων, θα αποπληρώσει επίσης δάνειο ύψους 550 εκατ. ευρώ που πήρε η Banca Romaneasca από την Εθνική, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα.

Πέραν της Romaneasca, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε πως η ΕΤΕ θα πουλήσει μικρότερες δραστηριότητες στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Πάνω από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Οι δραστηριότητες αυτές αντιστοιχούν σε πολύ μικρό κομμάτι των δεσμεύσεων του σχεδίου», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες πώλησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,58%, μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, θα επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά της προκειμένου να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας «από την κινούμενη άμμο της ύφεσης, προς την ανάπτυξη».

«Δεν δημιουργούν οι τράπεζες ανάπτυξη, αλλά οι επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης. Έχουμε τη ρευστότητα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, εκτιμώντας πως η πιστωτική ανάπτυξη θα επαναληφθεί καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Είπε πως η πρόκληση για την ΕΤΕ θα είναι να αντικαταστήσει την απώλεια εσόδων από την αποεπένδυση με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αν και η καταβολή χαμηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και η αντικατάσταση της ακριβής χρηματοδότησης με φθηνότερες πηγές, έχουν αντισταθμίσει εν μέρει τα έσοδα από την Finansbank.

Ο όμιλος έχει μειώσει τον δανεισμό της από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ και περιμένει το ποσό αυτό να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος.

«Βρισκόμαστε σε τροχιά που θα εξαλείψει τη χρηματοδότηση από τον ELA κάποια στιγμή το 2018», επισήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης. «Είμαστε επίσης αισιόδοξοι πως θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση των NPEs».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<