Νέες στρατηγικές για το φιστίκι Αιγίνης

05-12-2012, 17:56
Νέες στρατηγικές για το φιστίκι Αιγίνης

Ένα από τα οκτώ ελληνικά έργα τα οποία εγκρίθηκαν το 2012 προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον LIFE+ είναι το έργο LIFE 11 με τίτλο «Αειφόρες στρατηγικές για τη βελτίωση εντατικά καλλιεργούμενων εδαφών: το παράδειγμα της καλλιέργειας του κελυφωτού φιστικιού, συνολικού προϋπολογισμού 1.019.009 ευρώ.

Την επιστημονική και τεχνική επίβλεψη του έργου έχει το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας με υπεύθυνο τον Δρα Απόστολο Σαρρή καιτο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Κομνίτσα.

Η ιδέα για την υποβολή προς χρηματοδότηση του έργου αυτού προέκυψε από τη μακροχρόνια συνεργασία του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών με τους φυστικοπαραγωγούς της Αίγινας και άλλων περιοχών.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι η ανάπτυξη αειφόρων-ολοκληρωμένων πρακτικών καλλιέργειας του κελυφωτού φιστικιού, με περιοχή εφαρμογής για τις ανάγκες του έργου την Αίγινα, με σκοπό την παραγωγή πιο ποιοτικών προϊόντων, την προστασία και βελτίωση του εδάφους, την ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, την ανακύκλωση των παραγόμενων αποβλήτων (κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση), την ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και τον περιορισμό της παρουσίας των αφλατοξινών.

Το έργο προβλέπει επίσης ένα ιδιαίτερο καινοτόμο σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συμβουλευτικού δικτύου για τους παραγωγούς φιστικιού με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Το δίκτυο θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφερειακής Ενότητας Νήσων-Περιφέρεια Αττικής, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας και τον Αγροτικό Σύλλογο Επαρχίας Αίγινας, ενώ σε επόμενο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών του δικτύου, θα προσκληθούν αντίστοιχοι φορείς απ’ όλη την Ελλάδα να το χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από αυτό.

Σε επιστημονικό επίπεδο, οι παραγωγοί θα μπορούν, μέσω του δικτύου, να συνεισφέρουν στη συνεχή συλλογή δεδομένων που θα αφορούν κυρίως στην ποιότητα του εδάφους και του νερού στις περιοχές καλλιέργειας, τη διατήρηση της ποιότητας των οποίων η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ως πρωτεύουσας σημασίας. Τα δεδομένα αυτά, αρχικά θα συλλέγονται από τους επιστημονικούς φορείς που συμμετέχουν στο έργο, ενώ στη συνέχεια από τις τοπικές/περιφερειακές Αρχές, θα συνδράμουν στο συνεχή έλεγχο της ποιότητας εδάφους/νερού αλλά και στον άμεσο προσδιορισμό προβλημάτων, τα οποία με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και σωστά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.23.2019 16:32

Συνάντηση Κόκκαλη με παραγωγούς καλλιέργειας αμυγδάλου από τη Μαγνησία και τη Λάρισα
Τι ειπώθηκε στις επαφές που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

04.11.2019 14:35

Ανακαλούνται όλες οι παρτίδες Ponstan σε σιρόπι
Τι αναφέρει ο ΕΟΦ σε σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες.

04.10.2019 17:24

Γλυτώσαμε την επιβολή αμερικανικών δασμών στη Φέτα
Την ικανοποίηση για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξέφρασε ο Σταύρος Αραχωβίτης

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<