ΔΗΣΥ: 12 προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα

22-05-2017, 16:30
ΔΗΣΥ: 12 προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα

 Δώδεκα προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση του παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και παραγωγούς, στη διάρκεια της περιοδείας της στο νομό Ημαθίας."Περιοχές όπως η Βέροια και η Νάουσα και συνολικά ο νομός Ημαθίας έχουν ξεχωριστή γεωργική παράδοση και πρωταγωνιστούν τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και μεταποίησης και εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στη Βόρεια Ελλάδα", είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: "Σε περιοχές όπου πρωτοστατούν οι ομάδες παραγωγών μαζί με ιδιώτες επιχειρηματίες με τις πιο σημαντικές εξαγωγικές δραστηριότητες καταθέτουμε για συζήτηση τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα".Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:


1η : Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προώθηση νέων συλλογικών δομών για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων κόστους και μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεων. Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων και εισροών, που πρώτοι εμείς ζητήσαμε, πρέπει να γίνει άμεσα έναρξη της επιστροφής 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικές παραγωγικές εκμεταλλεύσεις και να καταργηθεί άμεσα και ο αντιπαραγωγικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.


2η : Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.


3η : Να καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ως μέσο ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής αλλά και διευκόλυνσης των αγροτών για την καταγραφή στα έξοδα της αμοιβής εργασίας τρίτων.


4η : Τη διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων, χωρίς τις οποίες δε μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή και την εφαρμογή ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.


5η : Την καθιέρωση αγροτικού Πετρελαίου για την μείωση του κόστους ενέργειας και του κόστους παραγωγής καθώς και την στήριξη επέκτασης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.

6η : Την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή σε νέους αγρότες και επιστήμονες, τη διαχείριση και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την στροφή σε ποιοτικά προϊόντα, την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, παράλληλα με την ουσιαστική εποπτεία της αγοράς για την προστασία από τις ελληνοποιήσεις γεωργικών προϊόντων και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά αγροτικών εφοδίων.

7η : Την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας με την άμεση προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ώστε να αξιοποιηθούν τα συνολικά 20 δις Euro για τον Ι και ΙΙ πυλώνα της ΚΑΠ για την χώρα που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό, τις γεωργικές συμβουλές και τα προγράμματα κάλυψης από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και των απότομων μεταβολών της αγοράς.

8η : Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία τω αγροτικών προϊόντων για να στηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία με την αναγκαία χρηματοδότηση.


9η : Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.


10η : Aναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στη αγορά, τα ποιοτικά προϊόντα και ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία για υποκατάσταση των εισαγωγών. Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδότησης.


11η : 'Αρση του αδιεξόδου στον ΕΛΓΑ με άμεση βελτίωση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων με θεσμοθέτηση χρήσης εγκεκριμένων ή διαπιστευμένων εξωτερικών γεωτεχνικών ελεγκτών.

12η : Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για απόκτηση εμπειρίας και στήριξη όλων των κοινωνικών υποδομών υγείας και παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της Ελληνίδας αγρότισσας.

Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για να βγούμε από την κρίση και γι αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει την επιτυχία του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας στην αγροτική οικονομία, την ελληνική ύπαιθρο και τους ίδιους τους αγρότες, είπε η κ. Γεννηματά και παρατήρησε: "Αυτά είναι πραγματικά αντίμετρα για ανάπτυξη τώρα, για παραγωγή πλούτου τώρα και όχι αντίμετρα για το 2019,2020. «Ζήσε Μάη μου». Οι μειώσεις της φορολογίας και των εισφορών που προτείνουμε δεν είναι φοροαπαλλαγές. Είναι για να μπορέσει να παράγει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος για να έχει έτσι εισόδημα και να βοηθήσει την χώρα και την οικονομία της".

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<