ΕΛΛΗΝΟΠΥΡΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Μπαλκόνι του Θεσσαλικού Κάμπου

07-02-2013, 15:18
ΕΛΛΗΝΟΠΥΡΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Μπαλκόνι του Θεσσαλικού Κάμπου

Ο Ελληνόπυργος (Γράλιστα) Καρδίτσας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στη βορειοδυτική πλευρά των Αγράφων. Είναι επίσης ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, όπου συγκρότησε την πρώτη ομάδα του και έδωσε τις πρώτες μάχες του κατά των Τούρκων.

 

Ο Ελληνόπυργος πήρε το όνομά του από τα ερείπια του αρχαίου πύργου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικισμού. Από άποψη αρχιτεκτονική και πολεοδομική, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς της περιοχής. Ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά κτισμένος με κέντρο αναφοράς την πλατεία, η οποία έχει δομή καθαρά παραδοσιακή. Το χωριό ξεπερνά σήμερα τους 15 αιώνες ζωής και έχει επάξια τον τίτλο του αρχαιότερου χωριού της δυτικής Θεσσαλίας. Το κάστρο του Ελληνόπυργου είναι κτισμένο με ογκόλιθους που έχουν διάφορες διαστάσεις και υψώνεται στην ψηλότερη κωνική και βραχώδη περιοχή μιας σειράς από βουνοκορφές, που ξεκινούν από τη δεξιά όχθη του Πάμισου ποταμού (απέναντι από το Μουζάκι Καρδίτσας) και εκτείνονται προς τα Νότια και Νοτιοανατολικά.

 

Αρχοντικό Σύρμου-Ζήγρα

 

Μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων,το παλιό Αρχοντικό Σύρμου-Ζήγρα αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε ξενώνα. Το Αρχοντικό διαθέτει εννέα υπνοδωμάτια (τρία στο ισόγειο και έξι στον πρώτο όροφο), λόμπι στο ισόγειο με τζάκι και αποθήκη, χώρους ενδιαίτησης και τζάκι στο υπόγειο, καθώς και χώρο κουζίνας και συναφούς εξοπλισμού και άνετους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής

 

Δράσεις

 

Το Αρχοντικό προσφέρεται για άνετη διαμονή και εξορμήσεις στα γύρω μοναστήρια (Κορώνης, Αγ. Γεωργίου-Καραϊσκάκη, Πελεκητή, Σπηλιάς, Αγ. Τριάδος), καθώς και προς την Πόρτα Παναγιά, τους Γόμφους, την Πύλη, τη Μεσοχώρα, την Ελάτη, το Περτούλι, τα Τρίκαλα και τα Μετέωρα. Προσφέρεται ακόμη για περίπατους στους δρομίσκους και στα μονοπάτια προς τον Αϊ-Αθανάσιο/Ταμπούρια (το μέρος με την εξαίσια θέα στο Θεσσαλικό Κάμπο, όπου ο Γ. Καραϊσκάκης έδωσε την πρώτη του μάχη με τους Τούρκους), τη Σπηλιά του Καραϊσκάκη, τον Ελληνόπυργο (το αρχαίο μνημείο που σώζεται εν μέρει μέχρι σήμερα και στο οποίο το χωριό οφείλει το τωρινό όνομά του), τον Λιβαδερό και τον Καστανεώνα, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την κορυφή Καψούνα.

 

Προσφέρεται, επίσης, για να γνωρίσει ο επισκέπτης τα μνημεία του χωριού: την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (κτίσμα του 1858 με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, δεσποτικό και άμβωνα και την επίστρωση του δαπέδου με πλακάκια του 1878), την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (υπέροχο αρχιτεκτονικό μνημείο ναοδομίας του 1818), την ανάλαφρη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (κτίσμα του 1925), το Λαογραφικό Μουσείο κ.ά.

 

Εξορμήσεις

 

Η μικρή απόσταση του χωριού από τη λίμνη Πλαστήρα (10 χιλιόμετρα), αλλά και από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, καθιστά την αξιοποίηση του Αρχοντικού Ζήγρα πιο πρόσφορη και χρήσιμη.

 

Μετέωρα

 

Τα Μετέωρα, ένα χαρακτηρισμένο από τον ΟΗΕ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απέχουν μόλις 55 χλμ. από τον Ελληνόπυργο. Αποτελούν ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας και έχουν χαρακτηριστεί «δεύτερο Άγιον Όρος» εξαιτίας της σημαντικής επιρροής που άσκησαν. Τα πρώτα μοναστήρια άρχισαν να κτίζονται το 14ο αιώνα και στο πέρασμα του χρόνου υπέστησαν πολλές ανακατασκευές προκειμένου να πάρουν τη σημερινή τους μορφή.

 

Χιονοδρομικό κέντρο Περτούλι

 

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι Τρικάλων βρίσκεται στη θέση Λιβάδια σε υψόμετρο 1.200 μ-1.340 μ. Διαθέτει τρεις πίστες, μια κόκκινη, μια μπλε και μια πράσινη, και ισάριθμοι αναβατήρες επιτρέπουν τη μεταφορά των σκιέρ σε αυτές. Ένας από τους τρεις αναβατήρες είναι εναέριος διθέσιος και προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το τοπίο χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα εξοπλισμό σκι.


Info

 

Ο Ελληνόπυργος (πρώην Γράλιστα) είναι χωριό των Αγράφων, χτισμένο σε υψόμετρο 590 μ. Το χωρίζει σε δύο συνοικίες ο Γραλιστιώτης ποταμός, που έχει τις πηγές του στο χωριό και μακρά ιστορία. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν είχε τουρκική φρουρά, ενώ οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος στις επαναστάσεις του 1854 και 1878. Στο χωριό μεγάλωσε και έδωσε την πρώτη μάχη του κατά των Τούρκων το 1819 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οι Τούρκοι το 1854 το κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς και 1878 μερικώς. Τα περισσότερα από πέτρινα σπίτια χτίστηκαν μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και ανέδειξαν τον Ελληνόπυργο στο μόνο παραδοσιακό οικισμό της Καρδίτσας. Το χωριό απέχει 30 χλμ. από την Καρδίτσα (μόλις 6 χλμ. από το δρόμο Καρδίτσας-Μουζακίου στη διασταύρωση με το χωριό Καππά).

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.28.2015 13:06

Επιπλέον πιστώσεις για το Leader στο Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου Μαλεβυζίου
Eπιπλέον πιστώσεις ύψους 1.400.000 ευρώ, εξασφάλισε για το τοπικό πρόγραμμα Leader, η Ομάδα Τοπικής Δράσης του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού...

03.27.2013 16:49

Aυξήθηκαν οι ιαματικές πηγές, που έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα
Δεκαέξι ιαματικές πηγές της χώρας έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

03.01.2013 14:19

Γνωρίζοντας τα άλλα… Γρεβενά
Στην καρδιά της γρεβενιώτικης φύσης, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, εκτός από το γνωστό και επισκέψιμο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<