Απίστευτο: Βάζουν «λουκέτο» σε 40 κλινικές, «χαμός» στη Λάρισα

20-03-2017, 16:52
Απίστευτο: Βάζουν «λουκέτο» σε 40 κλινικές, «χαμός» στη Λάρισα

Σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας, ο οποίος καλείται να «πληρώσει» ακριβά το κόστος της ασυνέπειας του ελληνικού Δημοσίου.

Σχεδόν 2.500 εργαζόμενοι του κλάδου, ο οποίος έχει ήδη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, έχουν βρεθεί αιφνιδίως αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» της ανεργίας, καθώς το υπουργείο Υγείας «ενεργοποιεί» διάταγμα του 1962, σύμφωνα με το οποίο, άδεια λειτουργίας έχουν μόνο οι ιδιωτικές κλινικές, που πληρούν την προϋπόθεση του «ανεξάρτητου και αυτοτελούς κτιρίου».

Με την επισήμανση αυτή του υπουργείου, η οποία αναφέρεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, 5 ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας και σε 40 συνολικά σε όλη την χώρα απειλούνται με «λουκέτο», καθώς ζητείται επίσημα είτε η μετεγκατάστασή τους είτε η διακοπή λειτουργίας τους.

Πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν λάβει σχετικές αδειοδοτήσεις με την υπογραφή του Δημοσίου! Ουδέποτε οι επενδύσεις αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες ή παράνομες από τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε του υπουργείου είτε των εκάστοτε περιφερειών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χρόνια ολόκληρα το κράτος εισέπραττε φόρους από τις κλινικές αυτές, οι οποίες έπαιρναν μάλιστα και βεβαιώσεις καλής λειτουργίας!

Πρόσφατα, όμως, διαπιστώθηκε ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την ιστορία, ξεκινώντας τη Λάρισα, με αφορμή τον καταλογισμό σωρείας παραβάσεων στην Επιτροπή του άρθρου 4 του Π.δ 247/91 της υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία είναι αρμόδια για την αδειοδότηση και τον έλεγχο όλων των ιδιωτικών κλινικών.

Με πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, το οποίο ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2016 και αφορούσε την εκπρόθεσμη και παράνομη κλινική «Απολλώνειο-Θεοτόκος» στην πόλη της Λάρισας, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η επιχείρηση δεν λειτουργούσε σε ανεξάρτητο και αυτοτελές κτίριο.

Στα συμπεράσματα του πορίσματος τους οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ καταλόγισαν αξιόποινες πράξεις στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου (στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας), καθώς ουσιαστικά και άνευ ελέγχου αδειοδοτούσαν ανελλιπώς μία κλινική, η οποία είχε σταματήσει να δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια πριν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακαλέσει τελικώς την άδεια λειτουργίας της και αφότου αντιλήφθηκε το μέγεθος της παρανομίας.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την αδιαμφισβήτητη παρανομία και επειδή, μεταξύ άλλων, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ έθιξαν, ως προϋπόθεση χρηστής λειτουργίας των κλινικών και το θέμα του «ανεξάρτητου και αυτοτελούς κτιρίου», ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητείται από νόμιμες επιχειρήσεις, που είχαν λάβει θεωρήσεις σχεδίων και λειτουργικών πλαισίων από τις ίδιες τις υπηρεσίες, ή τη μετεγκατάστασή τους ή τη διακοπή της λειτουργίας τους, αδιαφορώντας πλήρως ότι εξαιτίας της ολιγωρίας των κρατικών υπαλλήλων του, οι επιχειρηματίες αυτοί, που επένδυσαν δεκάδες ως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και απασχολούν μερικές χιλιάδες εργαζομένων, βρίσκονται σε απόγνωση!

Υπολογίζεται δε ότι η ακατανόητη και ετεροχρονισμένη απόφαση Γιαννόπουλου-Γεώργιου πλήττει μερικές δεκάδες κλινικών ανά την επικράτεια, οι οποίες είναι εγκατεστημένες κυρίως στην περιφέρεια και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχιλλέας Νταβέλης, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση, τονίζοντας πως και οι κλινικάρχες θα προσφύγουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ανακολουθία του ελληνικού κράτους και του ελεγκτικού μηχανισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού ο κ. Νταβέλης και οι εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας και της νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, ο επικεφαλής του ΣΘΕΒ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο ΓΓ του υπουργείου μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ Ή μετεγκασταθείτε ή φύγετε την στιγμή, που εμείς σήμερα απασχολούμε 500 εργαζόμενους μόνο στη Λάρισα».

Ο κ. Νταβέλης έκανε λόγο για «επίορκους ελεγκτές, οι οποίοι το 2009 και το 2014 βεβαίωναν ότι είναι εντάξει οι εν λόγω κλινικές, αλλά από το 2014 και μετά τα ίδια άτομα βεβαίωναν το αντίθετο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ ζητεί από το περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, στον οποίο και υπόκειται η ελεγκτική επιτροπή, «να παραιτήσει άμεσα του επίορκους ελεγκτές», όπως ο ίδιος τους χαρακτηρίζει.

Την εποχή που η Ελλάδα των μνημονίων «διψά» απεγνωσμένα για επενδύσεις, κάποιοι «απίστευτοι» κρατιστές βάλθηκαν να κλείσουν και τις τελευταίες υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν απομείνει στο χώρο, επειδή οι ιδιοκτήτες τους «τόλμησαν» να επενδύσουν πάνω στην υπογραφή του ίδιου του Δημοσίου.

Η ιστορία αυτή μόλις ξεκίνησε και έχεΙ, όπως φαίνεται, πολύ δρόμο μπροστά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θιγόμενες επιχειρήσεις θα κινηθούν τόσο ποινικά όσο και αστικά κατά όλων όσων έχουν ευθύνη, που χιλιάδες οικογένειες απειλούνται να μείνουν στον δρόμο.

Και μετά ψάχνουμε, γιατί η χώρα έχει μετατραπεί σε επενδυτική έρημο μέσα σε μόλις λίγα χρόνια...

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<