Freskon: Ζοφερό προοιωνίζεται το μέλλον των συνεταιρισμών

28-04-2017, 14:31
Freskon: Ζοφερό προοιωνίζεται το μέλλον των συνεταιρισμών

 Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, κυρίως λόγω υπερφορολόγησης και αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, έκρουσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή, στην Κρήτη, Παναγιώτης Καρφάκης, σημειώνοντας ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αφού ποσοστό άνω του 30% των αγροτών έχουν επιλέξει τον δρόμο διάθεσης των προϊόντων τους εκτός Ομάδων Παραγωγών, πουλώντας τα τρόφιμά τους απευθείας από το χωράφι.

 

«Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε πανικό» επισήμανε ο κ. Καρφάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων παραγωγών αψηφούν το ρίσκο και λόγω ανάγκης επιλέγουν έναν δρόμο που δεν είναι ο απόλυτα νόμιμος, βλάπτοντας την προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για να οργανωθούμε και να λειτουργούμε πιο στοχευμένα στις αγορές, εντός και εκτός χώρας».

 

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΑΣ Ανατολή, με τον συνεταιρισμό να δίνει το «παρών» στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών «Freskon» (27-29/4), σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά την παροχή κινήτρων στους συνεταιριζομένους.
 

Νέο πρόγραμμα προώθησης κηπευτικών Vegiterraneo

Στο μεταξύ, ξεκίνησε την 1η Απριλίου και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020 ο δεύτερος κύκλος υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος «Vegiterraneo», ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορά την προώθηση των πωλήσεων κηπευτικών σε εξωτερικό και Ελλάδα και αποτελεί cluster, στο οποίο συμμετέχουν έξι συνεταιρισμοί, μία ομάδα παραγωγών και μία εταιρεία, όλοι με έδρα Κρήτη και δραστήριοι εξαγωγικά. Πρόκειται για τους Α.Σ. Ανατολή, Α.Σ. Τυμπακίου, Α.Σ. Νότος, Α.Σ. Κουντούρας, Α.Σ. Ψαρής, Α.Σ. Κάμιρος, την Ο.Π. Φαλάσσαρνα και την Στ. Κομπογεννητάκης &Σια Ο.Ε.

 

Οπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καρφάκης οι προαναφερόμενοι συμμετέχοντες στο Vegiterraneo εκπροσωπούν συνολικά 1.500 μέλη και η δυναμικότητά τους σε επίπεδο κηπευτικών προϊόντων (τομάτες,αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες) ανέρχεται ετησίως σε 35.000-40.000 τόνους, αξίας 25 εκατ. ευρώ, ποσό που ωστόσο διαφοροποιείται ελαφρώς από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τη διαμόρφωση της τιμής που επιτυγχάνεται στα προϊόντα. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι οι προαναφερόμενοι κατά μέσο όρο εξάγουν προς τις αγορές της ΕΕ, ως και το 30% των προϊόντων που παράγουν.

 

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, τα μέλη του Vegiterraneo προώθησαν τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης σε Βουλγαρία, Πολωνία και Ελλάδα με θετικά αποτελέσματα εμπορικά, αλλά με κυριότερο όφελος την συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών. Το δεύτερο σκέλος του Vegiterraneo αφορά τις αγορές στόχους των: Γερμανία, Πολωνία, Ελλάδα και Τσεχία.

 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΑΣ Ανατολή επισήμανε ότι το ισχυρό χαρτί των συνεταιρισμών είναι η δυνατότητα που έχουν να εφοδιάζουν τις αγορές με κηπευτικά εκτός εποχής, ενώ υπογράμμισε ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια αύξησης της παραγωγής των θερμοκηπιακών κηπευτικών, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν πιστοποιήσεις, από την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση και τη διακίνηση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<