Η «Δραμοινογνωσία» ανοίγει τις πύλες της για 4η φορά

22-05-2017, 11:02
Η «Δραμοινογνωσία» ανοίγει τις πύλες της για 4η φορά

Ξεκίνησε από χθες, 21 Μαΐου, η «Δραμοινογνωσία 2017», μια έκθεση αφιερωμένη στο κρασί και στα μυστικά του.

Η έκθεση άρχισε με ένα αγώνα δρόμου 12 χλμ. που περνούσε μέσα από αμπελώνες, από τα συνολικά οχτώ οινοποιία που λειτουργούν στη Δράμα αλλά και τα κελάρια, όπου ωριμάζει ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι συνολικά 158 αθλητές - δρομείς που συμμετείχαν το πρωί της Κυριακής στο 1ο Drama Wine Trail είχαν τη μοναδική ευκαιρία να διασχίσουν κατάφυτες εκτάσεις γεμάτες από αμπέλια, να μυρίσουν στον αέρα τον μούστο που ζυμώνεται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των οινοποιείων και να δουν από κοντά ένα μοναδικής αισθητικής φυσικό περιβάλλον που ολοκληρώνει μια σχεδόν μυσταγωγική διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Η «Δραμοινογνωσία 2017» ξεκίνησε με πολύ δειλά βήματα χάρη στη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια των τοπικών οινοποιητικών μονάδων να προβάλουν και να στηρίξουν τα προϊόντα τους διαφημίζοντας το δραμινό κρασί εντός και εκτός Ελλάδας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τείνει να εξελιχθεί σε μια θεσμοθετημένη εκδήλωση για τους λάτρεις του καλού κρασιού, μια εκδήλωση που τιμά την οινική παράδοση της Δράμας.

Στη χθεσινοβραδινή εναρκτήρια εκδήλωση των διοργανωτών (Περιφέρεια Α.Μ. - Θ., Δήμος Δράμας, Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας), οι τοπικοί φορείς υπογράμμισαν ότι το δραμινό κρασί αναδεικνύει μια κουλτούρα αιώνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της περιοχής και της πλούσιας ιστορίας της. Το Μουσικό Σχολείο Δράμας χρωμάτισε μουσικά την ανοιξιάτικη βραδιά, ενώ οι δεκάδες προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ιδιαίτερα γευστικά κοκτέιλ με βάση το λευκό και το ροζέ κρασί.

Ένα τεράστιο μπουκάλι κρασί στην είσοδο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες τους μακραίωνους δεσμούς της ακριτικής περιοχής με το κρασί που ξεκινάει από τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Αυτός ο μασκοφόρος θεός της έκστασης και της γονιμότητας της γης, επέλεξε σύμφωνα με τη μυθολογία, μαζί με την πομπή του, την περιοχή αυτή ως αγαπημένο του καταφύγιο. Ο τόπος τον λάτρεψε όσο κανέναν, το μαρτυρούν το ιερό του θεού η Καλή Βρύση και τα δεκάδες δρώμενα την περίοδο των Θεοφανείων. Η λατρεία αυτή στο πέρασμα των χρόνων σφραγίστηκε με την τεράστια άνθηση της αμπελουργίας στη Δράμα.

Η κουλτούρα του τσίπουρου και των αμβίκων έφερε σταδιακά τη μεγάλη αναγέννηση που βιώνει τα τελευταία τριάντα χρόνια η Δράμα με τη λειτουργία μεγάλων οινοποιητικών μονάδων παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας κρασιά διεθνώς αναγνωρισμένα.

Αρωγός σε όλα αυτά ο προικισμένος τόπος. Το ηπειρωτικό κλίμα, οι ευεργετικοί άνεμοι, το αργιλοαμμώδες έδαφος, το χαμηλό υψόμετρο είναι κάποιες από τις ιδιότητες που εννοούν και συμβάλουν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των διάσημων ευρωπαϊκών και ελληνικών ποικιλιών.

Οι βασικές ποικιλίες που συνθέτουν το δραμινό αμπελώνα είναι: Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Trebbiano, Malvasia, Nebbiolo, Tempranillo ακόμα και Αγιωργίτικο. Στους αμπελώνες της Δράμας το Sauvignon Blanc δένει ιδανικά το Ασύρτικο για τα λευκά κρασιά, ενώ το Cabernet Sauvignon με το Merlot συνεργάζονται ιδανικά προσφέροντας ότι καλύτερο στα κόκκινα κρασιά.

Σύμφωνα με τους οινολόγους, τα κρασιά που παράγονται εδώ χαρακτηρίζονται από διαφορετική περιεκτικότητα ζαχάρων επομένως είναι ξηρά ή γλυκά κρασιά με φρέσκια προσωπικότητα ή παλαιωμένα ανάλογα με την παραμονή τους ή όχι σε δρύινα βαρέλια. Τα λευκά κρασιά διακρίνονται για τον φρουτώδη χαρακτήρα τους, τα ροζέ για την τριανταφυλλένια παρουσία τους, ενώ τα κόκκινα για τη στιβαρότητα και τη δυνατότητα βαθιάς παλαίωσης.

Οι δημιουργοί αυτών των κρασιών είναι οι οχτώ οινοποιητικές μονάδες και οι παραγωγοί τους (Κτήμα Γέννημα Ψυχής στην Αδριανή, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, στην Αδριανή, Κτήμα Μιχαηλίδη στον Άγιο Αθανάσιο, Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια, Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι, Κτήμα Χρήστου Κλωναρίδη στο Νεροφράκτη, Οινογένεσις στην Αδριανή και Niko Lazaridi στην Αγορά) που λειτουργούν στην περιοχή. Από τα οχτώ οινοποιεία τα έξι είναι επισκέψιμα και ανοιχτά στο κοινό. Όλα φιλόξενα με τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα προσδίδουν πλούσια πείρα σε ποικιλομορφία, παράδοση, τεχνολογία, ζεστασιά και ανώτερη οινική γεύση.

Στη μια εβδομάδα που θα διαρκέσει φέτος η «Δραμοινογνωσία 2017», από τις 21 έως και τις 28 Μαΐου 2017, οι επισκέπτες και οι λάτρεις του καλού κρασιού θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ιστορία και την προσφορά του κρασιού στην τοπική ανάπτυξη, να διασκεδάσουν στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από φορείς και ιδιώτες στο κέντρο της πόλης έχοντας πάντα το κρασί ως το βασικό κέρασμα.

Τέλος, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν δωρεάν σε όλα τα οινοποιεία της περιοχής βλέποντας από κοντά την πανάρχαια τέχνη της οινοποίησης, γνωρίζοντας όλες τις εκλεκτές ετικέτες μέσα από γευστικές δοκιμές και ενδιαφέρουσες μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στις οινοποιητικές μονάδες προσφέροντας ειδικές τιμές στην πώληση των κρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια της «Δραμοινογνωσίας 2017».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<