Κοινή ομάδα ΥΠΑΑΤ- ΕΝΠΕ για τη γρήγορη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

26-04-2017, 19:28
Κοινή ομάδα ΥΠΑΑΤ- ΕΝΠΕ για τη γρήγορη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

 Εντός του έτους θα έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, εξήρε τη μέχρι τώρα συνεργασία υπουργείου-Περιφερειών και ζήτησε αυτή να ενταθεί ακόμη περισσότερο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός για τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας του υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συμβάλλοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε επίσης ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2017, ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο υπογράφεται η προκήρυξη του μέτρου (υποπρογράμματος) για τη μεταποίηση.

 

Στη συνεδρίαση, από πλευράς ΕΝΠΕ, τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Επίσης, συζητήθηκαν το θέμα των δασικών χαρτών, της στελέχωσης των Περιφερειών με επιστημονικό προσωπικό για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, της προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων κ.ά. «Μας ενδιαφέρει η συνένωση δυνάμεων για να κερδηθεί το στοίχημα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Επίσης, από πλευράς ΕΝΠΕ ζητήθηκε να προχωρήσει με άλματα η υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, από το οποίο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το 37,4% των πόρων, δηλαδή ποσό 1,2 δισ. ευρώ, «προκειμένου να κερδίσουμε το χρόνο και το στοίχημα της παραγωγής και της εργασίας», όπως είπε ο κ. Αγοραστός. Ο υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Ν. Αντώνογλου και Χ. Κασίμη, υπογράμμισε τη βούλησή του για στενότατη συνεργασία, τονίζοντας ότι ακόμη και για τις προκηρύξεις των μέτρων θα υπάρχει συνεννόηση. « Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί κοινή στόχευση και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και για την κυβέρνηση. Θα έλεγα επιπλέον ότι αποτελεί ανάγκη ιδιαίτερα αυτήν την ώρα, όταν όλοι συμφωνούν πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας περνάει από την αγροτική παραγωγή, από την αγροτική δραστηριότητα» δήλωσε.
 

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα το σχεδιασμό του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Χ. Κασίμης επισήμανε ότι το 2015 και το 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μετά το 2007 απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΕΕ έχει αξιολογήσει την έως τώρα πορεία υλοποίησής του, ως ιδιαίτερα θετική. Σε ειδικότερα θέματα, ανάφερε ότι ξεκίνησε ο έλεγχος των αιτήσεων για την ενίσχυση των νέων αγροτών, υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σύμβαση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκηρύχθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ξεκινά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρόγραμμα περιοδειών ενημέρωσης για το μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (καινοτομία-συνεργασία) κ.ά.


Θέματα της ίδιας ενότητας
06.19.2018 11:32

Συνεχίζεται η δυναμική ανάπτυξη του Pink Lady®
Να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίο brand κατάφερε τη σεζόν 2017-2018 η Pink Lady®, σε όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

06.19.2018 11:27

Κατέστρεψε 14.300 στρέμματα καλλιεργειών η κακοκαιρία στα Τρίκαλα
Οι δύο περιοχές που επλήγησαν είναι οι Τοπικές Κοινότητες Λόγγου, Αγίας Κυριακής, Γλίνους, Μεγάλων Καλυβίων και Φανερωμένης καθώς και οι...

06.19.2018 11:19

Μισή αναμένεται η νέα σοδειά της Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία
Ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων ζημίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Αγρινίου, για την πρόσφατη χαλαζόπτωση, από τους παραγωγούς.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<