Στον αέρα ο νέος ΟΣΔΕ

10-02-2013, 10:32
Στον αέρα ο νέος ΟΣΔΕ

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
(filippidis@paragogi.net)
 
Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεών του, όπως αυτές αναφέρονται στο πόρισμα της επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος ο υπουργός, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση πολλών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας,
 
 
Στον αέρα βρίσκεται ο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των Επιδοτήσεων) και, κατά συνέπεια, η ομαλή καταβολή των φετινών αγροτικών επιδοτήσεων. Οι περισσότερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που καλούνται να καταχωρίσουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών βρίσκονται πρακτικά αδρανοποιημένες λόγω της αδυναμίας εφαρμογής του νόμου 4015/2011 περί συγχωνεύσεων των συνεταιρισμών, αλλά και στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προώθηση των απαραίτητων τροπολογιών.
 
 
Τον κώδωνα του κινδύνου από τις συνέπειες εφαρμογής του εν λόγω νόμου είχε κρούσει πρώτος ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) Αθανάσιος Καπρέλης, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του από τον οργανισμό τόνιζε ότι ο νέος ΟΣΔΕ μπορεί να είναι έτοιμος, ωστόσο εκτιμούσε ότι και φέτος θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς οι Ενώσεις, λόγω του νόμου 4015/2011, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λειτουργία τους.
 
 
Η «καυτή πατάτα» των φετινών επιδοτήσεων έχει αφεθεί στα χέρια της νέας ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τον Γρηγόρη Αποστολάκο, ο οποίος αναζητά ήδη τη χρυσή τομή, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου. Εναλλακτικά, η προηγούμενη διοίκηση είχε προωθήσει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υποβολής των αιτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης από τους αγρότες μέσω ίντερνετ, ενώ στα σπάργανα βρισκόταν και η συμμετοχή κατά τόπους γεωπόνων-μελετητών στο νέο σύστημα.
 
 
Παράλληλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου στελέχη του οργανισμού θα παρουσιάζουν τις δυνατότητες του συστήματος καταχώρισης των αιτήσεων και θα δίνουν πρακτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπληρώνονται τα πεδία. Ωστόσο, όλες οι παραπάνω λύσεις δεν αναμένεται να αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα από την πρώτη χρονιά, με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε θεσμικό επίπεδο να καθίσταται περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ. Μάλιστα, οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεών του, όπως αυτές αναφέρονται στο πόρισμα της επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος ο υπουργός, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση πολλών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες αδυνατούν να βρουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, καθώς παραμένει στον αέρα η νομική μορφή με την οποία θα δανειοδοτηθούν.
 

Το αλαλούμ
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και των αντιφάσεων που περιέχει το εν λόγω νομοθέτημα, είναι η επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νεμέας Γιώργος Γεωργούσης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στην εφαρμογή του νόμου δείχνουν ξεκάθαρα πως είναι ένα συνονθύλευμα ασαφειών που φτιάχτηκε με ανεκδιήγητη προχειρότητα περισσότερο για να παιδέψει παρά για να βοηθήσει τους συνεταιρισμούς. Στην επιστολή κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι συνεταιρισμοί που θα εφαρμόσουν το νόμο, «όπως φορολογικά όσο και σχετικά με τη μεταγραφή των ακινήτων τους, αφού, κατά την άποψή μας, οι μεταγραφές των ακινήτων απαιτούν τίτλους μεταγραφής. Η μετατροπή του άρθρου 19 δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τη μεταβολή της νομικής μορφής του νομικού προσώπου, όπως ισχύει για τις μετατροπές των εταιρειών του εμπορικού νόμου και των προσωπικών εταιρειών, αλλά προϋποθέτει συγχώνευση όλων των νομικών προσώπων και δημιουργία νέου». Στο ίδιο άρθρο, συνεχίζει η επιστολή, «στην παρ. 4 εδαφ α) αναφέρεται ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ που μετατρέπονται συνιστούν οικονομικό σύνολο κατά την έννοια του άρθρου 483 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αποκλείεται αυτούσια διανομή. Η διάταξη είναι ακατανόητη και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε τι εξυπηρετεί. Απεναντίας, θεωρούμε ότι δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στη διαδικασία συγχωνεύσεως».
 
 
Η επιστολή καταλήγει: «Με τις προαναφερόμενες διαδικασίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις και μετατροπές. Επίσης, αδυνατούμε να δώσουμε απάντηση σε ερώτημα των μελών μας πώς θα μετατραπεί μια Ένωση διά της συγχωνεύσεως των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μελών της, όταν μέλη της είναι και δασικοί και αμιγώς αγροτικοί συνεταιρισμοί. Άποψή μας είναι ότι το θέμα πρέπει να λυθεί νομοθετικά. Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει αβίαστα η πραγματική δυσκολία, η οποία υφίσταται για την υλοποίηση των διατάξεων του νόμου αυτού».
 
 

Η επιτροπή «σοφών»
Εντύπωση και αντιδράσεις προκαλεί το τελευταίο διάστημα το γεγονός της μη δημοσιοποίησης από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της έκθεσης που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή, η οποία είχε οριστεί από τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, προκειμένου να μελετήσει το νόμο και να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωσή του.
 
 
Η εν λόγω επιτροπή είχε αναλάβει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου ο νόμος να γίνει λειτουργικός, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει –άγνωστο γιατί– στα συρτάρια του υπουργείου. Μεταξύ των προτάσεων που διέρρευσαν και τις οποίες –και πάλι άγνωστο γιατί– το υπουργείο δεν έχει υιοθετήσει είναι οι εξής:
-Κατάργηση από το νομοθέτημα των διατάξεων που αναφέρονται στις Ομάδες Παραγωγών και στις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). Για τις μεν πρώτες υπάρχει επαρκές εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο, για δε τις δεύτερες πρέπει να ισχύσει η διάταξη του άρθρου 32 του ν. 2810/2000, η οποία αποδίδει την έννοια του νομικού αυτού μορφώματος, αλλά και την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο θεσπίζεται.
 
 
-Διατήρηση δύο βαθμών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
 
 
-Δύο ή περισσότεροι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.) μπορεί να συνιστούν Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.), η οποία έχει ως σκοπό την ενίσχυση, τη διεύρυνση και το συντονισμό των δραστηριοτήτων των μελών της.
 
 
-Κατάργηση των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, διατήρηση της χρηματοδότησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και έλεγχός της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<