Η... μαγική εικόνα Τσίπρα για ενέργεια, υδρογονάνθρακες και δασικούς χάρτες

24-05-2017, 12:51
Η... μαγική εικόνα Τσίπρα για ενέργεια, υδρογονάνθρακες και δασικούς χάρτες

Μία… μαγική εικόνα παρουσίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κυβερνητικά σχέδια σχετικά, που ήδη υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν, σχετικά με τον κλάδο της ενέργειας, τα συμβόλαια για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις σε κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες, κατά την σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμεκακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.

Σχετικά με τον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου, ο πρωθυπουργός είπε ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς ο αγωγός ΤΑΠ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, προχωρά η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη και επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλά μέρη της χώρας.

Σε διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο, προχωρούν έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med με το Ισραήλ, ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο κάθετος άξονας AGB, η ηλεκτρική διασύνδεση των δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω της Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων, «που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα».

«Πέφτουν» υπογραφές στους υδρογονάνθρακες

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως άμεσα υπογράφονται συμβόλαια με εταιρείες για την εκμετάλλευση δύο χερσαίων και ενός θαλασσίου οικοπέδου και ταυτόχρονα προχωρούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση παλιών και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε στο Ιόνιο, είτε νότια και δυτικά της Κρήτης, μετά το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε πως αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ασφαλές για τους εργαζόμενους.

Επεσήμανε δε ότι με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, διαμορφώνονται συνθήκες ώστε να παράγουν ενέργεια ανανεώσιμης μορφής πολίτες και κοινότητες, «ώστε να μπορεί για παράδειγμα ένας αγρότης να έχει μονάδα παραγωγής ενέργειας και να συμψηφίζει το κόστος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου βρίσκεται ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για δημόσια κτήρια και μεταφορές μέχρι τον Σεπτέμβριο, είπε.

Σχετικά με το περιβάλλον, δήλωσε πως προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και η Συμφωνία του Παρισιού. «'Εχουμε καλύψει σημαντικό δρόμο για τους στόχους του 2020», υπογράμμισε.

Επί «τάπητος» οι μεταρρυθμίσεις σε Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες

«Με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης. Ξεκινάμε την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο. Άλλη μια μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το Κτηματολόγιο, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020», είπε.

«Σε περιοχές υποβαθμισμένες από απόβλητα και άλλες μορφές ρύπανσης, προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων», συμπλήρωσε.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

06.12.2019 14:08

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Αύξηση ή κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου λένε στο ΥΠΕΝ
Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά από το όριο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

06.12.2019 10:43

Νηρέα-Σελόντα: Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για τα προς πώληση assets
Στους τρεις ανέρχονται οι «μνηστήρες», που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<