Φεύγουν σταδιακά τα φορτία που είχαν συσσωρευτεί στο λιμάνι εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων

23-02-2017, 14:18
Φεύγουν σταδιακά τα φορτία που είχαν συσσωρευτεί στο λιμάνι εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων

Εντός ολίγων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των "βουνών" των χύδην φορτίων -κυρίως νικελίου και χαλυβουργικών υλών με προορισμό τις βιομηχανίες της πΓΔΜ- που είχαν συσσωρευτεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω του πολυήμερου αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες.

Ωστόσο, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, οπότε λύθηκε το μπλόκο, η κίνηση έχει εξομαλυνθεί πλήρως και τα πλοία εξυπηρετούνται κανονικά, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Κωνσταντίνος Μέλλιος.

 

"Τα 'βουνά' φεύγουν σταδιακά από το συμβατικό λιμάνι και ήδη από την Παρασκευή η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Θα χρειαστούν λίγες ημέρες για την πλήρη εξομάλυνση, αλλά πλέον δεν εμποδίζεται η λειτουργία του λιμανιού. Η ειρωνία είναι βέβαια ότι την Παρασκευή έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου από τους 'Ελληνες αγρότες και τη Δευτέρα άρχισε η απεργία των σιδηροδρομικών στην πΓΔΜ (σ.σ. εξαιτίας μη καταβολής των μισθών τους)" σημείωσε ο κ.Μέλλιος.

 

Στομεταξύ, μέχρι τα μέσα Μαρτίου προβλέπεται να παραμείνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο πλοηγός που αποσπάστηκε χτες από την Κέρκυρα, προκειμένου να αποσυμφορήσει την ασφυκτική κατάσταση που προέκυψε λόγω έλλειψης εργαζομένων της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ -σύμφωνα με τον κ.Μέλλιο- αναμένεται άλλη μία απόσπαση. "Τις επόμενες ημέρες ίσως βρεθεί πιο μόνιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση από σήμερα έως τις 15 Μαρτίου θα έχουμε δύο βάρδιες και η κίνηση στο λιμάνι θα εξυπηρετείται κανονικά" διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι, προκειμένου να μην επηρεάζεται η κανονική λειτουργία του, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρειάζεται τουλάχιστον πέντε πλοηγούς σε μόνιμη βάση, αριθμό που πόρρω απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα.

 

Οι οργανικές θέσεις πλοηγών στη Θεσσαλονίκη είναι τυπικά πέντε, αλλά οι δύο παραμένουν κενές. Επί σειρά μηνών ο ένας από τους τρεις εναπομείναντες πλοηγούς απουσιάζει από το πόστο του για λόγους υγείας. Τις τελευταίες ημέρες, επίσης για λόγους υγείας, απουσιάζει και ο δεύτερος, και χτες το πρωί ο τελευταίος -και μοναδικός πλέον- εν ενεργεία πλοηγός αποχώρησε ξαφνικά από την εργασία του, επικαλούμενος δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας. Τελικά επέστρεψε μετά τη συντονισμένη παρέμβαση του κεντρικού λιμενάρχη και του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ενώ στο μεταξύ αποφασίστηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η προσωρινή απόσπαση του πλοηγού από την Κέρκυρα, που έφτασε στην πόλη αργά χτες το βράδυ.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πλοηγοί είναι οι άνθρωποι που «μανουβράρουν» τα μεγάλα καράβια, ώστε αυτά να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι. Η υπηρεσία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, αφού οι πλοηγοί πληρώνονται από τα ίδια τα πλοία, από ειδικό λογαριασμό, ο οποίος σχηματίζεται από τα έσοδα των πλοηγικών δικαιωμάτων, που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<