«Σφαγή» και στους ελεύθερους επαγγελματίες!

10-05-2017, 11:22
«Σφαγή» και στους ελεύθερους επαγγελματίες!

Έντρομοι, με συναισθήματα οργής και απόγνωσης, 1.400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες άκουσαν την υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου να ομολογεί κυνικά ότι στο τέταρτο Μνημόνιο συμφώνησε και νέες εξοντωτικές εισφορές.

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι κ.λπ.) καθώς και ο αγροτικός κόσμος της χώρας μαθαίνουν πλέον επίσημα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου συμφώνησε και νέες αυξήσεις “καπέλο” πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση τους εξαπατούσε συστηματικά, λέγοντας ότι κάποιοι θα πληρώνουν λιγότερο, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για όσους εξόντωνε.

Η παραδοχή περί νέων αυξήσεων φέρνει τα πάνω-κάτω, καθώς όλοι πλέον ανεξαιρέτως θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Αυτό ισοδυναμεί με όλεθρο, καθώς πρόκειται για αυξήσεις που θα επιβληθούν στις ήδη καταβαλλόμενες εξοντωτικές εισφορές, ύψους 38%.

Πρόκειται για αυξήσεις “καπέλο”, που επιβάλλονται λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών και θα αυξήσουν από 37% μέχρι και 61% τις ήδη υψηλές εισφορές που έφερε ο Νόμος Κατρούγκαλου.

Η νέα αυτή τραγική εξέλιξη ακυρώνει ακόμη μια διάταξη του ασφαλιστικού μορφώματος Κατρούγκαλου και ουσιαστικά το μετατρέπει σε “κουρελόχαρτο”».

Ένα από τα δεκάδες προαπαιτούμενα (prior actions) που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει τη β’ αξιολόγηση ορίζει ότι θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών: αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Για να μην υπάρξει απότομη επιβάρυνση των επιτηδευματιών, θα ισχύσει μεταβατικό καθεστώς για το 2018. 

Έτσι:

1) Το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών, με έκπτωση στο αποτέλεσμα που θα προκύπτει της τάξεως του 15%.

2) Από το 2019 και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως έκπτωση.

Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες παραδέχτηκε η υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα κατατεθεί στη Βουλή, η αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα προέλθει από τον νέο τρόπο υπολογισμού. Αντί οι εισφορές να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Με το αδιανόητο σκεπτικό, που προτάθηκε από τους δανειστές, έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση Τσίπρα και θα εφαρμοστεί από το 2018 προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων, περίπου 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα έχουν επιβάρυνση στις εισφορές τους μέχρι και 110 ευρώ κάθε μήνα!

Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις ασφαλισμένους με εισόδημα από 7.033 ευρώ και πάνω, οι οποίες θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Σχετικά με τις συντάξεις η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα υποστούν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους και ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο 2019 και 2020.

Πολλές χιλιάδες επαγγελματιών από την αρχή του 2017 θα πληρώνουν πλέον διπλό «χαράτσι» εισφορών, αφού το επιβάλλει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες εργαζομένους με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Από τη νέα χρονιά ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού παραβόλου 26,9% στο εισόδημα επαγγελματιών, ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών ασφαλισμένων σε Ε.Τ.Α.Α., που κατανέμεται ως εξής: Στο 20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σε αγρότες θα έχουμε 20,9% (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για Ε.Ο.Π.Υ.Υ). 

Βάσει υπολογισμού, το κατώτατο εισόδημα των 4.923,07 ευρώ, ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ, με εισφορά για σύνταξη στα 1.172 ευρώ τον μήνα. Όσοι εργάζονται με «μη εξαρτημένη σχέση εργασίας», δηλαδή με μπλοκάκι, θα έχουν διπλή τιμωρία. Θα πληρώνουν ασφάλιση με τον εργοδότη και θα καταβάλλουν εισφορά με το μπλοκάκι 26,95%! Διπλή ασφάλιση και μία, εθνική σύνταξη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<