Φεύγουν σταδιακά τα φορτία που είχαν συσσωρευτεί στο λιμάνι εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων

23-02-2017, 14:18
Φεύγουν σταδιακά τα φορτία που είχαν συσσωρευτεί στο λιμάνι εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων

Εντός ολίγων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των "βουνών" των χύδην φορτίων -κυρίως νικελίου και χαλυβουργικών υλών με προορισμό τις βιομηχανίες της πΓΔΜ- που είχαν συσσωρευτεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω του πολυήμερου αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες.

Ωστόσο, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, οπότε λύθηκε το μπλόκο, η κίνηση έχει εξομαλυνθεί πλήρως και τα πλοία εξυπηρετούνται κανονικά, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Κωνσταντίνος Μέλλιος.

 

"Τα 'βουνά' φεύγουν σταδιακά από το συμβατικό λιμάνι και ήδη από την Παρασκευή η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Θα χρειαστούν λίγες ημέρες για την πλήρη εξομάλυνση, αλλά πλέον δεν εμποδίζεται η λειτουργία του λιμανιού. Η ειρωνία είναι βέβαια ότι την Παρασκευή έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου από τους 'Ελληνες αγρότες και τη Δευτέρα άρχισε η απεργία των σιδηροδρομικών στην πΓΔΜ (σ.σ. εξαιτίας μη καταβολής των μισθών τους)" σημείωσε ο κ.Μέλλιος.

 

Στομεταξύ, μέχρι τα μέσα Μαρτίου προβλέπεται να παραμείνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο πλοηγός που αποσπάστηκε χτες από την Κέρκυρα, προκειμένου να αποσυμφορήσει την ασφυκτική κατάσταση που προέκυψε λόγω έλλειψης εργαζομένων της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ -σύμφωνα με τον κ.Μέλλιο- αναμένεται άλλη μία απόσπαση. "Τις επόμενες ημέρες ίσως βρεθεί πιο μόνιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση από σήμερα έως τις 15 Μαρτίου θα έχουμε δύο βάρδιες και η κίνηση στο λιμάνι θα εξυπηρετείται κανονικά" διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι, προκειμένου να μην επηρεάζεται η κανονική λειτουργία του, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρειάζεται τουλάχιστον πέντε πλοηγούς σε μόνιμη βάση, αριθμό που πόρρω απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα.

 

Οι οργανικές θέσεις πλοηγών στη Θεσσαλονίκη είναι τυπικά πέντε, αλλά οι δύο παραμένουν κενές. Επί σειρά μηνών ο ένας από τους τρεις εναπομείναντες πλοηγούς απουσιάζει από το πόστο του για λόγους υγείας. Τις τελευταίες ημέρες, επίσης για λόγους υγείας, απουσιάζει και ο δεύτερος, και χτες το πρωί ο τελευταίος -και μοναδικός πλέον- εν ενεργεία πλοηγός αποχώρησε ξαφνικά από την εργασία του, επικαλούμενος δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας. Τελικά επέστρεψε μετά τη συντονισμένη παρέμβαση του κεντρικού λιμενάρχη και του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ενώ στο μεταξύ αποφασίστηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η προσωρινή απόσπαση του πλοηγού από την Κέρκυρα, που έφτασε στην πόλη αργά χτες το βράδυ.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πλοηγοί είναι οι άνθρωποι που «μανουβράρουν» τα μεγάλα καράβια, ώστε αυτά να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι. Η υπηρεσία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, αφού οι πλοηγοί πληρώνονται από τα ίδια τα πλοία, από ειδικό λογαριασμό, ο οποίος σχηματίζεται από τα έσοδα των πλοηγικών δικαιωμάτων, που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

06.12.2019 14:08

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Αύξηση ή κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου λένε στο ΥΠΕΝ
Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά από το όριο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

06.12.2019 10:43

Νηρέα-Σελόντα: Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για τα προς πώληση assets
Στους τρεις ανέρχονται οι «μνηστήρες», που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<