Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ): Ενισχύθηκε το «μαξιλάρι» από τις πρόσφατα deals, καμία ανησυχία για τα stress tests

04-07-2017, 11:56
Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ): Ενισχύθηκε το «μαξιλάρι» από τις πρόσφατα deals, καμία ανησυχία για τα stress tests

Ήσυχος για τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ δηλώνει ο CEO της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επικαλούμενος το σημαντικό «μαξιλάρι», που έχει εξασφαλίσει η Τράπεζα από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Finansbank, της NBGI, της Αστήρ Παλάς, της UBB, των δραστηριοτήτων στη Ν. Αφρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραπάνω ενέργειες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ κοντά στο 18%.

«Αυτό παρέχει στην Εθνική ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ενόψει του επόμενου γύρου των πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ του χρόνου», είπε στο Reuters, σημειώνοντας πως «οπωσδήποτε δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για τον όμιλο».

Όπως τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Τράπεζα θα πουλήσει περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca», δήλωσε. «Η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, θα είναι θετική κεφαλαιακά και θα ωφελήσει τη ρευστότητα», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Credit Suisse συμβουλεύει τον όμιλο για την πώληση.

Ο αγοραστής της θυγατρικής στη Ρουμανία, η οποία διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων, θα αποπληρώσει επίσης δάνειο ύψους 550 εκατ. ευρώ που πήρε η Banca Romaneasca από την Εθνική, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα.

Πέραν της Romaneasca, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε πως η ΕΤΕ θα πουλήσει μικρότερες δραστηριότητες στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Πάνω από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Οι δραστηριότητες αυτές αντιστοιχούν σε πολύ μικρό κομμάτι των δεσμεύσεων του σχεδίου», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες πώλησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,58%, μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, θα επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά της προκειμένου να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας «από την κινούμενη άμμο της ύφεσης, προς την ανάπτυξη».

«Δεν δημιουργούν οι τράπεζες ανάπτυξη, αλλά οι επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης. Έχουμε τη ρευστότητα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, εκτιμώντας πως η πιστωτική ανάπτυξη θα επαναληφθεί καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Είπε πως η πρόκληση για την ΕΤΕ θα είναι να αντικαταστήσει την απώλεια εσόδων από την αποεπένδυση με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αν και η καταβολή χαμηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και η αντικατάσταση της ακριβής χρηματοδότησης με φθηνότερες πηγές, έχουν αντισταθμίσει εν μέρει τα έσοδα από την Finansbank.

Ο όμιλος έχει μειώσει τον δανεισμό της από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ και περιμένει το ποσό αυτό να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος.

«Βρισκόμαστε σε τροχιά που θα εξαλείψει τη χρηματοδότηση από τον ELA κάποια στιγμή το 2018», επισήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης. «Είμαστε επίσης αισιόδοξοι πως θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση των NPEs».

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.23.2018 14:31

Αποστόλου: Το 2018 θα είναι το έτος της καινοτομίας για τον ελληνικό αγροτικό τομέα
Ποιες είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης προς τους παραγωγούς.

01.23.2018 13:45

Τον Μάιο πέφτουν «βόμβες» σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18%...

01.23.2018 13:41

Σε κλοιό... ψύχους η χώρα την Τρίτη
Το αισθητό κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για σήμερα, Τρίτη, με τα φαινόμενα να συνοδεύονται από βροχές και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<